用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 CX 2021/2022 student ticket
go

[英國] CX 2021/2022 student ticket

我見CX 8/2021去英國+6/2022回香港來回學生飛連稅要$14000 以上, 呢個價正常嗎?
因為之前 坐BA, 唔清楚cx嘅價錢.
請指教

longlokma 發表於 21-6-7 15:13
我見CX 8/2021去英國+6/2022回香港來回學生飛連稅要$14000 以上, 呢個價正常嗎?
因為之前 坐BA, 唔清楚cx ...

貴!上年好似萬一蚊左右,9月尾返英國。

如果只係一張來回學生1年期,最平K class 應該係$8590+稅,稅超過16歲$2589, 回程都未夠16歲就$1667., 你要搵日出發有K class 先可以, 你無指邊日,咁8月27-31日既CX255都有K class.

CX網站上學生票經濟艙唔係$11000?

回覆樓主:

我以為CX學生飛一定要經agent,原來可以自己喺cx網頁買嗎?

whoo99 發表於 21-6-7 15:41
CX網站上學生票經濟艙唔係$11000?

我以為CX學生飛一定要經agent,原來可以自己喺cx網頁買嗎?

cfs 發表於 21-6-7 15:41
如果只係一張來回學生1年期,最平K class 應該係$8590+稅,稅超過16歲$2589, 回程都未夠16歲就$1667., 你要 ...

打算27/8 夜機飛英國

llmom 發表於 21-6-7 15:29

咁唔通係我agent報得貴?可以自己直接喺cx網頁買學生飛嗎?

睇睇你鐘意嘅時間,時間不同價錢好似有點不同,比較下

longlokma 發表於 21-6-7 15:48
可以買,網頁有鏈接

whoo99 發表於 21-6-7 15:58
可以買,網頁有鏈接

明白,謝謝你啊

哇,萬四,我買到2.5套來回英國和香港的機票,我唔捨得啦。

除咗網頁,亦可以打電話去 CX 訂位部訂

longlokma 發表於 21-6-7 15:49

一張可以網上買, 咁你選28/8 CX255, 開0025呢斑仲有最低位.

TTEE1819 發表於 21-6-7 16:14
哇,萬四,我買到2.5套來回英國和香港的機票,我唔捨得啦。

所以我本來一直都係揀ba, 但係今次疫情睇到佢真係好麻煩,就算依家返香港都好似諸多阻攔, check in都麻煩過人, 又完全聯絡唔到cs,我想send個email去問,連email address都搵唔到

大笨鐘 發表於 21-6-7 16:19
除咗網頁,亦可以打電話去 CX 訂位部訂

thanks, 我上網睇到佢話今年年尾之前改日期可以免費, 咁如果出年先至改返香港日期要加幾多錢呢?

國泰航空 - Cathay Pacific電話號碼前須加上國際長途前綴 開啟新視窗 ... 香港特別行政區, +852 2747 5500, + 852 2747 3888 ... 地址: 國泰馬可孛羅會-香港荃灣郵政總局郵箱1024號 ...香港辦事處 - Cathay Pacific香港大嶼山香港國際機場東輝路11號國泰港龍大厦 辦公時間以外有關訂位及航班查詢: 電話: (852) 2747 3333 

上網搵到呢三個電話,請問啱唔啱呢?

cfs 發表於 21-6-7 16:19
一張可以網上買, 咁你選28/8 CX255, 開0025呢斑仲有最低位.

咁請問cx 改起飛日期麻煩唔麻煩?同埋係咪每次都要畀手續費呢? 因為始終出年幾時會再返香港都係未知之數

longlokma 發表於 21-6-7 16:23
所以我本來一直都係揀ba, 但係今次疫情睇到佢真係好麻煩,就算依家返香港都好似諸多阻攔, check in都麻 ...

那麼,你買CX 普通機票,唔洗買student bundle ticket, bundle tickets 提供flexibility 和多一件行李,有人喜歡。現在疫情下,如有改動日期,我印象中,三間直航都做到改期是免費(除非無same class機位,而要加錢轉貴機位)。

請專家cfs補充我有無錯,哈哈!

TTEE1819 發表於 21-6-7 16:28
那麼,你買CX 普通機票,唔洗買student bundle ticket, bundle tickets 提供flexibility 和多一件行李,有 ...

是啊, 我哋需要兩件行李的機位同 起飛日期要彈性因為 好難估計學校有乜改動

TTEE1819 發表於 21-6-7 16:28
那麼,你買CX 普通機票,唔洗買student bundle ticket, bundle tickets 提供flexibility 和多一件行李,有 ...
我咩都睇唔到睇唔到睇唔到.....