用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門經歷及須知 [長文]
樓主: YANHK01
go

小一叩門經歷及須知 [長文] [複製鏈接]

jennylady 發表於 21-6-8 00:41
其實今屆出生率低,無雙非,多人移民和轉讀國際學校,扣門相對容易。抽籤頭三志願已經亦係九年新高

已經好 ...

同意,尤其係移民多咗

jennylady 發表於 21-6-8 00:38
咩小學好遠咩?我覺得眨吓眼就到報幼稚園就係為了心儀小學
其實我好好奇點解揀happy school 的父母咁有信心 ...

我同意你的講法。
如果一心想入直私真係要PN開始鋪路。好多手持神津25分或者必收生又或者已經安排好小一就出國嘅人係唔會明白N無人士的心情。無奈身邊呢種人都喜歡對努力拼直私嘅人指指點點,話人地怪獸。

jennylady 發表於 21-6-8 00:16
回覆 YANHK01 的帖子

我覺得又未必係睇地址睇職業大把有offer 都係working parents

假設一間學校有4500人報,第二次面試500人,收150人,其中1500人讀私幼住私樓,1000人讀津幼住私樓,1000人讀私幼住居/公屋,1000人讀津幼住居/公屋,你們認為,哪部分人最大機會有第二次面試?
假設你係第二次面試的500人,唔揀你當然有原因,但如果你係4000人的其中一個,一段幾分鐘的視頻,或小組面試的10、20、30分鐘,你認為你的弱點係邊?
純討論,好多人好多offer,亦好多人食全餐(即係直私0offer,大抽獎碌到最底,叩門失敗,之後再插班先成功),你又認為後者弱點係邊?
小學有運氣成份,中學見真章,點都好,努力不會白費,金子點都會發光,大家加油。

藴藴 發表於 21-6-8 09:11
假設一間學校有4500人報,第二次面試500人,收150人,其中1500人讀私幼住私樓,1000人讀津幼住私樓,1000 ...

同意。

大家都係理性的家長,會唔會覺得收唔收一個學生,淨係睇或者完全唔睇背景和關係? 當然唔會,如果唔係,啲報名表點解要填父母職業學歴?

冇人會覺得自己個小朋友冇弱點,但當你做得夠多資料搜集,你會知道有幾多人係個關係網直接搵得到個校長副校傾計,你知道自己冇呢啲優勢,就只能更努力。

jennylady 發表於 21-6-8 00:26
點解可憐?機會係留給有準備,有努力,有付出的人。努力不一定有收穫,唔努力就注定靠幸運。

我一早已經明 ...

我其實係想講小朋友可憐,而不是沒準備的父母可憐。
朋友的小朋友很生性讀書,也讀得好,獲得幼稚園一些獎(不是每個人都有那些)。

但是偏偏父母處理直私和抽獎策略處理的不好,直接影響到小朋友。

YANHK01 發表於 21-6-8 10:06
同意。

大家都係理性的家長,會唔會覺得收唔收一個學生,淨係睇或者完全唔睇背景和關係? 當然唔會,如果 ...

Yes.理性討論,學生面試表現重要,但家庭背景都重要,仲有部分天時地利人和,家長有壓力,小朋友都會有自己感受。

YANHK01 發表於 21-6-8 08:03
的確好無奈,基本上要玩這場飢餓遊戲,就冇得唔加強某啲訓練。我小朋友都係happy幼稚園,算係熱門嗰種。學 ...
係啊,我覺得你呢種係正常。我返工所以小朋友下午會去學野。放工就每晚練琴睇書和練習下mover (唔打算考試)
週末我會教下寫週記
我地呢d 唔係叫谷,只係配合升小做準備

藴藴 發表於 21-6-8 09:11
假設一間學校有4500人報,第二次面試500人,收150人,其中1500人讀私幼住私樓,1000人讀津幼住私樓,1000 ...
我唔覺得係睇地址,只係住私樓讀私校的家長tend to 比較多栽培。不同階層的家長對小朋友的栽培和期望都不同,結果當然會唔同。
而且唔好低估見個幾分鐘,老師校長閱人無數,短短幾分鐘拍片已經睇到好多野

而且唔知道你有無發現,收的話好多間都收,唔收的話就間間唔收,問題係邊?真係地址咩

好多間神校都係第一round 睇片,而呢d人不約而同入到不同神校final ..證明學校好識揀,間間都揀中同一個小朋友。

而插班成功唔代表之前人地因為地址唔揀你。我自己覺得考直私比較這重表達能力,插班比較著重成績。好多名校插班根本連人都唔見,只做卷。要清楚遊戲規則先會成功。

我自己知道我自己個仔弱點係邊,就係說話唔夠叻,表達能力唔夠好,我仔係名幼全班第一,每星期默書,每個學期做卷都係全對,而且唔係死溫,係吸收快學得快記性好,咁我仔都只得幾個offer 。係真係interview 講野唔夠叻。要承認自己的缺點,去改善,唔係怪人揀地址囉。我夠名幼➕私樓。唔見得考得特別好。如果keep 到成績,咁插班一定得架,現在唔得唔係因為地址。

