用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗崇真今年無叩門?
go

深水埗崇真今年無叩門?

11號中午打佐電話 接線老師話今年不設叩門 因為收滿了

vickyli0413 發表於 21-6-12 01:48

好大機會係今年開GCE,多左人報!少左當水泡!

vickyli0413 發表於 21-6-12 01:48

唉,慘啦,連叩門都無機會

CathyChan1126 發表於 21-6-17 12:35
唉,慘啦,連叩門都無機會

之前有冇考S1?

如果遲啲有人放棄學位,不設叩門位就可能俾waiting list上嘅申請者?!

希望係咁

BHA 發表於 21-6-17 13:07
之前有冇考S1?

如果遲啲有人放棄學位,不設叩門位就可能俾waiting list上嘅申請者?!

有呀,
我仔係Waiting list 上面

CathyChan1126 發表於 21-6-18 19:21
有呀,
我仔係Waiting list 上面

希望妳囝囝成功候補!

尋日中一註冊, 助理校長話已收了190+人了.  比原定的人數多好多.

chanwendy 發表於 21-6-20 16:34
尋日中一註冊, 助理校長話已收了190+人了.  比原定的人數多好多.

多出嘅係崇小”through train”上?

BHA 發表於 21-6-20 17:35
多出嘅係崇小”through train”上?
我唔係崇小的, 不過開學初時見過有個POST 話有個DEADLINE 比崇小決定上唔上基崇, 唔記得十月定十一月喇, 當時基崇都仲未開始報名, 所以我估唔關崇小事.  我個人推斷, 學校一般出OFFER 的數目都會比學位多, 當中預咗部分係報嚟練面試的, 唔係真心想讀.  我估係放棄學位的比學校預期的少好多, 所以最後就收多咗人啩.

fatman69 發表於 21-6-12 08:39
好大機會係今年開GCE,多左人報!少左當水泡!

GCE即係咩?

joe12211981 發表於 21-6-21 10:46
GCE即係咩?

https://www.schooland.hk/oss-uk/gce-a-level

我仔也是waiting list .
睇完你哋d post 覺得凍過水

想問下點知自己係waiting list? 我3月收過封信話係waiting list,會四月底前通知我。但四月底前沒有收到Offer,那麼仍是waiting lIst?

joe12211981 發表於 21-6-21 10:46
GCE即係咩?

基崇將會開辦 A-level 課程
中文考GCE A-level 選修考IAL

https://m.facebook.com/watch/?v=3735041316514540

To explore different pathways for students, International Advanced Levels (IAL) curriculum will be implemented starting from the academic year 2021-2022. The IAL curriculum will be offered to Secondary 5-6 students. The courses on offer are:

English (IELTS)
Chinese (GCE A-Level)
Physics
Chemistry
Biology
Psychology
Accounting
Mathematics

回覆 katie0208 的帖子

校方係話waiting嘅無錄取就係唔收啦 之前有校方老師會覆貼 希望見到呢個貼可以幫我地解答下 大家要做好其他叩門准備

謝謝回覆

vickyli0413 發表於 21-7-2 00:34
回覆 katie0208 的帖子

校方係話waiting嘅無錄取就係唔收啦 之前有校方老師會覆貼 希望見到呢個貼可以幫我 ...

家長們午安。是的,信件內註明面試後Waiting list同學如沒有於4月底收到通知即代表學校未能取錄該位同學。承蒙家長們的厚愛及支持,下年度中一學位已滿,派位後不設扣門試。謝謝。

TTCA

cyc2701 發表於 21-7-3 12:52
家長們午安。是的,信件內註明面試後Waiting list同學如沒有於4月底收到通知即代表學校未能取錄該位同學。 ...
多謝回覆 但如果注冊後有同學因去海外或叩門轉校去其他中學生而多出空位 有冇機會再通知waiting list同學

vickyli0413 發表於 21-7-3 13:23
多謝回覆 但如果注冊後有同學因去海外或叩門轉校去其他中學生而多出空位 有冇機會再通知waiting list同學 ...

是有機會的,如有此情況會作個別通知。暫未能估計會否因而有後補學位。