用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求高人指点?点解二線小学,全级130人, ...
樓主: DATE456
go

求高人指点?点解二線小学,全级130人,   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 21-6-19 16:11
回覆 rsx 的帖子

小學數學真是好易。反而中文對大部分來講拎9字頭比數學拎9字頭難,中學中文科就更加唔使 ...

唔好睇少啲小學數學,有啲題型連大人都要思考下點處理。

另外時間處理都係個問題,有冇見過45分鐘考44題數(短中長乜都有),又要睇題目,又要寫題解,係無計數機幫助下,唔係個個得得切。

hkpapa852 發表於 21-6-20 09:27
其實除咗中學網外, 全完二校好似其它方面都不如荃天喎?

兩間係唔係都無詳細升中資料?

荃天hea到一個點,我見我親戚個女當年一日得兩三份功課,老師hea教。佢讀完小二走,之後同啲荃天啲舊同學聯絡返,高小情況一樣,一日得四五份功課(簽回條同改正各當一份)

全二就多功課啲,不過就好多抄寫野。

佢而家讀善德,中一時考級19,跌下跌下去到3X

晴晴小B 發表於 21-6-20 09:50

荃天hea到一個點,我見我親戚個女當年一日得兩三份功課,老師hea教。佢讀 ...
都係, 兩間都無資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 晴晴小B 的帖子

數學要寫既野唔多,反而要寫得多字既科目先容易做唔切,我小朋友考常識科,佢剛好夠時間做完,但見到好多同學時間到左仲寫緊。數學只要是邏輯思維強既小朋友,都可以輕易應付,靠操卷操出來既高分除外。

晴晴小B 發表於 21-6-20 09:50

荃天hea到一個點,我見我親戚個女當年一日得兩三份功課,老師hea教。佢讀 ...

全二有公布小六全級升中去向
詳情參考以下分享

《葵青區 全完第二小學band 幾?》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3844062

Poyau 發表於 21-6-20 11:18
全二有公布小六全級升中去向
詳情參考以下分享

全二呢幾年先有公佈,不過佢升中條數靠間全完中學頂住,整體唔係好掂。

當做個抽樣調查,佢級一既畢業生去到間B1B中學(善德),成績亦只係得中上。

hkpapa852 發表於 21-6-20 10:02
都係, 兩間都無資料

Hkpapa,請問您關於呈分試計分方法

我搵唔到您之前關於呈分計算方式嘅post

係咪學生分數➖全級平均分再✖️比重

比如學生中文90分

全級學生平均分70分

該學生中文分數為20✖️9=180分

hkpapa852 發表於 21-6-20 10:02
都係, 兩間都無資料
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731784&fromuid=3349958

已經搵到

多謝🙏⋯⋯

回覆 ar_mak 的帖子

你講得岩,做數學卷用一半時間可以做完既都有唔少人。不過中學既數學考試,做完仲有時間檢查一次就好唔錯了。

Dylanli2017 發表於 21-6-20 14:18

你講得岩,做數學卷用一半時間可以做完既都有唔少人。不過中學既數學考試,做完仲有時 ...
中學夠時間做得晒已經係叻仔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

😁請教您
小朋友數學有小小拖後腿

考了94分

最高100分

其他包括視音都有93或以上

請問佢呈分排名會不會低於總分排名?

佢係數學校隊6人之一嘅主力隊員

校隊最低90分最高96分

Dylanli2017 發表於 21-6-20 14:18

你講得岩,做數學卷用一半時間可以做完既都有唔少人。不過中學既數學考試,做完仲有時 ...

數學卷還是要視乎該卷嘅水平,見過神小非常級前升中還是被邀請上適應班,反為一間唔催谷嘅級前津小生不用參加,數學都係要睇返市場定位,爭呈分排名就係睇自己小學就可以~~~

PingWu_FB 發表於 21-6-20 15:04
回覆 hkpapa852 的帖子

😁請教您

睇對手分數

回覆 mcl203 的帖子

數學好睇學生本身資質。任何小學都可能有資優生,只是考慮到大部分資優生都可能會插班去神校,表面睇來就以為是神校培養左好多資優生出來,實質唔是。

回覆 晴晴小B 的帖子

我真心唔明白你講果個人點解要咁做,我見荃天幾乎每年都有人入到林護,既然你講個人,小朋友是級一,何必轉去完全或仁紀?保持級一就好大機會入林護,唔使入善德。

回覆 晴晴小B 的帖子

https://www.twcps.edu.hk/news/%E ... D%E6%B4%BE%E4%BD%8D荃天校網顯示,有人入荃官同林護,呢2間點都好過善德。

Dylanli2017 發表於 21-6-20 15:54
回覆 晴晴小B 的帖子

我真心唔明白你講果個人點解要咁做,我見荃天幾乎每年都有人入到林護,既然你講個人 ...

荃天唔係年年有人去到林護,我親戚個女今年中五,計返佢當時小二個幾年,係無人入到林護。

呢幾年荃灣啲學校係咁叫家長升中時用地址轉葵青區,所以多左人抽中葵青區中學。

林護唔係級一就一定收,佢放好大比重係面試。

回覆 晴晴小B 的帖子

就算唔是級一,都要前三先收。我見林護呢幾年,荃灣大部分小學,固定都會收1個人。而荃官就每間荃灣小學都至少收1個,似乎是慣例。
‹ 上一主題|下一主題