用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 長沙灣基福小學轉唔轉大角咀天主教小學(舊校)好? ...
go

長沙灣基福小學轉唔轉大角咀天主教小學(舊校)好?

因搬屋,所以要轉校,請問讀緊基褔一年級想轉舊大天讀二年級,會跟到嗎?謝謝

插班入到當然轉,深水埗二線轉油尖旺一線喔~

0030 發表於 21-6-9 09:48

好吖,唔該曬

mloved0210 發表於 21-6-8 16:57
因搬屋,所以要轉校,請問讀緊基褔一年級想轉舊大天讀二年級,會跟到嗎?謝謝
...

一定轉,入 band 1 嘅百分比多接近一倍。

1998Ruby1998 發表於 21-6-9 11:33
一定轉,入 band 1 嘅百分比多接近一倍。

唔該曬,希望入到啦

回覆樓主:

基福2020年40%升B1中學
加上4%升B2A-1C 共44%升B1/近B1

2020年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 官津 39+31=70 (39.11%)
B1 直資 2 (1.12%)
---
B1 39+31+2=72 (40.22%)
B2A-1C 1+5+1=7 3.91%
---
B1/近B1 40+36+3=79 (44.13%)
B2 8+0+0=8 (4.47%)
NR 18+0+0=18 (10.06%)
---
名單上 66+36+3=105 (58.66%)
無公布 74 (41.34%)
---
總數: 179人 (100%)

中一派位
http://www.keifook.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1369&mode=published&nocache&lang=zh

2020年畢業生獲派中學及其人數舉隅(Band^)

( 是年度參加教育局中一派位的畢業學生人數共179人,獲派首志願百分比超過89%,獲派首三志願百分比超過91%。)

英皇書院:1(B1)
喇沙書院:3(B1)
伊利沙伯中學:1(B1)
協恩中學:1(B1)#
真光女書院:3(B1)
華英中學:1(B1)
何明華會督銀禧中學:3(B1)
寶血會上智英文書院:5(B1)
佛教善德英文中學:1(B1)
香港中國婦女會中學:1(B1)
保良局第一張永慶中學:1(B1)
保良局羅傑承(一九八三)中學:2(B1)
順德聯誼總會李兆基中學:1(B1)
匯基書院(東九龍):1(B1)#
賽馬會體藝中學:2(B2A-1C)
中華基督教會銘賢書院:4(B1)
長沙灣天主教英文中學:6(B1)
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學:8(B1)
聖母玫瑰書院:10(B1)
瑪利諾神父教會學校:1(B2A-1C)
德雅中學:6(B1)
東華三院黃笏南中學:3(B1)
聖公會鄧肇堅中學:2(B1)
保良局何蔭棠中學:1(B1)
聖芳濟書院:1(B1)
香港管理專業協會李國寶中學:1(B2A-1C)#
中華基督教會銘基書院:2(B2A-1C)
觀塘瑪利諾書院:2(B1)
梁式芝書院:1(B1)
順利天主教中學:1(B1)
觀塘官立中學:2(B1)
可立中學(嗇色園主辦):1(B2A-1C)
佛教大雄中學:8(B2)
路德會協同中學:12
東華三院張明添中學:6

備註:學校排名不分先後。由於獲派區內外著名中學數目繁多,恕未能一一盡錄。

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
# 直資

回覆樓主:

舊大天2020年28%升B1中學
加10%升B2A-1C 共38%升B1/近B1

2020年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 官津 24+12=36 (27.27%)
B1 直資 1 (0.76%)
-----------------------------------------------------
B1 24+12+1=37 (28.03%)
B2A-1C 12+0+1=13 (9.85%)
-----------------------------------------------------
B1/近B1 36+12+2=50 (37.88%)
B2 21+12+0=33 (25.00%)
NR^^ 0+12+6=18 (13.64%)
名單上 57+36+8=101 (76.52%)
無公布 31 (23.48%)
總數: 132人 (100%)

B1 24+12+1=37
九華 5 SFXC 6 | SMCC 1 油真 3 |
伊中 6 偱道 3 /
長天 1 聖言 1 | 
SSGC 1 BPS 1 上智 3 OLR 1 |
黃棣珊 2 觀官 1 安柱 1 
直資: 英華 1

B2A-1C 12+0+1=13
銘基 12
直資: 李國寶 1

B2 21+12+0=33
信義 14 劉皇發 7 /
SFXS 1 | 培道 1 | 
金文泰 1 莫慶堯 2 呂郭碧鳳 2 
廖寶珊 1 梁文燕 3 王華湘 1

NR 0+12+6=18
德貞 3 |
唐乃勤 5 張明添 3 荔天 1
直資: 新民 6

無公布 31

總數: 132人 (100%)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
^^ NR包括部份坊評B2及B3校

https://www.tktcps.edu.hk/latest_info/升中全面睇

mloved0210 發表於 21-6-8 16:57
...

