用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教call waiting了
樓主: applechan2010
go

高主教call waiting了  

小朋友有sens的問題,學校有冇呢方面支援,謝謝解答

回覆樓主:

好開心、激動收到offer, 等咗好耐。頭先一早去註冊,已有人註冊緊,之後仲不停有人入來註冊

bonnieleong 發表於 21-6-11 07:55
謝謝你每次詳細解釋
不用客氣,大家互相幫忙。

請教一下,我都收到offer,而家叩緊st. james, 軒銅,係咪accept RC  先好d 呢?請問註冊時要交幾錢費用?

bonnieleong 發表於 21-6-11 10:59
好開心、激動收到offer, 等咗好耐。頭先一早去註冊,已有人註冊緊,之後仲不停有人入來註冊
...

恭喜,feel 到你真的很開心!

小艾比 發表於 21-6-11 09:14
我仔讀埋今年升中了, 在這兩年疫情下學習, 高主教真係做得好好,網課做足, 要教O既知識一定唔會慢/無, 而且 ...
我絕對覺得值,學校校長老師關愛小朋友(我另一小朋友之前同同區另一所女校)更加比較到。當社會事件發生時,全港學校短暫停課,Rcps 已經好快有應變方案,當刻,好多學校都摸索緊要點做,Rc 既老師已經準備教學片段俾學生跟進進度,當然,有改善空間,但聆聽家長意見後,即改。然係疫情,學校不停問家長意見再改變網上學習,真係做到家校合作。相反,當年阿大學校網上學習真是好遲先安排。
Rcps位置特別,同Rc一樣,一直是捱打狀態,因身邊實在太多傳統名津包圍,但都是那句,如家庭經濟許可,是絕對值得投資在教育上,包括入讀rcps 。

回覆樓主:

好多學校仲未面試,仍有機會轉。
昨天打來話一定要今天註冊,否則讓位。若高記是心儀的,就註冊。我們本身係最心儀高記的,雖然有send其他叩門

chanjayden1002 發表於 21-6-11 09:46
我再講一次,學校是私校,要自負盈虧,所有大部分私校都是大班教學,不過我是唔介意交學費,但要交得值,so far幾年來,遇到的老師質素都不錯,教英文、general studies、中文的老師口音都好好。答回send 問題,rcps 是大班,有社工,亦有於考測期間特別的考試安排,但真正詳情,我不大清楚了。

mrchuchu 發表於 21-6-11 11:29
恭喜,feel 到你真的很開心!

多謝!我們有寫信,昨天收到call好激動,怕是發夢不敢相信。雖然我們不是教徒,但都祈禱盼能入讀,真的好感動!

回覆樓主:

想問校服是否一定在北角個間做?有分舖?

bonnieleong 發表於 21-6-11 11:40
想問校服是否一定在北角個間做?有分舖?
灣仔有另一間,而家不是指定校服商(北角那間才是),所以灣仔那間款式不齊,但質量會好啲。

我地昨天都收到CALL了, reject了, 揀津校

chanjayden1002 發表於 21-6-11 09:46
個人覺得有sens唔好入太傳統私校, 一來要跟功課, 一來要睇埋佢sens部分, 小朋友會比較吃力

LondonBus 發表於 21-6-11 11:29
請教一下,我都收到offer,而家叩緊st. james, 軒銅,係咪accept RC  先好d 呢?請問註冊時要交幾錢費用? ...
學費5050, 今日要一次過交晒錢, 分2張支票仲有其他108.xx 雜費用

留意番今日註冊已經係交晒9月學費, 唔係俾訂i.e. $5050留位俾大家再諗下

回覆 Vividada4472 的帖子

thank you

LondonBus 發表於 21-6-11 11:29
請教一下,我都收到offer,而家叩緊st. james, 軒銅,係咪accept RC  先好d 呢?請問註冊時要交幾錢費用? ...

其實個個家庭考慮唔同,就算有st James,軒銅叩門offer,我都會take rcps,同當年有插班軒灣offer一樣,因為個人覺得呢3間同rcps都仲有距離。但你情況,都係果句,你叩得門,即唔滿意而家手上offer,如果叩門不成功,就會入手上offer 學校,你ok嗎?另一方面,如果accept rcps先再考慮,就要交$5050學費,你會介意如果最後不是入讀Rcps而損失呢$5050嗎?如會,不要accept rcps,等st James ,軒銅叩門offer ,風險是有機會入讀手上已有既offer而已,唔會冇書讀既。

PTL_L 發表於 21-6-11 12:00
其實個個家庭考慮唔同,就算有st James,軒銅叩門offer,我都會take rcps,同當年有插班軒灣offer一樣,因為 ...
今日註冊應該之後要後補原先派津校張小一註冊證, 即係要放棄原先派既津校, 接受左RC個位, 再先等叩門result
要想清楚對sens小朋友什麼是最緊要, 學校名氣? 定學校support?

Vividada4472 發表於 21-6-11 12:06
今日註冊應該之後要後補原先派津校張小一註冊證, 即係要放棄原先派既津校, 接受左RC個位, 再先等叩門result ...

咁所以我咪會2個選擇,第一,棄rcps offer,等2間學校叩門 result,風險是有機會叩門不成功,入讀原先手上的offer(可能滿意,但想更好/可能不滿意)
第二,take rcps offer ,等2間學校叩門result,風險是有機會冇左$5050,睇自己想法,值唔值用$5050留番學位。

另外問sens 家長非呢位家長,所以唔夾埋一齊講。

回覆 PTL_L 的帖子

如果accept rcps先再考慮,就要交$5050學費,你會介意如果最後不是入讀Rcps而損失呢$5050嗎?

唔介意呀,因為而家只係叩門階段(st. james, 軒銅),知道競爭好大,而實際有offer機會相對細,不過我哋有細佬妹跟尾,如果入到心儀津小將來就唔需要再經歷多一次升小遊戲。

RC 有offer 我都好開心呀,對佢師資同high academic performance 滿有信心