用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年Maryknoll插班
樓主: kala——baby
go

今年Maryknoll插班  

kala——baby 發表於 21-6-27 12:34
回覆 b3410 的帖子

喺吖……所以先唔知點解姐姐其實喺插花……
真係唔知佢選擇標準不過唔緊要,妹妹咁叻,應該可以考到其他學校。

kala——baby 發表於 21-6-27 14:17
回覆 areyouangry 的帖子

無不平,只不過無預期過喺咁。兩個都係同一津校,咁級頭同幾十後應該喺有分別, ...

我反而以為插班Maryknoll,英文好應該有機會。

美美羊 發表於 21-6-27 15:23
我哋今年未派過成績表,上年果張都係只得上學期,申請時亦冇夾任何測驗卷,所以我諗有冇成績表同是不是級 ...

謝謝你,因為報了另一間都冇筆試,心諗係咪因為自己冇交埋測驗卷比學校,交表時我都有啲掙扎好唔好交埋測驗卷代替成績表
我諗今年無望了,下年再試(emoji)(emoji)
希望各位都插到心儀小學

carllob 發表於 21-6-27 15:41
謝謝你,因為報了另一間都冇筆試,心諗係咪因為自己冇交埋測驗卷比學校,交表時我都有啲掙扎好唔好交埋測 ...
謝謝你的祝福!未收到成績表而可以有筆試,實在很好彩。不過,我相信這張成績表是一定要補的,希望學校看了後,囡囡仍然有機會入讀😊

回覆 carllob 的帖子

喺吖,所以有時又唔好太有信心,但又唔可以失去希望,尤其shortlist/揀人in嘅學校

回覆 honeybibibibi 的帖子

喺shortlist嘅時候已經唔知點揀人,妹妹只報咗兩間

kala——baby 發表於 21-6-27 16:52
回覆 honeybibibibi 的帖子

喺shortlist嘅時候已經唔知點揀人,妹妹只報咗兩間

上年朋友女兒 3私之一,級10,英文A都沒有筆試機會。Shortlist 準則令人摸不着頭腦!

我記得填表有問點解你會選我地學校俾你個女之類嘅問題,我諗可能都睇點答,再加成績,extra cirricular etc

回覆 creambun 的帖子

同感!
平時咩都係聽講,今次真係有對比,家姐體藝嘅嘢,妹妹一樣有,仲要妹妹成績好好多

kala——baby 發表於 21-6-27 17:36
回覆 creambun 的帖子

妹妹插p幾?會唔會係一同考D人強勁D呢?揀唔揀你,除咗睇自己外,亦睇對手的能力的。

creambun 發表於 21-6-27 17:15

上年朋友女兒 3私之一,級10,英文A都沒有筆試機會。Short ...
有時可能同校有更勁的同學去考?或者三私一直其他幾間有幾個前三名去考?

有時都係睇緣份。插班畢竟少位,所以真係好難講

回覆 美美羊 的帖子

2吖,可能啦~可能預家姐排幾十以為一定無份,結果有落差

回覆 ella_805 的帖子

仲有可能睇相😉

kala——baby 發表於 21-6-27 19:26

仲有可能睇相😉

真係咩都有可能

美美羊 發表於 21-6-27 17:54
妹妹插p幾?會唔會係一同考D人強勁D呢?揀唔揀你,除咗睇自己外,亦睇對手的能力的。 ...

上年那小朋友插P3.  無得參加筆試所以不知道有冇同校級頭去考。

喺吖,咁我兩個嘛,理由都一樣,課外活動,獎全部一模一樣,咪得個樣唔同囉,家姐係幾十,唔係十幾

b3410 發表於 21-6-27 18:16
有時可能同校有更勁的同學去考?或者三私一直其他幾間有幾個前三名去考?

有時都係睇緣份。插班畢竟少位, ...

的確講緣份,最後那小朋友插班入了更心儀的學校。

其實幼稚園到宜家,去到最後都係緣分

有無媽媽可以分享一下筆試日流程?當日送小朋友去到門口就走?夠鐘再返黎接?定家長可以係學校入面等?學校附近可以坐低嘅要行到九龍城?

今年插班玛丽诺的,是否有收到笔试或者面试通知 ?