咁呢個唔係地址問題係識人好過識字問題

填父母職業學歷係好brief 咁填
我只填行業,大學畢業咁樣
應該會係最後,兩個小朋友都差不多,好難揀先會考慮
我相信一般而言係睇表現多於一切(識人無得好講)
唔會係一開始睇地址而reject 人
每間學校最終目標都係想揀叻的小朋友
無得考筆試唯有考soft skills

考直資私校已經比派位計分公平得多。派位計分就真係睇地址,睇舊生喇

回覆 Azzurro 的帖子

只怪父母唔了解遊戲規則小朋友的路,當然直接受父母影響
要揀happy school ,但又唔安排之後升小的路
考不到又怨天怨地
我真係好好奇點解會有人覺得一定會派位派得好

balls 發表於 21-6-8 09:11
我同意你的講法。
如果一心想入直私真係要PN開始鋪路。好多手持神津25分或者必收生又或者已經安排好小一就 ...
其實就算係名津必收生,做父母都不敢鬆懈我間學校大把人係升名津
但必收你都要讀得掂先得
所以都會揀學術好的名幼

必收生,世襲生,校區靚係唔會明白
就係自知自己n 無
又唔敢靠運氣
所以先要努力

jennylady 發表於 21-6-8 22:31

今日聽到樓下公園路過超級happy學校嘅N無媽媽話派位唔好,要叩門,叩「女拔」,我真係覺得無語。聽對白就知道佢地完全唔了解點考直私、小一點樣派位。真係好想勸佢地:與其道聽途說,不然認真查下資料,睇下屋企附近有咩津校仲收叩門申請啦。

jennylady 發表於 21-6-8 22:31

其實揀Happy School 亦無不可, 起碼在校內壓力少,可以享受愉快校園生活。 我地亦係揀Happy Kindergarten, 因睇中佢地過萬尺校園  

但係, 父母就預咗要自己放工同weekend加把勁,同小朋友增值。自問都俾咗唔少努力,最難應該係點樣令佢不感壓力快樂學習而又catch-up 到個standard.... 感恩最後都有三私一直其中一間同其他offer.

大家加油

Fraser 發表於 21-6-9 09:28
其實揀Happy School 亦無不可, 起碼在校內壓力少,可以享受愉快校園生活。 我地亦係揀Happy Kindergarten ...
無錯
我都認為讀happy school 無問題
但父母唔可以一心打算抽獎
抽唔到又怨天怨地

如果我有本事我都揀happy school
讀國際學校

balls 發表於 21-6-8 23:22
今日聽到樓下公園路過超級happy學校嘅N無媽媽話派位唔好,要叩門,叩「女拔」,我真係覺得無語。聽對白就 ...
連女拔無得叩都未知🤣

jennylady 發表於 21-6-9 20:16
連女拔無得叩都未知🤣

《天真問題,女拔有無得叩門?》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3454660

Poyau 發表於 21-6-9 20:31
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3454660
...

如果係有超強勁背景加非常厲害嘅特異功能,可能真係會叩得到嘅~

Poyau    發表於 21-6-9 21:18

jennylady 發表於 21-6-8 22:12

咁呢個唔係地址問題係識人好過識字問題

我認同撇除識人,表現好重要,而絕大部份直私第一輪面試都似乎係來者不拒。我估我地分歧只係表現 vs 背景哪樣學校更重視。呢個我諗間間學校唔同,比重嘅嘢,總會有人前者超好面冇後者考到。

至於一般嚟講中產或以上的父母教育投入較多,呢點我同意。所以究竟地址係因果關係定correlation, 真係難講,等於有研究話母乳bb將來學習表現好啲,究竟係因為母乳好啲,定係因為家境容許母親餵母乳,母親多時間教所以好啲嘅爭議咁。

Poyau 發表於 21-6-9 20:31
...

咁佢起碼知道個問題天真

YANHK01 發表於 21-6-10 08:23
咁佢起碼知道個問題天真

其實除非派到學術表現好差既小學(如升中派位入B1中學比例20%都無),或升中網極差(如離島和南區手),否則不要盲目叩門/考插班。

叩門/插班目標應係集中有B1中學既龍小或直小,或至少係有B1聯中,又或升中網極佳既地區一/二線學校,否則係嘥心機。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題