用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求高人指点?点解二線小学,全级130人, ...
樓主: DATE456
go

求高人指点?点解二線小学,全级130人,  

gracelam 發表於 21-6-17 15:55
當然不是!

當你見過一線學校同三線/寶校做嘅功課或教材,係好大分別。

我睇過某地區所謂一線與所謂寶校 一年級的分別就不算大

教材同最終的學業成績關係未必大

反而 同一屆經過三幾年 一線學校多了十幾二十個叻仔叻女 插班生 還有一年級叩門 band1比例隨時提高 10% 20%

同一時間所謂寶校 隨時流失幾十個叻人 band1比例又會減少 一大截

可能才是兩類學校成績分野的關鍵

Arabellahk    發表於 21-6-19 11:11

bbkingdombb 發表於 21-6-17 16:21

香港既教科書來來去去都係得個幾間,所以唔可以單憑話邊間同邊間用同一套教材而去話兩間教學質素相同。

好多一線學校除課本外,仲會有多年嚟由老師自己做既筆記。

以小一中文作句為例,普通學校比個詞語叫學生作一句句子,比較好既學校會要求最少有幾個字,而最好既學校會教埋句子結構,要學生掌握時地人事四素句結構,亦會教埋學生應用形容詞同副詞。

再例如小一數學,普通學校跟書教,比較好既會印多幾張書商提供既工作紙,最好既學校會搜羅哂教緊topic既所有題型教學生。

有親戚個女以前讀荃灣天主教小學,應該屬二三線小學,小一至小三都係全級第一名,佢呀媽覺得荃天超hea,於是去考仁紀插班,考完筆試後無哂下文,最後只係考到全完第二小學(二線學校)。

bbkingdombb 發表於 21-6-17 16:21

地區一線學校係會吸引其他學校既叻學生,但同時佢自己最叻既學生亦會比傳統名校吸走。

一加一減後,未必如你想像般咁大影響

不過同意寶校確實留唔住自己考得前個批學生

bananaGi 發表於 21-6-16 12:47
Agree. 但自一自二時,中學會知道小朋友實力嗎?

會唔會見到考20⋯唔見
級頭情況好唔同,有比較高既想像空間。

回覆 晴晴小B 的帖子

其實如果家長自己可以谷下小朋友,個人覺得一線小學既級頭並唔難追,小學既野其實好簡單,假如小朋友已經學深幾年野,是咪一線小學唔太緊要。上到中學先至見真章。

回覆 晴晴小B 的帖子

地區學校的尖子會去名校, 但補充的也是地區叻仔叻女, 所以這個因素應該並不重要.

反而每年每級都會有同學可能讀不上或者種種原因轉校離開,補充的也是叻仔叻女.

假設一級130人每年有兩個去名校, 另外四個同學離開, 補充了六個叻仔叻女 每年就是多了四個高材生.

一至四年級四年已經十六個, 再加上小一叩門, 總數已經超過20個, 相等於全校大約15%左右了.

足以令band1比例由 33%變為48%

至於教材師資等等的因素, 如果效果真的非常大, 就應該出現某些地區派位學校八成九成band1的情況.

但現實上就只有五成多些少, 還已經包括了換血的因素在內, 反映教材等等的因數對學業成績並不太大影響.

地區一線的band one比例大約五十幾, 一般二線小學就大約三十三 相差大約20左右.

斷估大約是換血佔去了15, 教材 家長發功 私人補習等等佔五個percent左右.

Dylanli2017 發表於 21-6-17 22:09
回覆 晴晴小B 的帖子

其實如果家長自己可以谷下小朋友,個人覺得一線小學既級頭並唔難追,小學既野其實好 ...

學深幾年?神校都死啦!有邊間咁勁?可以開名嗎?

bbkingdombb 發表於 21-6-18 15:53
至於教材師資等等的因素, 如果效果真的非常大, 就應該出現某些地區派位學校八成九成band1的情況.

但現實上 ...

