用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點樣在英國打疫苗香港留學生?
go

[英國] 點樣在英國打疫苗香港留學生? [複製鏈接]

想在英國打疫苗針…因大學生18十現冇通知可打,咁點預約去中心打?
   0    0    0    0

brother4 發表於 21-6-9 21:02
想在英國打疫苗針…因大學生18十現冇通知可打,咁點預約去中心打?

好似啱啱到25上歲以上。

canterlau 發表於 21-6-9 21:27
好似啱啱到25上歲以上。

現是25至29,剛爬文見25以下可採取不預約方法去打,醫院外排隊可打疫苗

我囝上星期已收到NHS message 佢叫佢去打針,佢已有幾個同學打左第一針. 佢大學係倫敦.

大囡不在倫敦,上網預約喺大學所在city打針。細囡學校通知,今日開始18歲以上可以去town入面嘅vaccination centre walk in打Pfizer 。

etoile 發表於 21-6-10 02:17
大囡不在倫敦,上網預約喺大學所在city打針。細囡學校通知,今日開始18歲以上可以去town入面嘅vaccination ...

囡囡會否先在英國打第一針(回港打第二針)或打齊兩針?

katrinafu 發表於 21-6-10 09:22
囡囡會否先在英國打第一針(回港打第二針)或打齊兩針?

佢未夠秤(under 18),冇得打,只可以返嚟打。

我大女(25-29群組..倫敦)呢個星期日會打第一針,9月中第二針。唔知咩牌子,不過估係Moderna或Pfizer。
細女(非倫敦)無被邀請,咁就回港先打。
英國唔同香港,大部份人唔會隔21日有得打第二針。如果要在英國打,自己計下日子。

我唔知如果一針在英國打一針在香港打,仲可能係唔同牌子,會點處理。同埋vaccination record點 update

回覆 wloi 的帖子

完成接種疫苗抵港 仍須驗抗體才可縮短檢疫 只打一針者可在港打第二針 暫只限復必泰                  科學委員會亦建議以下情況可作混針,曾於境外接種首劑人士,回港可接種第二劑同一平台技術的疫苗。舉例已接種 Moderna 或阿斯利康疫苗人士,可回港接種復必泰疫苗。

許樹昌指不少香港人是從英國搭包機回港,有人在當地打過一針阿斯利康。委員會看過文獻混針是否可行,發現混針效果「幾好」,但比用同一牌子疫苗,多兩成短暫副作用。由於香港未購入 Moderna 或阿斯利康疫苗,如曾接種有關疫苗人士,委員會會建議接種復必泰。至於科興疫苗,許樹昌則指未有太多研究。

新冠疫苗|聶德權:12歲以上兒童最快可下周一接種復必泰 明起可預約

衛生防護中心轄下兩個科學委員會昨日(9日)建議盡快讓12歲以上的兒童接種BioNTech(復必泰)新冠疫苗。公務員事務局長聶德權今(10日)公布有關安排,詳情如下:

12至15歲學生及家長接種復必泰3個途徑:

1. 自行預約
.欲接種疫苗的12至15歲兒童亦可預約及自行前往接種中心打針,可由6月11日早上9時起,在新冠疫苗接種專題網站預約6月14日起接種

.接種疫苗當日要帶同家長同意書到接種中心,同意書範本可在專題網站下載

2. 安排接送往接種中心:
.當局會為學校預留時段,由政府安排校巴接送師生和家長往返學校及接種中心

.最快6月21日可安排

3. 外展接種服務:
.若學校有約300人欲接種疫苗,可一日內安排好外展接種服務,包括校址鄰近的學校可集合一同打針,由現時營運接種中心的團隊負責接種

.如學校接種人數較少,可能要輪候。如只有數十人打針,可安排集體前往疫苗接種中心接種

.6月28日起為學校提供外展接種服務
.學校須提供約1500呎地方,供諮詢、稀釋疫苗、打針、觀察休息之用,聶德權稱相信一般學校會有足夠地方

聶德權表示,政府稍後會向中小學發信交代相關安排。

wloi 發表於 21-6-10 14:41
我大女(25-29群組..倫敦)呢個星期日會打第一針,9月中第二針。唔知咩牌子,不過估係Moderna或Pfizer。
細女 ...

盡量安排打香港都有嘅,應該只有BioNTech.

wloi 發表於 21-6-10 14:41
細女 ...

我估兩張針咭,如果英國打了第一針,回港打第二針比佢睇

英國打左pfizer, 咁第二針係香港應該打邊隻?

Spiderman_mama 發表於 21-6-11 15:21

復必泰

在英國打疫苗好似無得比你㨂,如未夠25歲可唔可以比錢私家打Pfizer?

Spiderman_mama 發表於 21-6-11 15:21

Pfizer即BioNTech,打BioNTech就ok啦

hikozan 發表於 21-6-20 23:37
在英國打疫苗好似無得比你㨂,如未夠25歲可唔可以比錢私家打Pfizer?

係無得揀,但可以試下問想打邊隻,可能可以安排到呢!

醒目開學勳章

阿仔話要申請左GP先,有no.才可約打針,是否這樣?
有冇人知道呢?

hikozan 發表於 21-6-20 23:37

30歲以下打pflizer
‹ 上一主題|下一主題