用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求問:關於KTS、APS和SFA應該點選擇? ...
樓主: TONG0720
go

真心求問:關於KTS、APS和SFA應該點選擇?  

讀普通小學 = 快樂學習?
讀名小名中 = 不快樂?
好奇怪的理論 / 歸納...
何以見得?
幾多人讀名小係學習得愉快?又有幾多人讀普通小學其實學習得一點都不愉快?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

通過派位機制派入名小名中,係父母強求?
三線小學派入 B1 名中的那位家長到底是強求什麼呢?
人家的子女讀名校就是不愉快學習,家長強求;自己個女讀名中就是愉快學習,家長無求?
說一套做一套真讓人大開眼界!重點果然真的是家長

簽名被屏蔽

creambun 發表於 21-6-8 09:13
論女仔升中成績,APS 及 KTS 比SFA 好少少。論校網APS 及 KTS 在九龍城網,比SFA 深水埗網好一點。APS 對 ...
Please have a look at the results of secondary school placement of SFA  in 2020  before making your comment!

三間入面感覺上KTS會讀得比較開心

SFA似係比較舊式, "我啲嘢係咁深ga la, 唔識就自己諗辦法搞掂佢, 搞唔掂就唔該過主轉校"

APS可能程度會淺少少咁多, 但溫書溫到踢晒腳仲要操樂器, 比較適合有能力work hard play hard嘅人

利申: 幾間都冇讀過, 亦都唔識人讀, 純粹睇EK+道聽途說

路過,沒花時間看完幾頁留言。為何對沒有中學部的三間私小情有獨鍾?當日為保留抽名津的機會?沒有其他 offers?

73662710 發表於 21-6-11 09:11
Please have a look at the results of secondary school placement of SFA  in 2020  before making your  ...

SFA
HTC - 13
HY - 4
SPCS - 2
DGS - 1
MCS - 1

KTS
GH - 9
HY - 8
SPCS - 3
MCS - 2
DGS - 1
HTC - 1

APS
GH - 15
HY - 8
DGS - 5

三間中哪一間女仔升中成積較好可能大家準則不同。我主要是以直資人數去作判斷。不同準則,結果不同。

creambun 發表於 21-6-11 10:26
SFA
HTC - 13
HY - 4
please check the number of total students and include the placements of boys

73662710 發表於 21-6-11 10:29
please check the number of total students and include the placements of boys

樓主小朋友是女仔,我留言明確指出的是女仔升中成積。SFA 男仔升中成積十分好,入讀DB 及 St Jo 人數十分之多。但成績再好都和樓主細女無關係。樓主大仔是SFA 用家,相信十分清楚校內升中成積,會自行判斷。

creambun 發表於 21-6-11 10:26
SFA
HTC - 13
HY - 4
Why not include government and subsidised schools for a full picture?

小朋友讀得開唔開心,好多時都在於同學之間既關係好唔好,未必關學校本身事

純粹個人見解

73662710 發表於 21-6-11 10:43
Why not include government and subsidised schools for a full picture?

如果用你的標準,你會如何評價3間學校的女仔升中成積?

manmonster 發表於 21-6-11 10:24
路過,沒花時間看完幾頁留言。為何對沒有中學部的三間私小情有獨鍾?當日為保留抽名津的機會?沒有其他 off ...

因為本身報嘅學校唔多,最心儀兩間當然喺神龍校得waiting,之後就得三私一直,龍校得WKF and PK,我哋哥哥讀緊呢三間其中一間,三間距離都不遠,所以喺考慮呢三間。

creambun 發表於 21-6-11 10:34

樓主小朋友是女仔,我留言明確指出的是女仔升中成積。SFA  ...

非常感謝你哋熱心回覆我,俾我咁多信息,其實三間各有特色,成績都好好,APS可能因為有一技旁身,所以男女成績特出,我哋最終放棄註冊,始終有兩個小朋友要兼顧,驚自己應付不了學術+樂器。SFA其實除左男仔好出色,女仔人數少但一樣出色,上年成績喺28人考,27人升band one。KTS除左成績好,我相信校舍都吸引好多人,所以真係各有各好。

creambun    發表於 21-6-11 11:12

路過問問,那些中學和小學校園相連的學校(例如:DGS MCS HYS SPCS GHS。。)
日常上學相等於兩邊打通,同學可以兩邊走來走去?
謝謝

TONG0720 發表於 21-6-11 10:59

非常感謝你哋熱心回覆我,俾我咁多信息,其實三間各有特色 ...

九小都似乎走一技之路,相對,SFA傳統D學術D~~~

Azzurro 發表於 21-6-11 11:02
路過問問,那些中學和小學校園相連的學校(例如:DGS MCS HYS SPCS GHS。。)
日常上學相等於兩邊打通,同 ...

中朋友對小朋友,有啲風險~~~

回覆 TONG0720 的帖子

志氣高,祝早日成功插入心儀龍神校。回想幾年前,跟大家一樣跑來跑去為入「好」學校。不到幾年,身邊朋友有條件的全都已移民,目標都不在香港的學校。
人老廢話多,不好意思。這三間我會選 APS。