用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 弘立醜聞
樓主: kskskskskjks
go

[小學] 弘立醜聞 [複製鏈接]

根據報導,件事好多唔係好合邏輯的地方。話「男生上課時間,強行拉女生入廁所」,咁女生有無大叫救命,有無掙扎,點解無人聽到,校園保安係咪有問題?BK有人話,兩個係小情侶。如果係咁,點解女生會向老師求救?邊樣出強行拉入的版本?

如果係後者,這是要研究如何改善學生德育,點解會咁無敬畏心和羞恥心,可以光天化日上課期間,老師在附近授課,佢一次二次要係學校爆房....這種傷風敗俗的事係可以發生在其他學校,真係有呢d學生,學校有時亦好被動。

Yitungkaneka 發表於 21-6-13 02:18
弘立係私立學校,好多人知管理差,此話何解?好多人讀過而知道管理差?我小朋友讀咗超過10年,雖然唔覺得 ...

你講得絕對冇錯,真係識好幾個讀過而之後轉學校都係因為學校管理和老師愛心問題。我認同冇一間學校係perfect。每一個人可以有唔同角度睇呢件事,你係用家一定說好。明白的。如果一間學校發生呢啲事,好正常一定覺得學校有好大責任。

Jane1983 發表於 21-6-13 09:35
根據報導,件事好多唔係好合邏輯的地方。話「男生上課時間,強行拉女生入廁所」,咁女生有無大叫救命,有無 ...

D版本都唔知邊D真邊D假,好難判斷,
但假設全部屬實,仲以為在印度發生。

回覆 964000 的帖子

係恐怖。只要一半係事實,都已經嚇親人,完全唔可以接受。

Yitungkaneka 發表於 21-6-13 02:18
弘立係私立學校,好多人知管理差,此話何解?好多人讀過而知道管理差?我小朋友讀咗超過10年,雖然唔覺得 ...

非用家,公道說,如今青少年的行為,有時學校或老師未必注意到,這件事有些古怪。
如果講mutual的類似事件,在學校校園發生,其實在任何學校包括官津也有可能,不可說學校管理差引致。管理幾好,也可看漏眼。早在10幾20年前至今,其實一直存在,學校一般做法是遮住件事不外揚,大事化小,小事化無,只是家長唔知啫。如今互聯網發達,學生更早熟,所以有時未必完全關學校事,家長其實也有責任教導小朋友!

conniewktang 發表於 21-6-13 19:30
非用家,公道說,如今青少年的行為,有時學校或老師未必注意到,這件事有些古怪。
如果講mutual的類似事件 ...

完全同意,青春期少年行為很奇怪,件事可能並不是新聞報道咁simple,冇consent又會做?好恐怖⋯⋯

ratafan 發表於 21-6-14 08:59
完全同意,青春期少年行為很奇怪,件事可能並不是新聞報道咁simple,冇consent又會做?好恐怖⋯⋯
...

係,而家D人又早熟,尤其網上咁容易接觸到唔三唔四野,官能刺激後荷爾蒙又發作,好難講。
其實D風化事件無論名校,IS,LS甚至男女齋校都偶有聽到,聽唔到只可能冇講,真係要強力推行合適開明的性教育比較重要,唔係只限講生理結搆
‹ 上一主題|下一主題