用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想轉學校,睇緊ASHK, AIS, SAIS
go

[小學] 想轉學校,睇緊ASHK, AIS, SAIS [複製鏈接]

小朋友讀local school 4年班,想5年班轉international school,心儀的ICS, CAIS, Esf都無位,本身住港島區,比較prefer美式因會到加拿大升學,請問ASHK (American Sch HK Taipo), AIS (American Intl Sch Kln Tong) , SAIS (Stamford American Intl Sch Homantin) 的真用家可以講下學校情況嗎?有無其他好的intl Sch 推介嗎?感激不盡
   0    0    0    0

little-bunny 發表於 21-6-8 13:12
小朋友讀local school 4年班,想5年班轉international school,心儀的ICS, CAIS, Esf都無位,本身住港島區 ...
我4年前選學校,Stamford 係我首選。 主要係學制同curriculum 吸引我。我仔特別鐘意 STEM , Stamford 既STEM 係必修科,學校都幾注重呢方面。今年已經讀緊第4年,各方面我都滿意。課程都幾深,尤其係 science。將來可以選讀 IBDP 或 US High school diploma。新校舍已落成。

小朋友讀local school 4年班,想5年班轉international school,心儀的ICS, CAIS, Esf都無位,本身住港島區 ...

其實在港島的IS應該比九龍還多,有不少歷史悠久又好的IS。

Moonlight819 發表於 21-6-8 13:48
港島區除咗 HKIS 仲有邊間 IS 有offer 美式?

ckmammy 發表於 21-6-8 14:01
港島區除咗 HKIS 仲有邊間 IS 有offer 美式?

如果一定要美式選擇不太多了。

如果目標係去加拿大讀大學其實唔一定要選美式, 加拿大嘅大學可以話係易入。 選擇有 IBDP 嘅學校都可以,例如 CDNIS, CIS , NAIS 等...

美制真係好有限,港島仲有THS、西貢HKAA(這個不太確定),另外行IB就西貢嘅HKA就算幾美國化、加拿大咪仲有太古果便DSC。

ckmammy 發表於 21-6-8 13:42
我4年前選學校,Stamford 係我首選。 主要係學制同curriculum 吸引我。我仔特別鐘意 STEM , Stamford 既STE ...

校舍會好細嗎?有無泳池呢?我最concern小朋友活動空間。班上大概幾%外籍學生?師資質素如何?會關愛學生嗎?另外,如local school 轉過來會跟得上課程嗎?

little-bunny 發表於 21-6-8 16:11
校舍會好細嗎?有無泳池呢?我最concern小朋友活動空間。班上大概幾%外籍學生?師資質素如何?會關愛學生 ...

校舍唔算細, 當然相比某幾間有大草地球場學校就無得比。 但基本設施都有。泳池,室內同室外運動場, 圖書館都有。 香港同大陸學生比例較多。 每年都有傳統學校學生轉過嚟。 如果英文程度未夠可以上 EAL 班。 至於其他科你小朋友跟唔跟得上我好難答,因為唔知佢程度去到邊 。 如果要攞到最好成績,上堂真係要專心聽書寫notes ,功課要做得比你想像中詳盡,一份都唔可以交少。 同埋都有突擊測驗 。老師起碼有七成有碩士學位。 校長同老師全部都好友善, 會關注學生。 建議你去參觀下 school tour 。

而家都6月,你要今年8月開學讀grade 5差唔多可以話係冇可能!

會唔會考慮讀埋小五,9月報2022年grade 6呀?

P.S. 我仔都係讀緊小四,上年9月開始報ICS & CAIS,今年8月有幸入ICS讀grade 5

archie1728 發表於 21-6-8 18:01
而家都6月,你要今年8月開學讀grade 5差唔多可以話係冇可能!

會唔會考慮讀埋小五,9月報2022年grade 6呀 ...
今年移民潮,好多學生去外國,相信唔少學校有位。 我朋友個仔上年六月先報 ESF Y8 ,都即刻有位。

ckmammy 發表於 21-6-8 16:23
校舍唔算細, 當然相比某幾間有大草地球場學校就無得比。 但基本設施都有。泳池,室內同室外運動場, 圖書 ...

係,收得越多傳統學生轉入的相對會越容易適應,加上有EAL相對又會放心一啲支持比較多。相對而言,如ESF有時都未必會有EAL suppport的。但真係要花啲時間去school tour 實地考察。

港島美式最好的就是HKIS,活動多、校舍大、歷史悠久、Good University Placement. 很多加拿大護照的人會讀CDNIS,因有優先權。一般IB學校去哪裡升学都不是問題。

其實國際學校多咗好多學位出來,除咗移民潮,又多老外家庭離港,加上疫情關係停面授又有一些國內家庭暫時回國。所以即管email去學校及報school tour,可以就報埋名先,有得見有得wait有位即插唔複雜。
個人認為ashk及stamford比較新的相對容易有位,另外ais以前我都有打過電話去問咩年級有位。

archie1728 發表於 21-6-8 18:01

會唔會考慮讀埋小五,9月報2022年grade 6呀 ...

你哩兩間都好熱門,我依家只能夠報一啲無噤熱門的學校再wait 其他

ckmammy 發表於 21-6-8 13:42
我4年前選學校,Stamford 係我首選。 主要係學制同curriculum 吸引我。我仔特別鐘意 STEM , Stamford 既STE ...

STEM係幾吸引,會去school tour 睇下,你覺得校風好嗎?

Moonlight819 發表於 21-6-8 13:48

可惜我哋太遲報,心儀的都無位,可以先讀住其他先再轉

nervousmichelle 發表於 21-6-8 20:44
港島美式最好的就是HKIS,活動多、校舍大、歷史悠久、Good University Placement. 很多加拿大護照的人會讀C ...

CDNIS今年已唔收生,要明年

ckmammy 發表於 21-6-8 18:22
今年移民潮,好多學生去外國,相信唔少學校有位。 我朋友個仔上年六月先報 ESF Y8 ,都即刻有位。 ...

不過亦都有好多人local school 轉國際

little-bunny 發表於 21-6-9 14:30
STEM係幾吸引,會去school tour 睇下,你覺得校風好嗎?
校風唔錯, 我唔會擔心好似某些學校咁啲學生會匿埋喺學校食煙等等
‹ 上一主題|下一主題