用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 收到EFS電郵
樓主: CHCSYeung
go

[中學] 收到EFS電郵

964000 發表於 21-6-18 09:07
IS好flexible, 科科都有人快有人慢,小朋友喜歡番學就catch up 到

謝謝鼓勵

easybring 發表於 21-6-18 15:17
回覆 CHCSYeung 的帖子

我二女係完成本地小六, 入另一間ESF Yr9, skip左yr8。申請時, 學校有問我想考yr 8  ...

唔好意思啊!想借位問吓,下學年入讀Y9,網上邊要填一份表格,選擇有single language,Dual language,EAP Pathway,Skill for learning ,EAP+skill for learning
請問選擇的時候要注意啲乜嘢呢?怕填錯咗之後影響到佢嘅學習!
麻煩晒你呀thank you

gooloo1007 發表於 21-6-21 09:10
唔好意思啊!想借位問吓,下學年入讀Y9,網上邊要填一份表格,選擇有single language,Dual language,EAP P ...

恭喜!係ESF DC收咗?放棄KIS?

BHA 發表於 21-6-21 10:46

多謝,ESF收咗!其實一直心儀ESF,但怕等太耐,唔知新學期入唔入到,所以申請一間方便自己嘅KIS!
而家兩間都收,所以我選擇ESF

BHA 發表於 21-6-21 10:46

你收到消息未?

我二女係完成本地小六, 入另一間ESF Yr9, skip左yr8。申請時, 學校有問我想考yr 8  ...

你小朋友係小六考完呈分才interview?

gooloo1007 發表於 21-6-21 11:01
你收到消息未?

上星期二去咗ESF IS做written test,e+等緊消息。

妳係DC嗎?幾時做written test同interview?然後幾時有offer?

謝謝

想問下大家,我見好少提RC ,其實佢都係ESF 既,大家覺得同其他ESF會有唔同嗎?
我想了解清楚(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
感謝各位(emoji)(emoji)
Candy

cookingmummy 發表於 21-6-21 11:11
你小朋友係小六考完呈分才interview?

對呀!後來政府也派了中學。因為怕IS冇位,或考不到IS,也有跟政府申請中學。
~easybring~

gooloo1007 發表於 21-6-21 09:10
唔好意思啊!想借位問吓,下學年入讀Y9,網上邊要填一份表格,選擇有single language,Dual language,EAP P ...

我沒有填過。
~easybring~

BHA 發表於 21-6-21 14:19
上星期二去咗ESF IS做written test,e+等緊消息。

妳係DC嗎?幾時做written test同interview?然後幾時有 ...

上星期三考,6日後interview !in左後2日收到email 有位

easybring 發表於 21-6-22 02:06
我沒有填過。

而家要填,要諗下有d亂

gooloo1007 發表於 21-6-22 08:20
上星期三考,6日後interview !in左後2日收到email 有位

想問你係幾時apply? Which ESF u apply?

cookingmummy 發表於 21-6-22 18:05
想問你係幾時apply? Which ESF u apply?

我年頭申請SIS

回覆 gooloo1007 的帖子

請問你有冇 priority? 我舊年11月apply KGV year 8 到而家都未有消息

你有買debentures 嗎?
ESF 分區域報,但我就計劃般屋,咁可以選擇將會搬的區域ESF 申請

回覆 cookingmummy 的帖子

ESF 沒有 debentures
~easybring~

easybring 發表於 21-6-22 02:05
對呀!後來政府也派了中學。因為怕IS冇位,或考不到IS,也有跟政府申請中學。
...

想問下,如果將會搬屋,咁係咪應該等搬完先apply ESF, 因為ESF 係分地區
因為如果而嫁apply ESF, 而遲啲搬屋,咁番學就好遠

cookingmummy 發表於 21-7-2 00:22
想問下,如果將會搬屋,咁係咪應該等搬完先apply ESF, 因為ESF 係分地區
因為如果而嫁apply ESF, 而遲啲搬 ...
你問一下ESF HEAD OFFICE, 如果就快搬,可能可以用新地址報,後補文件。我也不清楚。
~easybring~

我想還有半年先搬,所以唔知點