請問是男生定女生
基福升B1及B2A-1C%較舊大天高
深水埗有3間B1女津利B1女生升中

0030 發表於 21-6-9 09:48
以升中派位表現嚟講, 舊大天一直都只係有人/名氣無實力既二線學校
N年前已不見得比基福優勝好多 (相差在5%內)

現今基福更已超越舊大天

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-15 21:01
以升中派位表現嚟講, 舊大天一直都只係有人/名氣無實力既二線學校
N年前已不見得比基福優勝好多 (相差在5% ...

死火啦,咁轉唔轉校好?
如不轉校,小朋友要早1個鐘出門返學吖,咁呢5年佢都會好攰,而且浪費曬啲時間係坐車度

mloved0210 發表於 21-6-16 00:50
死火啦,咁轉唔轉校好?
如不轉校,小朋友要早1個鐘出門返學吖,咁呢5年佢都會好攰,而且浪費曬啲時間係坐 ...
沒有考其它嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-16 00:53
沒有考其它嗎?

有報3綫㗎,塘尾道官立小學和沙崙

mloved0210 發表於 21-6-16 00:54
有報3綫㗎,塘尾道官立小學和沙崙
呢兩間升B1中學百份比都有約30%,其實同舊大天差唔多。
如果三間都收我寧願去沙崙,話晒校長係港同小學前校長。

hkpapa852 發表於 21-6-16 01:05
呢兩間升B1中學百份比都有約30%,其實同舊大天差唔多。
如果三間都收我寧願去沙崙,話晒校長係港同小學前校 ...

唉!真係煩吖,唔知點好,小朋友唔想轉校,但屋企人一定要佢轉,所以佢去的考試都係唔用心做卷㗎,加上小朋友有ADHD(等緊見醫生,未確診)

mloved0210 發表於 21-6-16 01:09
唉!真係煩吖,唔知點好,小朋友唔想轉校,但屋企人一定要佢轉,所以佢去的考試都係唔用心做卷㗎,加上小朋 ...
如果有ADHD,沙崙支援較另外兩間好
其實小朋友唔想轉校好正常,如果有校車回/保母車不如留番原校好過。

否則轉咗校令到小朋友無心機讀書更加係攞嚟攪。

hkpapa852 發表於 21-6-16 01:18
如果有ADHD,沙崙支援較另外兩間好
其實小朋友唔想轉校好正常,如果有校車回/保母車不如留番原校好過。

就係冇校車到大角咀,咁先煩死, 我最怕轉校對小朋友影響會好大,所以都煩咗好耐吖

mloved0210 發表於 21-6-16 01:20
就係冇校車到大角咀,咁先煩死, 我最怕轉校對小朋友影響會好大,所以都煩咗好耐吖
...
問學校同搵媬母車
小朋友唔想轉只係父母想轉,勉強之下唔會有好結果。

而且依家就算邊間收,其實都叫向下插(插班去間水平不比原校好既學校),萬一插完小朋友無心機成績再差,咁就神仙難救。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔好意思, 有騎劫問題, 阿囡小五插班入塘尾道, 大測阿囡全級20名內, 老師話如果要穩陣入BAND 1, 最好10名內.

其實我轉校時約略計過應該有23-25%, 所以應該25名內都可以BAND 1. 知道阿囡此個成績就叫佢加把勁考呈一, 現在成績派了, 未知全級考幾多, 但應該可以保持名次.

想問怎樣計知道有幾多%BAND 1?

學校沒有公佈BAND 1人數, 門口只有學校名.

*小女, 當年轉校其實是在舊校成績不太好(英文小學)

WWW仔女升中 發表於 21-6-16 13:24

唔好意思, 有騎劫問題, 阿囡小五插班入塘尾道, 大測阿囡全級20名內, 老師話如果要 ...

塘官小五一級現有多少人?

2017年開始校務報告改版, 收埋咗好多資料.

如成績無大跌 (即係保持到2017年前既平), 咁塘官應有至少 1/4 B1學生

頭10內先係就可能保守咗D

好似105精英班30人, 阿囡插班所以未能入此班