用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國疫苗針卡
樓主: Taimum
go

[英國] 英國疫苗針卡   [複製鏈接]

weiwei 發表於 21-6-8 16:41
謝謝你。
噉點解 20 歲可以打嘅?
聽講有D地區如已完成指定群組, 可降低年齡群組。

joymama 發表於 21-6-7 19:04
叫仔仔上NHS 網,有實體打針記錄print out

叫左,網上print out,好似professional啲

joymama 發表於 21-6-8 15:29
我女讀醫護,加上現正在醫院做placement ,所以是自己上 NHS 網登記

我仔讀物理治療和現正在醫院做placement,所以大學要求打,不過有些同學都未打齊兩針!

minmin 發表於 21-6-7 23:37
是否冇得揀打邊款針的?

無得揀

hiddenhero 發表於 21-6-7 19:46
請問知唔知如果係香港打左針。 可唔可以通知返NHS 登記返入佢地個系統做返紀錄?
...

有無需要入NHS紀錄,自己有紀錄應該無問題!

joymama 發表於 21-6-7 19:45
女20歲,打第一針時,並未有不良副作用之新聞。好景不常,之後嘅新聞就開始浮現。問過學校護士,因為打咗 ...

未公布阿斯利康接種年齡限制前,阿仔又等緊醫生回覆幾時有得打第一針,我哋有考慮過,如果醫生提供阿斯利康就唔打住,好彩醫生未覆之前,英國公佈阿斯利康接種年齡限制,最後阿仔得到醫生回覆 係打Pfizer BioNTech.

回覆樓主:

頭先學校有email ,話今日開始town入面有vaccination centre,18歲以上有得打Pfizer ,仲話4星期後可以打第二針。

etoile 發表於 21-6-9 19:08

頭先學校有email ,話今日開始town入面有vaccination centre,18 ...

幾時返香港?趕得及2針加14日嗎?

Taimum 發表於 21-6-10 20:47
幾時返香港?趕得及2針加14日嗎?

佢未夠18歲冇得打,而且學校之後更正話8-11weeks後先有得打第二針。
好似好多人去打,今日walk in quota 只有一千個。

joymama 發表於 21-6-7 19:11

這是我女兒的 print out, 針卡上的名一定要同 passport 一樣 ...
請問這printout 是否打完兩針才有的?打完第一針是沒有得揀有這個vaccination record 的 printout的?謝謝!

swat 發表於 21-6-16 00:04
請問這printout 是否打完兩針才有的?打完第一針是沒有得揀有這個vaccination record 的 printout的?謝謝 ...

我不清楚

大家叫仔女上NHS apps睇睇個名同 passport 係咪一樣?唔同係無效的,唔少英國人回港都撞板,未出發的到想緊辦法叫改。
我大女NHS record係當年大學幫佢入資料,佢都無去睇過。打針時見張針 card只寫 Tai Chan instead of Tai Man Peter Chan, 問工作人員點解,佢話NHS record First name + Surname....結果佢上apps睇,first name 係 Tai, middle name估係 Man Peter.

咁佢打電話去GP話要改 ,唔多穌佢。結果帶要埋 passport 去GP到,用左10分鐘,個職員先明佢想點改。正磪方法係 First name: Tai Man Peter, middle name: blank, surname: Chan.
個職員問點解要改,叫 Tai Chan係去到歐洲,點解香港咁煩............

咁我去睇細女 NHS record, 佢好少少 ...first name: Tai Man,  surname: Chan, middle name睇唔到,我估係 Peter.

已經寫左信去大學GP叫改,唔知改唔改到。不過我細女會在香港打針,個 record一定對的。所以唔急

wloi 發表於 21-6-16 10:58
大家叫仔女上NHS apps睇睇個名同 passport 係咪一樣?唔同係無效的,唔少英國人回港都撞板,未出發的到想緊 ...
請教如果passport 係Chan Tai Man, 但針咭寫Tai Man Chan 得唔得呢?

Taimum 發表於 21-6-9 09:02
我仔讀物理治療和現正在醫院做placement,所以大學要求打,不過有些同學都未打齊兩針!
...
只打一針?得唔得?

ycmami 發表於 21-6-18 12:10
請教如果passport 係Chan Tai Man, 但針咭寫Tai Man Chan 得唔得呢?

我仔都係咁,應該無問題,好多時機票都係咁寫。

whoo99 發表於 21-6-18 13:15
只打一針?得唔得?

得唔得做placement?

wloi 發表於 21-6-16 10:58
大家叫仔女上NHS apps睇睇個名同 passport 係咪一樣?唔同係無效的,唔少英國人回港都撞板,未出發的到想緊 ...

阿仔download左NHS紀錄,名字係TAI MAN CHAN,佢passport係CHAN TAI MAN,應該無問題,因為好多時機票都係咁!可能有時候有middle name就要注意,多謝你提醒!

回覆樓主:

大家已打2針的仔女,是否打BioNTech? 睇佢張NHS針紙同香港張認可針list寫法唔同,email左去衛生署確認中!

回覆 joymama 的帖子

請問在NHS website 哪個位置可以print out這張cert.?

whoo99 發表於 21-6-18 13:15
只打一針?得唔得?

我孩子一針也沒有打,已完成placement,佢已表示未打針,醫護人員照叫佢入病房照顧密切接觸者!! 著全套保護衣,佢自己又唔反對 ; 真無言!!   
‹ 上一主題|下一主題