用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 弘立醜聞
go

[小學] 弘立醜聞

https://liff.line.me/1544998575-dRP8PO9n/v2/article/7mX0Gr?utm_source=washare

其實小朋友細,係大間學校(包埋中學)我都有d擔心,定係我唸多左

回覆樓主:

在學校也可以發生這些事真的很離譜!

上課期間少一個同學老師唔知道嗎?國際學校一個班最多咪20多人,很容易發現少人。發生咁嘅事真係很離譜喔

上緊堂發生真係離晒譜!

如果報導屬實,件事真係匪夷所思。竟然光天化日,上緊堂都會發生咁既事。學校咩管理?

回覆樓主:

蘋果報導個男仔13歲,咁細個會否免刑責?

nervousmichelle 發表於 21-6-9 22:44
上課期間少一個同學老師唔知道嗎?國際學校一個班最多咪20多人,很容易發現少人。發生咁嘅事真係很離譜喔
...

老師估可能走堂,斷唔會估到發生咁叢嚴重事件

唔知仲有幾多學校出左醜聞,為了維護學校聲譽只會選擇讓師生封口不提

Chi sin ga

上月發生,而家先有新聞,睇黎學校真係施左高壓封口

真係擔心,上個月嘅車依家先出新聞之前st Stephen 單嘢已經好scary,點知尼單重….

Bunnygirl 發表於 21-6-10 17:39
真係擔心,上個月嘅車依家先出新聞之前st Stephen 單嘢已經好scary,點知尼單重….
...
St Stephen's 咩事?

mister 發表於 21-6-10 20:28

有男同學在女更衣室裝 camera

mister 發表於 21-6-10 20:28

https://www.hk01.com/社會新聞/81928/聖士提反書院爆更衣室偷拍-警拘7男生-大律師-若涉淫褻好嚴重

校方今日發表聲明指事態嚴重,對學生違規不端行為感到深切遺憾,涉事學生已停課,受影響學生則獲安排輔導跟進。

不過學校好似處理得好啲冇收埋件事

Moonlight819 發表於 21-6-9 22:25
在學校也可以發生這些事真的很離譜!

第一,呢間根本不是國際學校。相信好多人知學校不嬲管理差。老師冇乜愛心。不過叫全部學生封口絕對唔啱,會令到小朋友好大壓力。真係離譜。

The school asked everyone not to talk about it to protect the girl.... part of the reason at least

wowtradeee 發表於 21-6-11 15:04
The school asked everyone not to talk about it to protect the girl.... part of the reason at least

其實到道理係啱嘅,等個女仔唔好尷尬

不過小朋友點會忍得住唔講...

bluepand 發表於 21-6-11 15:45
其實到道理係啱嘅,等個女仔唔好尷尬

不過小朋友點會忍得住唔講...

唔講,都會有奇怪眼光,呢個方法治標不治本

cris01 發表於 21-6-11 12:55
第一,呢間根本不是國際學校。相信好多人知學校不嬲管理差。老師冇乜愛心。不過叫全部學生封口絕對唔啱, ...

弘立係私立學校,好多人知管理差,此話何解?好多人讀過而知道管理差?我小朋友讀咗超過10年,雖然唔覺得學校係Perfect但都唔敢斷言學校不嬲管理差,願聞其詳。
學校已經即時通知警方只係叫老師同同學不能公然討論,此舉只係保護當事人免再受傷害,而且警方仍在調查當中確實不應以訛傳訛以免影響調查。
我小朋友並無感受任何壓力,老師& counsellor 亦有提供輔導給有需要的同學

Yitungkaneka 發表於 21-6-13 02:18
弘立係私立學校,好多人知管理差,此話何解?好多人讀過而知道管理差?我小朋友讀咗超過10年,雖然唔覺得 ...

成單野好離譜,但詳情要等審訊才知,至於學校處理事件:

「據悉,疑受性侵的女同學已回校,在她回來學校前,學校更指示老師在堂上朗讀聲明,要求全級所有學生不能在這位同學面前詢問有關性侵事宜,令到學生們受到高壓對待。」

~好正常的做法喎,難道個女仔番來,D同學個個好似「東張西望」咁訪問佢「有甚麼感受?」

「投訴人又稱,校方為保聲譽,要求全級同學及教職員封口,就算有家長得悉事件向學校詢問,學校也要求所有教職員封嘴,不能向家長們解釋。」

~這個可以做得好D,學校可以自己出Email向大家交代事件一次,並解釋因為巳報警並進入法律程序,為尊重女方及家人請勿speculate 事件。

~至於「封嘴」「受到高壓」,係「主觀感覺」,可能有D人覺得,有D人唔覺得,學校如果用辭用得好D,以同理角度出發,可能令啲家長冇咁覺得「被施壓」。