用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一串字問題
go

升小一串字問題 [複製鏈接]

升小一串字問題請問你哋有冇train小朋友串字造句?
已經開始左定係未開始呢?
如果唔介意請分享埋你哋小朋友係私小,直資定係津校。
我小朋友普通津小,二線。諗緊要開始train, 定係我已經遲左….
   1    0    0    0

回覆樓主:

phonics。 必學,學好耐架,快啲開始

belky 發表於 21-6-7 01:23
升小一串字問題請問你哋有冇train小朋友串字造句?
已經開始左定係未開始呢?
如果唔介意請分享埋你哋小朋 ...

我小朋友當年 k3時讀劵幼,因為 phonics 校內教得好少好皮毛,所以有外出學phonics。每星期我都有同佢溫習phonics, 除串字外,仲鼓勵佢用串咗嘅字自己作句,我覺得咁樣無形中俾咗小朋友多啲機會寫作。加上佢好喜歡睇英文書,而家男津校 p2,佢學校英文默書寫作好輕鬆。

Phonics早學早享受,我女2年級開始有unseen dictation,高小英默會默埋常識科英文生字真係深到暈,好彩學左Phonics温默書只需10分鐘

我仔幼稚園讀SC k3已經識phonics,唔洗特別出去學

明白。其實我囡都學緊phonics,但可能我未同佢串字,暫時見唔到phonics幫到咩~~相信小學默書會有幫助!

要多練習blending 才有成效。

lokasher 發表於 21-6-9 21:50
要多練習blending 才有成效。
你真係說出了重點,因為我都唔識blending唔知點同佢溫習. 所以睇唔到成效….有人可以分享吓點樣幫小朋友溫習blending嗎?係咪家長一定要學識咗先?

回覆 belky 的帖子

我兩個小朋友細個學phonics時,日常生活見到英文字佢地就玩blending, 例如去超級市場嘅店名、牌子;伴讀圖書時知佢地識嘅字就等佢地blend,好有成功感架!佢哋自然有信心自己睇英文書。

‹ 上一主題|下一主題