用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 長沙灣基福小學轉唔轉大角咀天主教小學(舊校)好? ...
樓主: mloved0210
go

長沙灣基福小學轉唔轉大角咀天主教小學(舊校)好? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-6-16 01:29
問學校同搵媬母車
小朋友唔想轉只係父母想轉,勉強之下唔會有好結果。

多謝你既意見,但家人唔聽我講,其實你講嘅野係我最怕發生㗎,真係好煩吖

WWW仔女升中 發表於 21-6-16 13:24
回覆 hkpapa852 的帖子

唔好意思, 有騎劫問題, 阿囡小五插班入塘尾道, 大測阿囡全級20名內, 老師話如果要 ...

塘官2020年升中名單有12間B1校
老師話最好10名內穩入B1 每間1人?

2020年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 6+5+1=12 (≥12/98人=12.24%)
九華 SFXC / 港華 |
SMCC 油真 / OLR 德雅 |
伊中 循道 / 旅港 林護
直資: 英華

B2A-1C 1+1+0=2 (≥2人 2.04%)
銘基 / IHMC

名單上: 7+6+1=14間 (≥14人 14.29%)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

校務報告 (2019-2020) (p.23)
https://www.tmr.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce///2019_2020_school_report_1607057224.pdf

hkpapa852 發表於 21-6-16 13:27
塘官小五一級現有多少人?

2017年開始校務報告改版, 收埋咗好多資料.

塘官2017年升中6間B1(本區他區各3)
本區B1可能各1-3人 他區B1各1人
當年小六3班 估計±70人
以此估算8.6%/12.9%/17.1%升B1
要本區B1各5人才達1/4升B1
會唔會2017年用新PS1拉低B1率?

2017年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 3+3+0=6間
SFXC [九華✗] |
油真 [SMCC✗] |
伊中 [循道✗]
YWGS | 銀禧 沙循

B2A-1C 1+0+0=1間
銘基

B2/NR 2+4+0=6間
信義 劉皇發 /
大雄 唐乃勤 基道 五旬節

名單上: 6+7+0=13間

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

校務報告 (2016-2017) (p.27)
https://www.tmr.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce///20162017pdf_1511323985.pdf

Poyau 發表於 21-6-20 03:54
塘官2017年升中6間B1(本區他區各3)
本區B1可能各1-3人 他區B1各1人
當年小六3班 估計±70人

過往塘官入QE既人數, 係同KL1既聯繫位一樣或多1/2個
但如果其它本區中學得每間得番1人, 咁即係升B1人數可能都係15個以內......

莫非佢做咗DGS唔呈分後既受害者?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mloved0210 發表於 21-6-20 02:08
多謝你既意見,但家人唔聽我講,其實你講嘅野係我最怕發生㗎,真係好煩吖
...
小朋友既問題, 好多時係源於家長既"一廂情願"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mloved0210 發表於 21-6-16 00:54
有報3綫㗎,塘尾道官立小學和沙崙
如果尼三間都收,就需要睇個人目標中學係咩去揀最好.
PS:不要高估了沙崙,免得數年后升中後悔.上年就有家長,他的小朋友兩次呈分(應該是原始分)排名分別20頭和30.派隔離英中.而據聞.有(原始分)名次排在他的小朋友前面的派B3,而叩回B1C(如無記錯的話).自己衡量風險.不要以XX校長就會脫胎換骨.

hkpapa852 發表於 21-6-20 09:18
但如果其它本區中學得每間得番1人, 咁即係升B1人數可 ...
塘官入QES的人數不是前面估計的甘少.(不是女拔不呈分的受害者)
在之前,我都係甘,沒理由有甘多呀(指初次聽到有畢業學生講入幾多個之後的反應).後在另一屆家長再了解到又係差不多~~

medicine 發表於 21-6-20 15:48
塘官入QES的人數不是前面估計的甘少.(不是女拔不呈分的受害者)
在之前,我都係甘,沒理由有甘多呀(指初次聽到 ...
我翻查我早幾年有記錄既塘官資料, 從2013-2015呢三年, 塘官平均都有8-9人入QES, 平均升B1中學比例係24%-29%
所以除非真係DGS唔呈分後, 導致塘官有大量B1位流失 (我相信就算流失都唔只呢一間), 否則應該點都有至少20% B1

如果呈一派成績表嗰陣時可以見到老師,我會再問得詳細啲
唔知會唔會因為上次只係大測,老師怕佢哋掉以輕心,可能少5分就分分鐘跳出20名外

🙏
我之前轉校都研究過係有23至25%😅, 但係我啲資料都係靠估

我唔係要求入QE, 亦不是另外兩間女校….,因為怕入到去,亞女都讀唔起,自信心一低落就冇㗎啦😅

WWW仔女升中 發表於 21-6-20 18:51

如果呈一派成績表嗰陣時可以見到老師,我會再問得詳細啲
等出咗呈一成績表, 知道名次再諗吧!

mloved0210 發表於 21-6-16 00:54
有報3綫㗎,塘尾道官立小學和沙崙

沙崙而家係二線學校

hkpapa852 發表於 21-6-20 09:18
但如果其它本區中學得每間得番1人, 咁即係升B1人數可 ...

