用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 urgent - local school form 2 to IS
go

[中學] urgent - local school form 2 to IS [複製鏈接]

囡囡而家讀緊本地1A, form 2, 但壓力好大,有情緒病,好想幫佢轉去國際學校嘅時間實在太mum, 請問有邊位家長可以俾啲選擇(比較易入便可)我因為我對IS真係一啲都冇認識唔該你們吖! 本身住新界西(emoji)(emoji)(emoji)
   2    0    0    0

學際,budget, 會唔會搬,local or foreign passport?  

新校會相對容易有位,先入再轉心儀

BBCoffee 發表於 21-6-8 16:38
囡囡而家讀緊本地1A, form 2, 但壓力好大,有情緒病,好想幫佢轉去國際學校嘅時間實在太mum, 請問有邊位家 ...
香港凱莉山學校(Mount Kelly School Hong Kong)暫時應該係全港最易入既IS
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3855739&extra=page%3D1

認真:

- 易入既普遍都係新校,新校(尤其連校舍都未有要租商場)既風險相對較高,建議家長認真做下功課先

- 其實你個女自己點諗?係你一相情願想佢轉還是佢自己想轉?佢都F2,仲係B1A,應該會有自己既想法/打算

- 轉IS係其中一條路,留班/轉B3 LS/出國... 仲有好多路可以行,只要佢有決心行,條條都係出路,將來成就依然無可限量,家長如果自己未行過就咪"老點",最好等佢自己揀自己行

- IS只係小學輕鬆,到高中一樣要考公開試,其實壓力同LS無分別,不過IS學生普遍唔會只考慮香港8大,變相選擇較多;但話分兩頭,DSE成績好既都未必會局限自己入8大

archie1728 發表於 21-6-8 18:08
香港凱莉山學校(Mount Kelly School Hong Kong)暫時應該係全港最易入既IS
https://www.edu-kingdo ...

囡囡而家讀緊本地1A, form 2, 但壓力好大,有情緒病,好想幫佢轉去國際學校嘅時間實在太mum, 請問有邊位家 ...

如果有情緒病,好贊成轉下環境。識得有個人嘅女高小開始厭食症,成日進出住院,佢有同學都係。出院後都可以保持名列前茅非常犀利。跟住F3左右停學自修。花了不少錢醫病,而家去了外國讀書。好似因這個狀態就算申請外地讀書都要寫醫生証明及被建議要去偏遠relax啲嘅地方

搵個list,凡是地點適合都打去問吓仲收唔收生。今日都6月8日,人地8月中都開學。有d IS甚至已經放咗暑假了,你而家先話插班,都真係要揀大把位,好需要生源的新校。

要拿拿聲了。

應該自己都要做返啲功課先,想要咩要求都無講,好難比意見。suggest 慢慢睇下每一間資料﹐再從中比較。

回覆樓主:

Jane1983 發表於 21-6-8 19:10
搵個list,凡是地點適合都打去問吓仲收唔收生。今日都6月8日,人地8月中都開學。有d IS甚至已經放咗暑假了 ...
呢2年多人移民,朋友個仔上年6月先報 ESF 都即刻有位。今年更加多人走。

ckmammy 發表於 21-6-8 19:46
呢2年多人移民,朋友個仔上年6月先報 ESF 都即刻有位。今年更加多人走。

請問可否分享是哪一間ESF School同year幾?小朋友有冇priority ?

謝謝

如果報21/22學年英制嘅Y10,已經要為22/23學年嘅IGCSE公開試準備,可能還有一至兩科係Y10學期尾考,對初初由LS轉IS嘅小朋友嚟講,壓力都唔少。

回覆樓主:

個精緒問題是否已有人跟進?孩子有何睇法?轉新校新制度都可能做成壓力

BHA 發表於 21-6-8 19:59
請問可否分享是哪一間ESF School同year幾?小朋友有冇priority ?

謝謝
佢報 RC Y8。 以前 ESF 網頁都會 post 所有级別既 vacancy, 但而家已經冇再 post 。佢當時見到有位即報,無priority。

ckmammy 發表於 21-6-8 20:12
佢報 RC Y8。 以前 ESF 網頁都會 post 所有级別既 vacancy, 但而家已經冇再 post 。佢當時見到有位即報,無 ...

謝謝

好多國際學校中學都有位,可以先email問admissions. 美國國際學校AIS應該易入。

回覆 ckmammy 的帖子

咁真係適逢其會。好幾年前,朋友個仔想插入IS,處處比人叫佢走(佢的wordings)。
做人真係講時機。

Jane1983 發表於 21-6-8 20:58
回覆 ckmammy 的帖子

咁真係適逢其會。好幾年前,朋友個仔想插入IS,處處比人叫佢走(佢的wordings)。

願聞其詳。意思係面試碰壁抑或係上來問家長俾人叫佢唔好轉?

回覆 benjibenji 的帖子

主要係無位。

最近有朋友報fis RC year 9有得interview. Fis 一in 就有offer 不過要等人走先有位,可以間間打去問admission.
情緒病一定要睇醫生加心理醫生,有長手尾。記住健康同命仔最緊要。如果嚴重就算停學一年都冇辦法,一定要醫好先。
‹ 上一主題|下一主題