用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求問:關於KTS、APS和SFA應該點選擇? ...
樓主: TONG0720
go

真心求問:關於KTS、APS和SFA應該點選擇?   [複製鏈接]

回覆 melodytsui89 的帖子

係有人5年級考5級,唔係硬性規定要考5級。

melodytsui89 發表於 21-6-8 21:34
傳聞五年級要考獲樂器5級成績,不是嗎?

學校冇規定要幾級,但大部分同學係會跟住音樂導師去考試。

我見少部分同學冇學便入聲樂組。

好多同學入樂團,大家好開心,絕對冇迫囉,真係要澄清

如想以樂器助升中 可能要演奏級
計返轉頭 小二/小三要達5級成績

請問APS 係咪無一般人講到咁谷?有用家媽媽話英文課程比較差,中數都好,你們認同嗎?
另外,除了數學教快半年,請問其他科目是否正常進度?謝謝分享!

回覆 canadababy93 的帖子

想問下學樂器大約幾錢一個月?我見啲人話要$4000左右,是真的嗎?如參加聲樂組就不需要學樂器?

回覆 melodytsui89 的帖子

其實谷定唔谷,好睇家長同小朋友自己本身,我自己覺得小朋友暫時讀得算輕鬆,可能小朋友仲係初小,不過高小應該間間都谷。可能因為英文課唔係外籍老師教??我又唔覺得差咼
除數學,其他科暫沒有教快

回覆 coei_li 的帖子

小朋友依家暫時小組形式上課,4千幾學4個月左右遲d小朋友程度高左,要上私人班就要幾百蚊一堂
其實好睇家長想要d咩
有人要谷小朋友攞獎考試,咪上多幾堂咪貴d咯

TONG0720 發表於 21-6-8 18:21
謝謝你,最終決定幫囡囡揀九龍塘其中一間,希望冇做錯決定。

已經放SFA ?如果你還打算小學繼續玩插班,跟哥哥同一間好d,熟悉測考模式,更加容易操fit成績。

如果唔再考慮插班,讀到升中,就全面考慮學習模式,校舍,谷的程度和模式

b3410 發表於 21-6-9 08:23
已經放SFA ?如果你還打算小學繼續玩插班,跟哥哥同一間好d,熟悉測考模式,更加容易操fit成績。

如果唔 ...

謝謝你,已放SFA。暫時唔知佢升上去小學會讀成點,所以都唔敢去霖再插班問題,所以會考慮埋校舍。

TONG0720 發表於 21-6-9 08:50

謝謝你,已放SFA。暫時唔知佢升上去小學會讀成點,所以都唔 ...
祝讀的開心

根據我自己的觀察,好多五年級同學已經考咗8級,又或者7級,再喺6年級考8級。通常唔係一年一級咁考,可以係3-5-8咁,而樂理更加喺初小已經考埋。
其實入咗APS去讀,幾時考乜,搵乜老師,跟大隊都唔會錯得去邊。至於話谷樂器呢件事,我自己嗰個少爺每日練半個鐘頭至9個字,已經可以應付包括樂團在內嘅所有要求,當然,考8級前都又真係練得幾甘嘅。依家考top中學,成積十樂器好似已經係幾普遍嘅要求,聽講話。

APS學術方面,中數唔駛講,英文嘅課程又唔係話好失禮,相信可以同top中學接到軌嘅,至於oral, 因為前排zoom,有機會聽到同學仔講英文,我又估唔到好多都講得好好聽,不過相信好大部份係自細屋企培養,好多都有net tutor啩。

DD仔 發表於 21-6-9 10:36
根據我自己的觀察,好多五年級同學已經考咗8級,又或者7級,再喺6年級考8級。通常唔係一年一級咁考,可以 ...

其實有學校幫手跟/谷樂器同自己請人教真係有點區別,最起碼學校嘅氣氛好,大家都你追我趕,講求團隊精神,小朋友從小都會對自己有要求。如果家長本身無時間管,小朋友又唔自律,學樂器完全靠課外私人教,個效果應該唔會太理想。除非真係日日上私人堂,完全放手比老師監督。

balls 發表於 21-6-9 11:29
其實有學校幫手跟/谷樂器同自己請人教真係有點區別,最起碼學校嘅氣氛好,大家都你追我趕,講求團隊精神, ...

都係㗎,如果唔係有樂團,音樂科計分同埋人有我有嘅心態,我哋一定唔會咁有毅力咁早考哂呢啲試。其實依家佢對練樂器都唔太抗佢,繼續練演奏級,但已經冇壓力了,而且仲對音樂幾有興趣咁

DD仔 發表於 21-6-9 11:40
都係㗎,如果唔係有樂團,音樂科計分同埋人有我有嘅心態,我哋一定唔會咁有毅力咁早考哂呢啲試。其實依家 ...

好多畢業升到中學,都仍然有玩樂團!

b3410 發表於 21-6-9 09:55
祝讀的開心

謝謝

DD仔 發表於 21-6-9 10:36
根據我自己的觀察,好多五年級同學已經考咗8級,又或者7級,再喺6年級考8級。通常唔係一年一級咁考,可以 ...
關於樂器,5級真係唔難考到,就算冇心機,求求其其也可以完成。8級就真係要小朋友自己比較喜歡,也要放時間落去練習,否則大家辛苦。大家一起學樂器,玩音樂,氣氛的確重要過天份。就算再資質普通,一起玩,有氣氛,對音樂的理解和興趣都會好大分別。有一個藝術方面的“真愛”,無論將來做什麼,人生都會多彩一些。

gabejang    發表於 21-6-10 14:55
DD仔    發表於 21-6-10 14:34

簽名被屏蔽

讀名小升中、升直中,之後在中學跟唔上的只會係少數;同樣讀三線小學升到名中的都只會係少數......

讀 B1 中學但無心向學的唔會係多數,同樣讀 B3中學最終升到大學的亦唔會係多數

讀名小重唔重要?人人睇法唔同,但明顯大家的著眼其實係機率

jli008 發表於 21-6-10 12:56
跟各家長透露一些關於孩子升小學以致中學入名小事情. 這裡睇到好多家長嚮往孩子入名小,以為到中學及大學都 ...

如果唔入名小,但可以保證有同等機會入名中的話,我又不太介意。
如果唔入名中,但可以保證有同等同儕和教育質素,以致可以有同等機會入名大學的話,我又不太介意。
如果....

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題