用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教call waiting了
樓主: applechan2010
go

高主教call waiting了   [複製鏈接]

Vividada4472 發表於 21-6-11 12:06
今日註冊應該之後要後補原先派津校張小一註冊證, 即係要放棄原先派既津校, 接受左RC個位, 再先等叩門result ...
Sens有好多種,唔知果位家長既sens小朋友係邊種?如高智能阿氏仔,學習能力強,但社交弱,起一般程度學校會出事,因為課程太淺,佢哋唔會有興趣讀,冇挑戰性,因而或許經常起課堂挑戰老師同校規。另外,由於社交弱,入讀所謂「遊戲中學習」即經常要夾group做project 都唔適合,因為做group project 要有主動尋根究底精神,有良好語言及社交能力,並唔係我想小朋友用呢種方法學習就叫適合,呢種叫「阿媽認為適合小朋友學習模式」非真正適合小朋友的學習。

LondonBus 發表於 21-6-11 12:17
回覆 PTL_L 的帖子

如果accept rcps先再考慮,就要交$5050學費,你會介意如果最後不是入讀Rcps而損失呢$50 ...
其實如果細佬妹入rcps,如冇咩特別問題,基本上都收,我未聽過唔收,但反而你要考慮,一闊三大既開支。否則,唔覺得需要有其他考慮。

PTL_L 發表於 21-6-11 11:36
我再講一次,學校是私校,要自負盈虧,所有大部分私校都是大班教學,不過我是唔介意交學費,但要交得值,so ...

bonnieleong 發表於 21-6-11 11:38
多謝!我們有寫信,昨天收到call好激動,怕是發夢不敢相信。雖然我們不是教徒,但都祈禱盼能入讀,真的好 ...

這正是我上年的心情,所以完全感受到你有幾咁興奮。雖然我最後無take 個offer, 但真心喜歡高主教。
祝小朋友愉快上學!

一闊三大既開支都係考慮因素,一個小朋友讀RC 輕鬆應付,兩個都尚且可以,三個就吃力了。

LondonBus 發表於 21-6-11 13:09

一闊三大既開支都係考慮因素,一個小朋友讀RC 輕鬆應付,兩個都尚且可以,三個就吃力了 ...
所以就要考量自己情況喇。

收到offer,已rejected
Gd luck~

收到offer,已reject.好似由琴日開始大量CALL.

收到 offer, 已 reject.

請問你們有什麼offer 而放棄?只係好奇😯

回覆樓主:

咁多人reject, 原因係call得遲?以往都係咁?還是個個都派得好理想?

收到, 明天去註冊^^

Vividada4472 發表於 21-6-11 11:48
個人覺得有sens唔好入太傳統私校, 一來要跟功課, 一來要睇埋佢sens部分, 小朋友會比較吃力
...

所以你唔熟高主教, PTL_L 較早前都有講過高主教考試範圍真係一定比津校少, 功課亦唔多, 中文詞語都係寫3個, 英文VOCAB, GS (常識)係唔需要抄詞語的.  我知好多津校呢兩科都必定有抄寫.
PTL_L 剛才講學校校長老師關愛小朋友, 的而且確高主教都有SENS 學生, 考試有加時, 放大試卷等.  甚至班主任也不會標籤學生, 教會學校一定會教學生與學生之間要有包容.

疫情前, 我仔P5上學期已經做大哥哥, 在CLASS TEACHER 堂落去P1課室教同學仔抄手冊, 做功課等.

疫情後, P1同學仔因為少返學, 點都仍未適應得來, 學校亦繼續安排P6哥哥(阿仔)去P1 課室教同學仔, 甚至係教同學仔咩係卷一, 卷二, 卷一, 卷二要溫D 咩? 大哥哥去鼓勵同學仔等.

除左私校係無言語治療等, 其他對SENS 學生來說, 我覺得學校做得好好.

當然你真係要睇自己孩子需要咩支援, 事實津校會比高主教支援多, 因為有政府安排提供服務.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

bonnieleong 發表於 21-6-11 16:46
咁多人reject, 原因係call得遲?以往都係咁?還是個個都派得好理想?
其實我之前都有小小見解#10分享過,今年畢業5班小六,自不然要收返5班小一,一直都係4班的,今年是收多「40人」。另外,疫情、社會問題等,中產離港人數好多,我身邊起碼有10家人以上,變相令到大家都容易得到心儀學校的津校會大增(睇下今年派位,12網人幾皆大歡喜),講緊呢班係名津,如mps,sppcs,st joe,wy 等,經過呢兩年咁既經濟情況下,我深信有好大部份人會考慮到要交6年學費既負擔上,因而選擇津小,亦因呢班家長未經歷過升中,完全要未有經驗在呢個部分上,唔明白讀私校同一般津校既學生學習、掌握知識上的差異。都是果句「如果私校冇佢既優點,就冇存在既價值」。

bonnieleong 發表於 21-6-11 16:46
最後係個人睇法,人慣常報復性心態,我深信一開始時,大家都冇呢個想法,但當一個表達,第二個表達時,就會有少許既變化㗎喇,都會覺得「當初唔收我小朋友,而家收我都唔讀呀」如睇錯請見諒。另外,我諗冇必要要向大家交代唔選讀原因是家庭經濟狀況。

收到。已reject

我自己就係抽到神津,100%上中學,
有阿妹跟尾,所以rejected 都好正常~
Ps 今年真係好多人派得好,起碼我身邊識得既都係派第一

回覆 Ilovefuufu 的帖子

Congratulations ^^

收到, 己 rejected

PTL_L 發表於 21-6-11 18:05
最後係個人睇法,人慣常報復性心態,我深信一開始時,大家都冇呢個想法,但當一個表達,第二個表達時,就會 ...

估唔到有禁多人放棄高主教! 經濟狀況我估比得一萬幾千一個月既家長有好多。不過更可能係今年有好offer 既小朋友不少!呢個報復性心理 我惗家長一定係手上有更好既選擇先會有。

‹ 上一主題|下一主題