用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 CX 2021/2022 student ticket
樓主: longlokma
go

[英國] CX 2021/2022 student ticket [複製鏈接]

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 21-6-7 16:43
哇,CX單程好搶錢,甘就買學生票囉。

所以第一次香港飛倫敦的單程會用分換    , 之後買倒頭票, 根據過往幾年經驗, 我覺得平好多, 又有機會用較便宜的價錢買到PEY及Business class

大笨鐘 發表於 21-6-7 18:27
由於仲未 confirm 到有大學收,所以一直唔敢買機票,見住CX 9月頭機票由三千幾升到過萬單程連稅,我都唔知 ...

如我,會Confirm 學位先買,直航太貴,米第一程坐轉機囉,唔係好大問題。我孩子都坐過兩次轉機,Lufthansa 和Swiss都坐過,轉機時間唔耐,ok的。第一次出國係麻煩一點,唔緊要,之後會好順暢的。

TTEE1819 發表於 21-6-7 18:39
如我,會Confirm 學位先買,直航太貴,米第一程坐轉機囉,唔係好大問題。我孩子都坐過兩次轉機,Lufthansa ...

平時轉機就唔擔心,疫情之下又好似多 d 變數

醒目開學勳章

回覆樓主:

BA行李附加費平CX好多多多.........., 如果真係要帶2個行李, 搭BA啦!以往1年飛幾次, 參加Marco Polo做會員儲club points就可以升級帶多件行李及用lounge(One World), 搭BA都有褔利, 但是現在疫情下, 飛的次數大減少就好難儲分

3b 發表於 21-6-7 18:36
所以第一次香港飛倫敦的單程會用分換    , 之後買倒頭票, 根據過往幾年經驗, 我覺得平好 ...

你就醒目啦。

我都覺得係倒頭機票平一點。
每張票都唔係一年票:
Dec 回港 Jan 返英
Mar 回港 Apr 返英
Jul 回港 Sep返英

時間控制得好易,買一年期的票實貴,我巧窮,要慳d洗。

上星期回港,9月回英的票是5500,BA仲平,但我無買BA。

大笨鐘 發表於 21-6-7 18:21
訂位2747 3333

你係唔係指學生機票?由訂機票開始計,一年內要出出發嗰程機票,回程要喺出發日一年內用完 ...

明白,多謝你

3b 發表於 21-6-7 18:42
BA行李附加費平CX好多多多.........., 如果真係要帶2個行李, 搭BA啦!以往1年飛幾次, 參加Marco Polo做 ...

以往搭BA我們感覺幾好,但今次疫情體驗真是好趕客

longlokma 發表於 21-6-7 15:13
我見CX 8/2021去英國+6/2022回香港來回學生飛連稅要$14000 以上, 呢個價正常嗎?
因為之前 坐BA, 唔清楚cx ...
我上星期五打去CX hotline 訂學生票9月頭出發,00:25機,一萬二千幾
BA 好似要14歳才可travel alone,所以冇得揀,不過就算有我諗係呢啲時間CX比BA好。

ema 發表於 21-6-7 20:07
我上星期五打去CX hotline 訂學生票9月頭出發,00:25機,一萬二千幾
BA 好似要14歳才可travel alone,所以 ...

你好,$12000是未連交稅嗎?

大笨鐘 發表於 21-6-7 18:27
由於仲未 confirm 到有大學收,所以一直唔敢買機票,見住CX 9月頭機票由三千幾升到過萬單程連稅,我都唔知 ...
大學生真係唔駛好似中學生咁快買機票。太多未知數,同埋日子flexible好多。我都未幫我細女買機票。我估8月尾9月先算。又唔知到時要quarantine幾多日。

longlokma 發表於 21-6-7 20:36
你好,$12000是未連交稅嗎?
一萬二千幾已連稅,但因為在某年齡下好似免了部分稅,否則要多一千左右

ema 發表於 21-6-7 21:37
一萬二千幾已連稅,但因為在某年齡下好似免了部分稅,否則要多一千左右

thanks

wloi 發表於 21-6-7 20:39
大學生真係唔駛好似中學生咁快買機票。太多未知數,同埋日子flexible好多。我都未幫我細女買機票。我估8月 ...

Thank you for your advice

我剛剛見CX在8月19日同之後多咗00:25嘅航班,單程係8月19日同8月23日仲有$4xxx比較平嘅飛。有需要嘅就要快手。

3b 發表於 21-6-7 18:42
BA行李附加費平CX好多多多.........., 如果真係要帶2個行李, 搭BA啦!以往1年飛幾次, 參加Marco Polo做 ...
見你講起會籍,疫情下因為Red list果啲問題,我將亞仔由坐開Qatar轉坐國泰一年,出左3套學生票就聯絡Maco Polo 要求status match, 成功左一加入Marco Polo 已經silver多10kg同入lounge,有需要轉會既同學仔可以試下,當然唔會係最基本會員啦,有啲級數就試下吧.

回覆樓主:

上年買學生飛,三套,差不多四萬,上年就好用,成日改,agent代勞
今年都會同agent買,一來疫情未穩定,二來小朋重細,穩陣啲,過兩年就會買散飛

回覆 cfs 的帖子

請問要比Joining fee 嗎? 如果係Asia Miles member 係咪都可以轉?  請指教

cfs 發表於 21-6-8 09:19
見你講起會籍,疫情下因為Red list果啲問題,我將亞仔由坐開Qatar轉坐國泰一年,出左3套學生票就聯絡Maco Polo ...

請問要比Joining fee 嗎? 如果係Asia Miles member 係咪都可以轉?  請指教

cfs 發表於 21-6-8 09:19
見你講起會籍,疫情下因為Red list果啲問題,我將亞仔由坐開Qatar轉坐國泰一年,出左3套學生票就聯絡Maco Polo ...

請問要比Joining fee 嗎? 如果係Asia Miles member 係咪都可以轉?  請指教. THANKS.

winnie2004 發表於 21-6-8 10:34
回覆 cfs 的帖子

入Marco Polo要入會費USD100
‹ 上一主題|下一主題