用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IHS fee - child student visa
go

[英國] IHS fee - child student visa

我個女暑假後升6th form,所以要再申請Visa。我自己搞,張online form雖然長啲但係都OK,不過去到要比IHS fee 就好奇怪,想睇吓其他家長係咪都係咁。去到要比錢嘅時候就redirect左我去另一個site, 跟住就話我冇填一啲我之前已經填咗嘅資料要我填返,例如course start date and end date, 最奇怪就係問我會喺邊度讀書,但係嗰個list全部都係大學嚟,咁我揀咗other. 睇返資料child student Visa應該係£470一年,咁兩年應該係£940。但係去到俾錢嗰頁佢叫我比hkd 13424.16,  好似多咗好多咁. 有冇家長申請兩年child student Visa都係比呢個價錢?

回覆 Baoma 的帖子

我也會要申請第一次 year12。  NHS是收兩年嗎?請問現在book visa centre 是排到什麽時間呢?

Baoma 發表於 21-6-10 19:28
我個女暑假後升6th form,所以要再申請Visa。我自己搞,張online form雖然長啲但係都OK,不過去到要比IHS f ...

乘2.5年

cfs 發表於 21-6-10 19:50
乘2.5年

£1175, 個 Rate 11.43,甘差!

可唔可以付英磅,請問現在可以約到什麼時間,謝謝!

好像不行,簽證費根據領事匯率以港幣折算,領事匯率於有需要時會作出調整,恕不另行通知

cfs 發表於 21-6-10 19:50
乘2.5年

係,我頭先醒起之前agent有俾資料,睇返係乘2·5年

Baoma 發表於 21-6-10 20:31
係,我頭先醒起之前agent有俾資料,睇返係乘2·5年

不要問只要付

kaetsu 發表於 21-6-10 19:47

我也會要申請第一次 year12。  NHS是收兩年嗎?請問現在book visa centre 是排到什麽時 ...

呢個又好奇怪,我跟個link入去VFS book appointment , 六月係日日都可以book,但係一去到七月八月九月全部都冇得揀,唔知係真係全部fully booked 定係未開放 for booking定係佢個site 有問題⋯ 又好似搵唔到有電話可以打去問⋯

你所描述嘅一切都係正常步驟,銀碼亦正確。Sixth Form IHS 費用係 [size=14.6667px]£1175,不過換算咗港幣付款。

IHS費用按留學年份計算,如留學部分年份不足6個月將按半年計算,如超過6個月則按一年計算。

例如:

以9月1日到6月30日(正常一個學年)為例, IHS費用計算方法為:

• 9月1日至12月31日的費用為 £235

• 不足半年,因此作半年計算

• 1月1日至6月30日的費用為 £470

• 由於英國學生簽證會於學期完結後額外給予四個月逗留期限, 所以總時間超過半年, 費用將以一年計算

• Sixth Form : £235 + £470 + £470 = £1175

Baoma 發表於 21-6-10 20:37
呢個又好奇怪,我跟個link入去VFS book appointment , 六月係日日都可以book,但係一去到七月八月九月全部 ...

謝謝我問的原因是agent以前提過出了VISA是valid一個月内要離開但現在太早也不會7月去,打算8月底去。如果不能book7月就不知道會不會麻煩

yeungboy 發表於 21-6-10 20:58

你所描述嘅一切都係正常步驟,銀碼亦正確。Sixth Form IHS 費用係 £1175,不過換算咗 ...
其實我都想問,我2年前申請Y10 時已經比左2年半,咁我今年申請Y12 係咪都係要比2年半錢?

kaetsu 發表於 21-6-10 21:10
謝謝我問的原因是agent以前提過出了VISA是valid一個月内要離開但現在太早也不會7月去,打算8月底去。如果 ...

不會吧,還這樣麼?記得是講出發前三個月可以辦理簽證

回覆 kaetsu 的帖子

表內要你填預計到英時間, 應該以呢日計一個月.

Share 比搞緊或將要搞visa 嘅家長:我頭先問咗VFS,而家只可以book到六月尾,七月嘅Booking未開始接受預約。

whoo99    發表於 21-6-11 14:56
yuyueng    發表於 21-6-11 14:06

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-6-10 22:11
其實我都想問,我2年前申請Y10 時已經比左2年半,咁我今年申請Y12 係咪都係要比2年半錢? ...

從新再比2.5年的費用

Baoma 發表於 21-6-10 20:37
呢個又好奇怪,我跟個link入去VFS book appointment , 六月係日日都可以book,但係一去到七月八月九月全部 ...

應該係未開到去七月而唔係七月之後fully book…
我係咁估:因為我幫小朋友21/5 上網book, website appointment slots 都係只係開到五月尾,六月之後全部冇得 book

kaetsu 發表於 21-6-10 21:10
謝謝我問的原因是agent以前提過出了VISA是valid一個月内要離開但現在太早也不會7月去,打算8月底去。如果 ...

Visa 應該係你填嘅出發日期之前大概10至15日開始生效,唔關你幾時入紙申請
反而要留意TB certificate 就只有半年有效期,唔可以太早做

3b 發表於 21-6-11 13:54
從新再比2.5年的費用

我都估到系甘,著數歸簽證部。

Ericau 發表於 21-6-11 09:27
回覆 kaetsu 的帖子

表內要你填預計到英時間, 應該以呢日計一個月.
thank you