用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培僑vsSPB
樓主: cxc
go

培僑vsSPB

hkpapa852 發表於 21-6-16 01:23
如果6年後只得番一半人考DSE,即係有一半官津中學會係6年內關門大吉。
諗下有冇可能先講啦!
...

睇清我既原文,我所指既是兩間直資中學,而家流失率已經兩三成,來緊中一入既,原班人馬中六畢業只余五成有咩奇怪.
另外,DSE考生從2013年八萬幾人,跌到而家五萬幾人,有冇好多學校執笠?唔明你咩逻輯.

Sing13 發表於 21-6-16 07:34
如果你話係呢兩間中學, 流失5成呢係有可能既, 尤其係PKC, 過往S1至S6流失都超30%, SPC都有20%以上
但你話只得一半左右學生考DSE, 呢點機會不大.

首先直資學校規定要有一半以上學生去考DSE, 所以就算兩校都有開非本地課程, 在規定之下亦不可能做到.

聖公會比較守規舉, 旗下多間中學 (SPCC, DBS, DGS, SSC) 雖有開辦非本地課程, 但就算加收學生, 一直都維持在全級1/3人左右, 所以SPC應該會係一樣做法

至於培僑, 攪咗IFY後又嘗試踩線資助學生去DSE+IAL雙修, 可惜學校自己又唔配合, 結果1X人去讀IAL最後得返一個堅持去考(仲係因為決定咗放棄DSE), 相信佢都唔夠膽明目張膽收得太多人讀非本地課程.

至於話點解以前8萬學生依家5萬學生無乜學校要執笠?

自己計計數, 全港目前有450間官津+直資中學, 當只有400間, 如果中六學生人數得返48000, 即人平均每校中六只得番120人, 咁應該還可以既 (不過現實係有D學校有200人以上一級)

但如果全港考DSE人數得返一半, 當係24000人, 即係每間學校平均只得番60個中六學生, 到底會係咩光景呢?

我都好想睇下, 聖喇拔幾時會得番唔夠100人一級

2jkidsfather    發表於 21-6-16 09:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-6-11 13:44
我的價值取向好簡單,亞仔入到的學校先係,其餘統統向後排.
即係如果僅僅有其中一間的offer,那 ...
講得啱,培僑又好,SPB又好, 入唔到既,人哋幾勁都唔關自己事。

cxc 發表於 21-6-11 16:39
正是這樣,spb有ial,培僑有ify
IAL同IFY好唔同喎,IAL考得好牛劍都有機會,IFY去到邊?

Poyau 發表於 21-6-12 02:48
SPC 2020年整體/主科5+/4+

2020年
對,所以話根本唔同級。

hkpapa852 發表於 21-6-16 08:53
如果你話係呢兩間中學, 流失5成呢係有可能既, 尤其係PKC, 過往S1至S6流失都超30%, SPC都有20%以上
但你話只 ...

聖喇拔大把人移民,不難補充返.當然每間唔差既中學都可以補充返.
我話既一半是指中一入學原班入學計.

王家爸爸 發表於 21-6-16 10:25
IAL同IFY好唔同喎,IAL考得好牛劍都有機會,IFY去到邊?
好多人根本連IFY係乜都唔知, 一見國際課程就以為係一定係有全球認受性
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 21-6-16 10:35
聖喇拔大把人移民,不難補充返.當然每間唔差既中學都可以補充返.
我話既一半是指中一入學原班入學計.
...
其實傳統名校招生方面始終有優勢,所以影響未必好大。昨憐移民中產走,今嫌叩門隊太長,你方唱罷我登場。

cxc 發表於 21-6-11 11:39
那是否即是說band 1b頭 vs band 1b尾嗎?謝謝。還是指其他地方不同級?

你睇吓SPB改建校舍d錢用幾多,同埋d錢喺邊度黎,你就唔會再考慮

rsx 發表於 21-6-16 12:24
你睇吓SPB改建校舍d錢用幾多,同埋d錢喺邊度黎,你就唔會再考慮
...

願聞其詳,謝謝。想了解多些

hkpapa852 發表於 21-6-16 08:53
但你話只 ...

請問培僑IAL部分,從何得知只有一人去考,還要放棄DSE

cxc 發表於 21-6-16 12:43
願聞其詳,謝謝。想了解多些
https://www.spc-foundation.org.hk/newsletter_details.php?newsletter_id=34
資源充足

cxc 發表於 21-6-16 12:45

#94 培僑家長分享

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3750842&pid=48570443&fromuid=1389083

cxc 發表於 21-6-16 12:45

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&extra=page%3D2&page=5
cp2004  #94

今日見到你自修IAL 仲參考培僑生!咁樣我分享一下培僑這次試驗!學校邀請全級頭二三十名排名學生!多數人係理科!因為只安排報 IAL科目好小!Phy/Chem/Bio 同埋Econ ! 主科Math . 咁樣二十多個人,有男有女!Econ 好似最後得返一個報!而我仔係全級頭十名內,因為老師話佢中文唔好,怕佢肥咗中文入唔到大學,(最後DSE 有5),叫佢加入IAL 用non-Jupus 入去!我囝就係冇信心中文!咁樣加入IAL 又DSE之行列!
雖然學校有安排補課一堂,但係如果DSE又

補課

!變咗自修

一堂

DSE!

