用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培僑vsSPB
go

培僑vsSPB [複製鏈接]

只比較成績,請問如何選擇?謝謝
   17    0    0    0

cxc 發表於 21-6-11 00:56
Of course SPB

2間好少擺埋一齊比較好明顯下,就算我平時只留意女校,係EK見唔少SPB post。

王家爸爸    發表於 21-6-11 10:57

2jkidsfather 發表於 21-6-11 08:15
Of course SPB
同意,兩間完全唔同級數

DSE SPC > 培僑

王家爸爸 發表於 21-6-11 10:57
同意,兩間完全唔同級數

早前看過SPB是band 1b,培僑也是band 1b,以為是同級

cxc 發表於 21-6-11 11:32
早前看過SPB是band 1b,培僑也是band 1b,以為是同級
SPB係band 1b向band 1a走,培僑係被吹為band 1b,無唔同。不過兩間近年都進步咗。

王家爸爸 發表於 21-6-11 11:36
SPB係band 1b向band 1a走,培僑係被吹為band 1b,無唔同。不過兩間近年都進步咗。

那是否即是說band 1b頭 vs band 1b尾嗎?謝謝。還是指其他地方不同級?

cxc 發表於 21-6-11 11:39
那是否即是說band 1b頭 vs band 1b尾嗎?謝謝。還是指其他地方不同級?
其實學校係無BANDING既,所以無得話頭尾。如果硬要分,可以將全港中學(472間)既前三分一定義為BAND1(157間)。如果係咁,培僑都勉強可以話係BAND 1B。但係需要留意,前面既學校人數遠多於後面,所以咁分法又未必客觀。

王家爸爸 發表於 21-6-11 11:45
其實學校係無BANDING既,所以無得話頭尾。如果硬要分,可以將全港中學(472間)既前三分一定義為BAND1(157 ...

請問不同級數是指其他嗎?謝謝

cxc 發表於 21-6-11 11:50
請問不同級數是指其他嗎?謝謝

SPB 所指係咪呢間? http://www.spc.edu.hk/content.php?id=166&mid=1-15

培僑 所指係咪呢間? https://www.puikiu.edu.hk/file.aspx?clid=156&atid=119&lan=1

如上迷 2 項皆 "是", SPB 傳統英式百年歷史名校; 而培僑新興中資背景直資, 以我個人愚見及理解這就是其中一項 "不同級數" 意思

kirstyau 發表於 21-6-11 09:07

2間好少擺埋一齊比較好明顯下,就算我平時只留意女 ...
我的價值取向好簡單,亞仔入到的學校先係,其餘統統向後排.
即係如果僅僅有其中一間的offer,那不需多問,個一間就係最好

回覆樓主:

如果五六年前,SPB被人認為是band1C,培僑是band2A至band1C,兩間近年都進步很大.
至於將來,可能很多人關心既是海外課程.六年後仲有一半人考DSE已經唔錯了.
培僑而家都海外課程兩班,本地課程四班.校長在簡介會都講左用DSE報英國大學虧底.

Sing13 發表於 21-6-11 16:38
如果五六年前,SPB被人認為是band1C,培僑是band2A至band1C,兩間近年都進步很大.
至於將來,可能很多人關 ...

正是這樣,spb有ial,培僑有ify

回覆樓主:

SPC 2020年整體/主科5+/4+

2020年
整體 5+ (主科) | 4+ (主科)
皇仁 47.1% (42.5%) | 79.3% (80.7%)
SPC 46.7% (41.1%) | 79.8% (78.1%)
喇沙 46% (39.8%) | 73% ([•])
······
培僑 27% ([•]) | 59% ([•])

Poyau 發表於 21-6-12 02:48

2020年

竟然差那麼遠,謝謝

cxc 發表於 21-6-12 02:55
竟然差那麼遠,謝謝

所以甚少人會比較這兩間學校,而且除成績外,學校傳統和風氣也完全不同

Poyau 發表於 21-6-12 02:48

2020年
唔好咁啦!係該攞培僑成績最好個年嚟比嘛!

王家爸爸    發表於 21-6-16 10:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 21-6-11 16:38
至於將來,可能很多人關 ...
如果6年後只得番一半人考DSE,即係有一半官津中學會係6年內關門大吉。
諗下有冇可能先講啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cxc 發表於 21-6-11 16:39
正是這樣,spb有ial,培僑有ify
其實你知唔知IFY係乜?
‹ 上一主題|下一主題