依你邏輯,二線學校班叻學生走哂去一線。
但同一時間二線學校都會收到三線學校班叻學生去補充,所以二線係一加一減既情況,佢B1%係理應無變動。

rsx 發表於 21-6-18 16:30
學深幾年?神校都死啦!有邊間咁勁?可以開名嗎?

依佢神邏輯,小學野好淺,家長自己教哂,間間學校教學沒有分別,咁佢小朋友大可以唔使讀小學,直升中學都得,又或者可以求其搵間寶校hea完六年直升神校。

回覆 rsx 的帖子

是d家長以為小朋友入左神校,成績就上幾層樓,神校中學所收既學生並唔是全部自己既聯繫學校或直屬小學升上去,唔好以為入左一線小學就sure win。我講既小學淺是相對中學來講,小學分數輕易9字頭,中學8字頭已經好叻,學生叻唔叻中學見真章.如果你認為小學課程都已經好難,咁真是唔好去讀band 1 中學咁辛苦了

回覆 晴晴小B 的帖子

中學既野深小學幾倍,如果覺得小學既野已經咁難,上到中學一定壓力山大。

Dylanli2017 發表於 21-6-17 22:09
回覆 晴晴小B 的帖子

其實如果家長自己可以谷下小朋友,個人覺得一線小學既級頭並唔難追,小學既野其實好 ...
是咪一線小學唔太緊要

都唔係咁講, 因就算你係弱勢小學既級頭, 揀人見既中學都未必會揀到你 (直資同官津都會係咁)

如果你唔係級頭, 更加要擔心會唔會前人考得太差攪到自己個排名都唔係B1學生

記住香港升中分Banding機制"有趣"之處係, 只要前人唔掂, 學生自己叻到曉飛都未必有用

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

認同你既講法,你睇得透徹。而且個d名校好多時睇重特異功能多過學術,因為有特異功能既學生好大機會攞獎見報而提升學校名氣,搞到好多家長疲於奔命咁比小朋友上勁多課外班。二線小學級頭入翻本區band 1英文中學唔難,入跨區神校是難,不過,想要神校光環既父母們願意前赴後繼左插班又插班去追逐,無它,神校既公關及包裝技巧高超,剝左佢層皮睇,餡料都是一樣。

Dylanli2017 發表於 21-6-19 07:05
回覆 hkpapa852 的帖子

認同你既講法,你睇得透徹。而且個d名校好多時睇重特異功能多過學術,因為有特異功 ...

冇計,人脈好重要!
上大學,Professor第一時間問下你讀邊間中學,搵吓有冇學第,最終就算唔關照都至少唔會針對,真人真事cases太多

Dylanli2017 發表於 21-6-18 22:58
回覆 rsx 的帖子

是d家長以為小朋友入左神校,成績就上幾層樓,神校中學所收既學生並唔是全部自己既聯繫學 ...

好難認同你呢d講法,可能你小朋友資優到小一就學識代數方程作到小四水準既英文文章。

回覆 rsx 的帖子

小學數學真是好易。反而中文對大部分來講拎9字頭比數學拎9字頭難,中學中文科就更加唔使講了。anyway, 讀書好睇資質同記性,小學基礎冇打好,中學就真是補課都唔掂。

回覆 晴晴小B 的帖子

甘你去新油天問一問,三線小學可唔可以申請插班先

hbb1987 發表於 21-6-20 03:46
回覆 晴晴小B 的帖子

甘你去新油天問一問,三線小學可唔可以申請插班先

四五六七八線都可以申請插班架,寄申請信去,學校未開信封前點知申請者資料。

問題係你話三四線考級十幾名,除非你係音樂或體育攞左啲全港性大獎,否則一間一線學校一年每級收過百份插班申請,而筆試或面試名額有限,點排都排唔到個位比三四線考級十幾名既申請者。

晴晴小B 發表於 21-6-17 17:38
香港既教科書來來去去都係得個幾間,所以唔可以單憑話邊間同邊間用同一套教材而去話兩間教學質素相同。

...

其實除咗中學網外, 全完二校好似其它方面都不如荃天喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。