用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求問:關於KTS、APS和SFA應該點選擇? ...
go

真心求問:關於KTS、APS和SFA應該點選擇?  

女仔,普通私幼國際班,本身幼稚園喺happy school,學術偏淺,冇考試默書。性格好動開朗,語言能力OK,但音樂方面只學鋼琴,仲喺一級階段,應該就冇音樂天份。
今年因為疫情關係,學校收生比較特殊,SFA同KTS都喺拍片收offer,APS因為2nd in喺zoom in,小朋友唔肯回答問題收waiting後,3rd in筆試+面試後收offer。心大心細,唔知應該點做最後決定。求問,謝謝。

回覆樓主:

你的情況,我會揀SFA或KTS。兩間女仔都升得好好,可看下升學表,兩間target校不同。SFA男比女多。你看看喜歡哪間。

TONG0720 發表於 21-6-7 17:33
女仔,普通私幼國際班,本身幼稚園喺happy school,學術偏淺,冇考試默書。性格好動開朗,語言能力OK,但音 ...

宣道未有offer。我投KTS,多元化發展啲~~~

容許我直接講句:哥哥插班入左SFA,咁你應該好清楚SFA情況,你地一心又target英小,唔明有咩難揀😂

女仔,普通私幼國際班,本身幼稚園喺happy school,學術偏淺,冇考試默書。性格好動開朗,語言能力OK,但音 ...

For me,我直接比妹妹跟返哥哥。
起碼預習時有充足資料,溫書時又有經驗,學校出咩題你都可以預測埋。成績上到去,如果想插班都比較容易。

elsa007 發表於 21-6-7 18:58
容許我直接講句:哥哥插班入左SFA,咁你應該好清楚SFA情況,你地一心又target英小,唔明有咩難揀😂 ...

兩個小朋友性格唔同,SFA確實唔太適合妹妹,喺考慮到兩個讀同一間會冇咁辛苦

balls 發表於 21-6-7 19:06
For me,我直接比妹妹跟返哥哥。
起碼預習時有充足資料,溫書時又有經驗,學校出咩題你都可以預測埋。成績 ...

喺,其實就係因為咁樣,所以我都考慮埋SFA,如果唔係因為哥哥讀緊,我應該第唔會考慮SFA,真係唔係個個小朋友舒服讀,特別女仔。for boy 會好d

daijuju 發表於 21-6-7 18:27
你的情況,我會揀SFA或KTS。兩間女仔都升得好好,可看下升學表,兩間target校不同。SFA男比女多。你看看喜 ...

謝謝你的意見。

回覆 TONG0720 的帖子

請問點解SFA適合男仔多啲?

TONG0720 發表於 21-6-7 19:18
喺,其實就係因為咁樣,所以我都考慮埋SFA,如果唔係因為哥哥讀緊,我應該第唔會考慮SFA,真係唔係個個小 ...

其實三間都係差唔多嘅嘢,大家都好重學術,無中學。係我嘅話,最多會SFA VS APS,因為宣道多樣樂器等於多門技能for以後插班或者升中。

係囉,點解SFA for boy 好d?

反而我會簡kts
因為APS多樣學器 又要谷學術 你仲有哥哥SFA要跟 你有咁多時間攪兩個?
SFA 比較傳統 你係家長都覺得唔太適合妹妹

所以比呢3間其實升中都咁好既小學 我簡間舒服小小既

APS 3rd in 筆試面試,即刻有offer?

sephine97 發表於 21-6-7 19:48
回覆 TONG0720 的帖子

請問點解SFA適合男仔多啲?

本身SFA男仔多過女仔,教學較為傳統,可能因為疫情關係,冇咩課外活動,另外有資優教育

balls 發表於 21-6-7 20:23
其實三間都係差唔多嘅嘢,大家都好重學術,無中學。係我嘅話,最多會SFA VS APS,因為宣道多樣樂器等於多 ...

APS成績好吸引我,但又覺得SFA同APS校舍太細,而且我冇信心谷小朋友樂器

jn880 發表於 21-6-7 21:35
APS 3rd in 筆試面試,即刻有offer?

6月5日早上筆試面試,今日接近中午收call,11號註冊,非常有效率

TONG0720 發表於 21-6-7 21:43
APS成績好吸引我,但又覺得SFA同APS校舍太細,而且我冇信心谷小朋友樂器
註左冊先再諗

其實你俾既資料唔多,好難知道細女適合邊間多啲。既然入到呢三間,我諗起碼學術呢關點都過到,冇理由三間都符碌,三間都谷你應該預左。跟住落黎就睇你覺得佢適合邊間,或者你想佢係咩環境成長。

女仔好動唔一定唔適合sfa, 可能有大哥比較,才令你覺得佢地兩個性格唔同,而細女先唔適合?只要細女都坐得定專心既話就應該都適合,如果細女都係吸收力強既話,咁去到邊間都應該冇問題。但如選sfa,兩兄妹性格又不同,就算課程差唔多,都要預左兩兄妹教法或學習方法有唔同,不能用教兄既方法放係妹到,不過我諗你會考慮sfa以外既學校,都預左教法要唔同。

如分開讀,接送有冇問題都好緊要,如不嬲都有人可分別接送返放學同 eca,咁分開讀又唔成問題。餘下既問題就係父母辛苦啲要適應兩套學習課程了。

chingchub 發表於 21-6-7 22:03
其實你俾既資料唔多,好難知道細女適合邊間多啲。既然入到呢三間,我諗起碼學術呢關點都過到,冇理由三間 ...

非常感謝你的意見。妹妹暫時來講,坐唔定。唔知升小後會唔會自然適應到而定性d。
接送暫時覺得唔係問題

chingchub 發表於 21-6-7 22:03
其實你俾既資料唔多,好難知道細女適合邊間多啲。既然入到呢三間,我諗起碼學術呢關點都過到,冇理由三間 ...

無讀過其他。我以KTS經驗,九小無乜默書測考。默書唔計成績表。如果你夠狠,顧掂全年三次評估就夠。但當然代價係評估時要同一張白紙温習。
功課唔多,但深。疫情前,老師會在堂上教做一大半功課,快手快腳其實返到屋企無嘢做。
但真疫情令每堂得25分鐘,搞到温書做功課都要家長幫。