用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培僑vsSPB
樓主: cxc
go

培僑vsSPB

回覆樓主:

我絕對認同SPC是一間好學校,無疑SPC DSE成績比培僑好.
但就我自己而言,冇一間小學值得留多一年,叻既學生應該去自修高年級課程,去奧數比賽拿奬,去考樂器演奏級,跳級就會考慮,唔會留多一年讀小一,除非認為自己小朋友十分不適合此小學,而又好了解另一小學.(的確兩間雖然都是直資,教學模式頗為不同)
直資學校成績變化唔出奇,如果幾年後DSE成績有變又跳?
直資學校不同于官津,官津中學band1同
band2兩檔既學生,直資直上,有叻有唔叻,keep 前三成一樣入三大,關鍵是適合自己個仔,自己個仔叻.

cxc 發表於 21-6-17 12:38
明白前輩所指,只是對於重讀,有點掙扎,坦白說,如果是spcc,當然會重讀。早前不太了解,以為spb和pkc同 ...

其实已过去几年成績計,要比SPC好有多少間?

Sing13 發表於 21-6-17 13:28
我絕對認同SPC是一間好學校,無疑SPC DSE成績比培僑好.
但就我自己而言,冇一間小學值得留多一年,叻既學生 ...

哈哈,大家可以有不同看法。學生早一年畢業同迟一年不业在人生里程奇实影响極微,在职易上不把人早畢业,但也只是師弟妹的下屬,返而如選擇適合,对已後更有利

twhkleung 發表於 21-6-17 13:39
哈哈,大家可以有不同看法。學生早一年畢業同迟一年不业在人生里程奇实影响極微,在职易上不把人早畢业, ...

唔通留級為咗識人?
當你好運既時候唔需要特意去識人,好運既人自然會聚埋一齊.
如果讀書為建立人脈,我認為最好是去清華北大.

回覆樓主:

重讀就不會考慮,你心儀不如試下原校讀好啲插班,反正培僑又不是差,都有B1B。

twhkleung 發表於 21-6-17 12:35
順便一提,老牌校有其unbeatable 既優勢,好似之前join一間名boarding school 既briefing, 學生分享果部份 ...
呢點我最同意,百年老店始終係百年老店

cxc 發表於 21-6-17 12:14
細B,讀小一 vs 重考小一
其實細B都唔需要擔心,初小可能有差距,去到高小差距會縮窄。除非考最尾嗰一、兩個,否則個人比較傾向於繼續升班。

cxc 發表於 21-6-17 12:14
細B,讀小一 vs 重考小一

咁不諗下自己當初點解係去考SPCPS小一, 而唔係去考插班呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-17 20:03
咁不諗下自己當初點解係去考SPCPS小一, 而唔係去考插班呢?

因為考小一早些,插班還未面試,而且細b考插班也不易

cxc 發表於 21-6-17 20:13
無論是去重考小一, 還是考插班, 其實都係代表家長有離心, 那是為什麼呢?

自己想清楚, 其實自己想得到什麼.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cxc 發表於 21-6-17 20:13

插班不看大細b,學術達標做得好份卷便可,很多插班成功也是細b嚟

Sing13 發表於 21-6-16 22:40
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20181002/mobile/bkn-20181002130049224-1002_00982_001.html

...

真心覺得記者對各大學制的認識相當皮毛,新手家長要搵料上EK 好過!

香港IB 學生英文考B 的,據我所知有兩大類:

1) 英文真的麻麻或心儀的大學學科對英文要求不高(例如 藝術)
2) 聽過個別學校為了做高總分,同意學生考英文B搏7

對於讀英文A 嘅學生(直資和IS), IELTS 何來苦? 一般就算裸考,總分7 應該唔難。 考唔考IELTS絕對唔應該是考慮學制的因素。

樓主: 如果只是考慮IAL vs. IFY, 我一定建議你讀IAL, AL 是英國絕大部分細路入U 的途徑,人人皆識,點解要搵個要解釋的學制呢。
同埋你小朋友而家先小一,將來會點當然無人知,但搵定一個夠認受性(IAL 和 DSE)的百年老店,就算舊生網路都贏曬啦! 仲有IAL 無ceiling, 你小朋友或者將來可以考劍牛,點解要退而求其次

Cherishvalue 發表於 21-6-18 11:23
真心覺得記者對各大學制的認識相當皮毛,新手家長要搵料上EK 好過!

香港IB 學生英文考B 的,據我所知有 ...
其實真係有幾間雙學制直資, 為咗爭取好成績叫大量學生報IB Eng Lang B
TKO個間就係, 就算DBS都有少數生係咁

hkpapa852 發表於 21-6-18 12:52
其實真係有幾間雙學制直資, 為咗爭取好成績叫大量學生報IB Eng Lang B
TKO個間就係, 就算DBS都有少數生係咁 ...

我知道搏高分的那家不是DBS

cxc 發表於 21-6-11 00:56
只比較成績,請問如何選擇?謝謝

只比較成績,當然SPC勝一籌

Cherishvalue 發表於 21-6-18 13:32
我知道搏高分的那家不是DBS
DBS當然唔係為爭成績叫學生選Eng Lang B

Cherishvalue 發表於 21-6-18 11:32
樓主: 如果只是考慮IAL vs. IFY, 我一定建議你讀IAL, AL 是英國絕大部分細路入U 的途徑,人人皆識,點解 ...

謝謝提醒

cxc 發表於 21-7-5 01:36
謝謝提醒
妳最後有冇再報考SPCPS插班?

hkpapa852 發表於 21-7-5 08:47
妳最後有冇再報考SPCPS插班?

做了筆試,未知結果,謝謝你還記得