“莫非佢做咗DGS唔呈分後既受害者?”???

請教DGS唔呈分,對區內學生排名的影響是怎樣?

littlemaopig 發表於 21-7-5 09:15
“莫非佢做咗DGS唔呈分後既受害者?”???

請教DGS唔呈分,對區內學生排名的影響是怎樣?

我估,除了教局,沒人有準確的答案.
女拔不呈分,應該大家都估到,係公海B1生多了(以往女拔hold住唔少B1生,但又不會出公海).而KL1的B1學位沒變(女拔直資有一段時間,B1位沒得抽),因而有些少B2生可以抽到B1位.那麽,如果有學校夠膽,鼓勵多幾個B2生抽B1英中,係咪得益?

而女拔不呈分后,沒左甘多B2生偷鷄位,係咪唔可以靠一個勇字偷鷄?此時前述之"勇字當頭"應該係受害者.

按理講,女拔不呈分,多了公海B1生,係該有受益者而不會有受害者.但基於之前的勇者行徑而於渾水摸魚得益者除外.

medicine 發表於 21-7-5 11:24
我估,除了教局,沒人有準確的答案.
女拔不呈分,應該大家都估到,係公海B1生多了(以往女拔hold住唔少B1生,但 ...
其實唔一定只有得益者
DGS以前呈分, 可能令B1分界既Cut off score 高咗

當DGS唔再呈分, B1分界既Cut off score 可能會低咗, 咁強校可能多咗人係呢個range, 變相弱校就會少咗

hkpapa852 發表於 21-7-5 11:57
其實唔一定只有得益者
DGS以前呈分, 可能令B1分界既Cut off score 高咗
睇來你真係矛盾,分數綫低左,即B1位多左咯,弱校點會少左(除非學校自身下跌)?只是相對他校的對比會變,但就算弱校都好,本身的高分沒少丫嘛.只是沒分到女拔放出來的B1位而已.以往尼就可以大膽報而成偷鷄位.
但正如前面所講,如果偷鷄位少左都當係受害者甘都講得過去.

medicine 發表於 21-7-5 12:40
睇來你真係矛盾,分數綫低左,即B1位多左咯,弱校點會少左(除非學校自身下跌)?只是相對他校的對比會變,但就算 ...
分 Banding 對照分唔係只計一次, 係計足三次呈分成績
強校每個排名, Pre-S1對照分差異會較低, 所以排名有變化, 呈分對照分影響無咁大 (可能無個排名相差0.1分)

弱校Pre-S1對照分, 每個排名差異會較大 (可能每個排名相差0.3分), 除非每次呈分排名一致, 否則係弱校排名浮動的話, 就會"被弱化"咗致跌出cut off score

hkpapa852 發表於 21-7-5 13:04
分 Banding 對照分唔係只計一次, 係計足三次呈分成績
強校每個排名, Pre-S1對照分差異會較低, 所以排名有變 ...
你講的這個情況,係在B1不變的情形下對於個體是會發生的,但對於整體而言喔(除非俾你人手擺位啦,或者自行有著落得第三次呈分考拉尾從而俾個高分B2頭占去,而弱校相信難有多幾個自行生).但在B1位增多的情形下,點都該係會多學校變多了呀.

medicine 發表於 21-7-5 13:14
你講的這個情況,係在B1不變的情形下對於個體是會發生的,但對於整體而言喔(除非俾你人手擺位啦,或者自行有著 ...
結果咪會係:
強者越強, 弱者越弱囉!

或者幾個強者平分兼搶多咗少少位

medicine 發表於 21-7-5 13:14
你講的這個情況,係在B1不變的情形下對於個體是會發生的,但對於整體而言喔(除非俾你人手擺位啦,或者自行有著 ...
弱校級一變級三, 可能仲大鑊過強校級一變級十

hkpapa852 發表於 21-7-5 13:15
結果咪會係:
強者越強, 弱者越弱囉!
尼種情形,與女拔呈不呈分有關係嗎?係在每一個區,每一間強弱校之間,主要校内學生的三次呈分係大幅波動就會發生.而女拔不呈分,一定是多了學校分B1位,何來受害者尼?
‹ 上一主題|下一主題