用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S3 升 S4選科,請各位高手指點。
樓主: beauvor
go

S3 升 S4選科,請各位高手指點。 [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-13 22:38
樓主兒子有冇特別喜歡邊科?將來有冇想讀咩或想做咩工作?學校選修科是否行套餐定任選?選科最重要係興趣同 ...

學校的選科,係行:4個套餐+半任選。

beauvor 發表於 21-6-14 23:46
佢話:最鍾意的係電腦方面,或者中文方面的工作都得嘅!

仲話幾句:(1)佢間學校DSE學士學位率係過去3年都 ...

喜歡中文嘅,多少都對文學/中史感興趣,但你囝囝排位,似乎對文學/中史又唔算太熱衷。文科出路一般比較窄,唔少會做教育、编輯、記者等,但出路窄競爭大,而且行業皆在萎縮。

如果喜歡電腦,的確可以行考慮响呢行發展,我大膽說句,未來20年將會是電腦世界,IT 行業將會是最容易找到工作嘅行業。若有心想讀電腦的話,要留意英文/數學呢兩科,由其英語能力相當重要。

介唔介意把貴校4個套+半任選放上來幫你分析下?
你提到貴校升學士比率高,兒子對升學有信心係好事,不過都要留意,多人入到大學亦唔代表自己就一定入到,未來升讀大學最低都要有332A33,如果英文衰咗冇3,都會錯失入大學機會。

我囡讀band 2 学校,佢成績一般,應該80/130 但應該入吾到化學英文班,但佢想揀化學中文班或地理中文班,我怕化學中文好難讀,大家d小朋友有冇人用中文考DSE化學同地理?
‹ 上一主題|下一主題