用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求問:關於KTS、APS和SFA應該點選擇? ...
樓主: TONG0720
go

真心求問:關於KTS、APS和SFA應該點選擇?   [複製鏈接]

回覆 jason1978 的帖子

請問您覺得kts老師有愛心有經驗嗎?課程設計的好嗎?多謝您回覆

TONG0720 發表於 21-6-7 22:11
非常感謝你的意見。妹妹暫時來講,坐唔定。唔知升小後會唔會自然適應到而定性d。
接送暫時覺得唔係問題
...

咁要問下老師,佢係上堂坐唔定,定係屋企太多誘惑先坐唔定,間間學校都有classroom training 排排坐呢

TONG0720 發表於 21-6-7 19:16
兩個小朋友性格唔同,SFA確實唔太適合妹妹,喺考慮到兩個讀同一間會冇咁辛苦
...
三間都係谷學術,只係催谷方式不一樣。
KTS幾年前開始亦已要求學生學樂器。

活躍但不喜歡音樂,其實呢三間都唔係特別合適。

現實中,無中學部既而又著重成績既小學,對活躍份子既包容度都係有限公司。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TONG0720 發表於 21-6-7 21:43
APS成績好吸引我,但又覺得SFA同APS校舍太細,而且我冇信心谷小朋友樂器

APS谷過SFA,每年好多人走。如果考慮方便湊,我會揀SFA同哥哥一起。如果唔考慮哥哥,我揀KTS,校舍大好多,壓力無咁大,小朋友開心d。

TONG0720 發表於 21-6-7 21:43
APS成績好吸引我,但又覺得SFA同APS校舍太細,而且我冇信心谷小朋友樂器

論女仔升中成績,APS 及 KTS 比SFA 好少少。論校網APS 及 KTS 在九龍城網,比SFA 深水埗網好一點。APS 對音樂要求頗高,如果你小朋友對音樂沒有興趣的話,可能未必適合。以你的情況,我覺得是SFA 同 KTS 中二揀一。不過真是要考慮兩間學校的教學方式,考試日子不同會唔會造成不便。KTS 有好多課外活動給學生參與,疫情前好多時放學後留校參加活動,星期六甚至會走上下兩轉,可能你要評估一下接送問題。KTS 星期一至四有3輪放學校車時間,可能幫到你解決此問題。

creambun 發表於 21-6-8 09:13
論女仔升中成績,APS 及 KTS 比SFA 好少少。論校網APS 及 KTS 在九龍城網,比SFA 深水埗網好一點。APS 對 ...

非常感謝你的意見,因為其實屋企之前有不同聲音,依家我哋都基本達成一致。謝謝你

creambun    發表於 21-6-8 09:23

deco99 發表於 21-6-8 08:51
APS谷過SFA,每年好多人走。如果考慮方便湊,我會揀SFA同哥哥一起。如果唔考慮哥哥,我揀KTS,校舍大好多 ...

APS主要係擔心樂器谷唔到我囡囡,KTS校舍真係十分吸引。謝謝你的寶貴意見

hkpapa852 發表於 21-6-8 08:12

完全正確。要成績就會好嚴好嚴。不適合活潑趣志小朋友。某校有一個好嚴好恐怖的副校。有一日屋企大人傾緊話校長做左甘多年,可能就快退了吧,某某要做正了吧。點知小朋友係隔離聽到。第二日,另外一個家長話佢地小朋友話要轉校,我屋企呢個返來都話要轉校。
【在他們充滿童真的世界裏,雖然日日受盡精神壓迫但只要在整個學校,她不是最大,還有人管著她,仍然是可以生存下去的,但一旦這個“壞人”做了王,就是真活不下去了】。
嘿嘿,括號内是我的演繹,無事實根據。

deco99 發表於 21-6-8 08:51
APS谷過SFA,每年好多人走。如果考慮方便湊,我會揀SFA同哥哥一起。如果唔考慮哥哥,我揀KTS,校舍大好多 ...
以為SFA已經係天下間最谷嘅學校, 原來APS仲勁

Dybala 發表於 21-6-8 10:48
以為SFA已經係天下間最谷嘅學校, 原來APS仲勁

其實我覺得谷唔谷喺睇個人,特別睇小朋友性格。我仔仔讀SFA,又可能遇到疫情同埋仲喺初小階段,我唔覺得SFA好谷,功課真係唔多,每日2-3份,個人就覺得功課重質不重量(另可能多1-2份改錯,未必個個小朋友需要改錯),教得喺深,中文同數學深半年,英文深一年,重exercise,教法我覺得較為傳統,但絕對唔係多抄抄寫寫果種。考試前學校都會幫小朋友溫習,教小朋友點溫書。

SFA喺好好,有佢嘅優勢,只係我覺得未必係綜合發展,又可能疫情關係,少好多課外活動,所以我哋哥哥讀得好開心,但妹妹就未必適合。

回覆 TONG0720 的帖子

你最後選擇左邊間呀?

好叻女!我㨂KTS,似乎開心啲!

karen55407 發表於 21-6-8 18:06
好叻女!我㨂KTS,似乎開心啲!

謝謝,升小喺緣分遊戲,疫情下更加喺。

可能要諗長遠少少,你想入咩中學而去揀咩小學!
因為3間小學升中都有不同!九龍城中學校網可以cover晒所有九龍城小學B1生!

Raleigh 發表於 21-6-8 18:19
可能要諗長遠少少,你想入咩中學而去揀咩小學!
因為3間小學升中都有不同!九龍城中學校網可以cover晒所有 ...

謝謝你,最終決定幫囡囡揀九龍塘其中一間,希望冇做錯決定。

hkpapa852 發表於 21-6-8 08:12

非常感謝提醒同意見。喜歡唱歌同埋朗誦,樂器唔係不喜歡,喺覺得冇信心去谷佢一年考一級(聽聞APS需要計入成績表,一年考一級),有學鋼琴但只係希望陶冶性情冇對佢有要求。

活躍方面,只能希望上左小學後大個d 會定性小小。

TONG0720 發表於 21-6-8 18:29
非常感謝提醒同意見。喜歡唱歌同埋朗誦,樂器唔係不喜歡,喺覺得冇信心去谷佢一年考一級(聽聞APS需要計入 ...

APS樂團好好!你見到一班小朋友可以演湊到一啲古典音樂,你就會覺得你個小朋友好勁,好多家長都因為樂器而止步於APS,會覺得小朋友冇興趣,但係咪真係冇興趣呢!APS樂器導師會好有經驗教小朋友的!家長要付出嘅係金錢同時間!如果個小朋友真係好抗拒,可以去聲樂組亦得!宣小排球,籃球亦都好勁!最緊要小朋友開心返學!谷唔代表唔開心!

其實坊間真係成日誤會APS谷小朋友學樂器,真係冇咁嘅事,我係用家,學校根本冇規定要幾多級

傳聞五年級要考獲樂器5級成績,不是嗎?

回覆 canadababy93 的帖子

我都係用家,完全同意。
‹ 上一主題|下一主題