第一次IAL 考試遇上校內試,都係溫唔切兩邊!最趕一科,上午學校加老師幫忙,七點前回校考校內試(學生可能未醒,尖子都係唔好成績)!考完真係飯都唔駛食又家長幫手車學生去考IAL!

經過第一次考IAL , 得翻八個人繼續IAL 同埋DSE,多數都係男仔留返,只係有一個女仔,勁!

第二次考IAL又係撞到學校校內試!今次我哋仲要私補數,第二次考完IAL , 成績出後!  全部都知道唔可以兩邊考!男生全部不再IAL!只有一個女同學繼續IAL, 但她放棄唔考DSE!只自修考IAL,即係中文堂去自修室溫書!學校亦都冇建議學生再考IAL!

成績我囝話最後好似有三個同學申請出combine 成績!我囝係其中一個!有2A 1B, 只係初步AS level,未到ALevel,佢話要有3Aor 2A* 先至 有用考下去追到成績!

仔冇再理IAL,要集中精神在DSE,好似每科仲有一兩份未考!
仔話IAL 合適的不知道題目考乜的學生,例如一科Phy ,分開Topic 考,一定唔會唸錯方向!考三或四份卷,可以分開兩年考!考得唔好又可以半年後考過!每次考試時間都唔會好耐!香港DSE考試時間長,要好集中精神!專注力不足的同學可以考IAL! 一樣可以申請加時!

最後唯一一個IAL 女生入咗香港三大其中一間大學!大家可以睇吓學校有冇寫上校網?仔仔話ALevel 同DSE 唔係好同!建議大家集中一樣!

快妳少少搵番出嚟

小時了了    發表於 21-6-16 13:31

回覆 rsx 的帖子

睇完都唔明。請指教。謝。

hkpapa852 發表於 21-6-16 10:41
好多人根本連IFY係乜都唔知, 一見國際課程就以為係一定係有全球認受性

咁你又知道幾多.

manmonster 發表於 21-6-16 13:28
回覆 rsx 的帖子

睇完都唔明。請指教。謝。
牽頭人一開波就捐$200,000起動金,估計應該收到唔少捐款,所以資源足。

hkpapa852 發表於 21-6-16 13:24
#94 培僑家長分享

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3750842&pid ...

本校中學部十一年級學生莊浚灝在2016年的IAL(International A-level)中考獲佳績,得到英國牛津大學取錄入讀四年數學學士兼碩士課程。他分別在數學、化學及Further Maths中取得A*,物理取得A級成績,經英國聯招獲三間名牌大學同時取錄。
莊浚灝同學是2005年本校第一屆小一學生,學校發現他在數理科很有天分,於是鼓勵他報考IAL,並與中學文憑試一起備戰,在學校老師的輔導下最終獲得牛津大學取錄。

當年是因為有成功例子所以咁做.
現時因為有ify,亦冇人選IAL了.

Sing13 發表於 21-6-16 13:40
咁你又知道幾多.

幾有認受性唔係靠個機構自己講既, 簡單一點:

1) UCAS 有冇為NCUK 提供 tariff conversion calculator?
2) UK top 10 大學, 基本上係唔多喜歡取錄以任何 IFY 資歷既申請人. 以下係節錄自 Oxford 同 Cambridge 入學要求中關於 IFY 既說明:

Oxford:

Competition is very strong for places at Oxford. Although a foundation year course may be accepted in certain circumstances, we recommend taking different qualifications in order to make the strongest application. This is especially true if your chosen course has specific subject requirements. You can check these requirements on the course page. For a foundation year course to be accepted, you would need to make sure that the course covers the same content as any required A-levels to the appropriate standard. If it does not, you will need to take alternative qualifications.

Cambridge:

Standalone Foundation Year programmes can provide appropriate preparation for some arts courses at the University of Cambridge. However, they're generally less appropriate for those making an application in the sciences. Prospective applicants are advised to consult a College admissions office at an early stage, providing full details of their Foundation Year programme, in order to ensure that it will be adequate to meet the requirements of the course they wish to study.

英國最權威既入U機構, 係UCAS, 全英國大學都係參考佢既評分準則嚟計分

牛劍既說明都好客氣, 只係話"建議提供更佳資歷"和"不太適合去申請"

呢個世界, 有分"公認"同"自認"既資料, 國力大學都話自己好勁!