用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門經歷及須知 [長文]
樓主: YANHK01
go

小一叩門經歷及須知 [長文] [複製鏈接]

感謝分享,考完直資,大抽獎中保險線,再玩叩門,吸收左考直資的經驗,叩門報左十一間,拍片亦好快好順利,今日開始面試,今個星期有三間小學面試,不過其中兩間都係交左表等通知,未必有得面試。
心得係直私多人報,間間都幾千,睇住址幼稚園已經可以篩走一半人,另一半睇小朋友表現。
叩門又唔同玩法。

藴藴 發表於 21-6-7 11:35
感謝分享,考完直資,大抽獎中保險線,再玩叩門,吸收左考直資的經驗,叩門報左十一間,拍片亦好快好順利, ...

想請問睇住址意思係咩?即係睇埋邊個地區?

i_love_leibb 發表於 21-6-7 11:58

有學校面試問住得遠如何返學

balls 發表於 21-6-7 11:16
放榜之後多咗好多無考直私並且happy足三年嘅人上黎EK搵支援。

這些沒有準備的家長的孩子有點可憐。。

Azzurro 發表於 21-6-7 12:56

但過去三年佢地可能覺得不停為直私努力的小朋友好可憐。

Poyau 發表於 21-6-7 12:13
有學校面試問住得遠如何返學

原來係咁!我以為要睇住得好唔好,嚇死

回覆 i_love_leibb 的帖子

唔排除係咁的用意不過一般我會答,如果學校收我,我會積極考慮搬學校附近

Fraser 發表於 21-6-6 17:35
謝謝分享,的確,小一派位呢個遊戲一啲都唔好玩

補充一句,寫信的話,千其唔好寫錯人哋學校和校長個名,另 ...

如果冇背景冇關係唔識人,就更加要令人留個好印象。

藴藴 發表於 21-6-7 11:35
感謝分享,考完直資,大抽獎中保險線,再玩叩門,吸收左考直資的經驗,叩門報左十一間,拍片亦好快好順利, ...

我自己都類似。我地因為係偏細B,K3考直資去到都矮人成個頭,完全蝕章,即使係算出名嘅幼稚園都冇offer。

唔只睇幼稚園,父母職業,屋企地址,都係重點。好多學校最鍾意係爸爸職業好勁,媽媽係FTM.

i_love_leibb 發表於 21-6-7 11:58

簡單嚟講係從住址睇你背景。

sandra1004 發表於 21-6-7 00:04

我也派了第二志願安全線,直私完全無offers,津happy幼稚 ...

我好體會到你嘅痛苦。去到678月那種徬徨,真係心力交瘁。

我嗰個未到12月但都係偏細,我地已經考完英文試,考埋琴,幼稚園ok,小朋友對住老師對答如流,但真係要有心理準備,叩門競爭大到癡線。

希望你唔駛好似我地咁食全餐,順順利利啦。

YANHK01 發表於 21-6-7 19:53

我嗰個未到12月但都係偏細,我地已經考完英文試 ...

考小真係比預期難,但我成日見bk都有唔少人扣到心儀,我也有扣二線頭和一線尾,應該也有點收穫吧,不過你心態很好,我要調節自己的期望,也會讓女兒自己嘗試和選擇,當係成長一部分

YANHK01 發表於 21-6-7 19:53

我嗰個未到12月但都係偏細,我地已經考完英文試 ...

多謝你的祝福

YANHK01 發表於 21-6-7 19:45
我自己都類似。我地因為係偏細B,K3考直資去到都矮人成個頭,完全蝕章,即使係算出名嘅幼稚園都冇offer。
...

我和你想法近似,我住公屋,無錢讀私幼,在家附近讀津幼,又細B,考小相對蝕底,盡力就好

回覆 i_love_leibb 的帖子

我都覺得Cambridge 練習幾好,要扣門就需要cert 否則連面試機會也沒有
喇沙扣門要提供5 activities and 5 Wards (要有 supporting )
我自己無打算考mover ,但但練習做真係好好。

回覆 YANHK01 的帖子

我覺得又未必係睇地址睇職業大把有offer 都係working parents
唔係咩特別職業
咁掂就讀國際學校啦。

其實要認清楚人地唔收的原因係邊
我仔都唔係考得好好,得幾個offers
整體我知到失敗原因係邊。
最緊要知道弱點係邊,從而改善

唔好一味話人地睇地址睇職業
唔揀你一定係有弱點。

Azzurro 發表於 21-6-7 12:56
點解可憐?機會係留給有準備,有努力,有付出的人。努力不一定有收穫,唔努力就注定靠幸運。

我一早已經明白我不能只靠運氣
凡事都要靠自己。

就好似螞蟻同埋草蜢的兒童故事
草蜢夏天只掛著玩唔去儲糧食
螞蟻就趁夏天努力搵食物準備過冬
仲要比草蜢話點解唔去玩(話人地無童年一樣)
到冬天來到,草蜢要挨餓,又怨得邊個。
其實呢班小朋友已經很幸福
還有抽獎的機會
其實唔係好明白點解讀happy school 的家長會覺得一定抽得好?

sandra1004 發表於 21-6-7 08:11
我選幼稚園的時候沒有想到選小學那麼遠,曾經想過repeat,但女唔願意,不過先看一下能不能扣到二線頭的小學 ...
咩小學好遠咩?我覺得眨吓眼就到報幼稚園就係為了心儀小學
其實我好好奇點解揀happy school 的父母咁有信心一定會抽得好?

我細女pn 都報了happy school ,好多人都話呢間好
但睇見課程真係慢
令我好不安
我睇到四年後一定係無競爭力
如果屋企有back up,可以比小朋友讀國際學校,出國讀書
我都好認同happy school的理念 ..因為將來可以會追返進度
但大前提係要有能力為小朋友安排適合的學校

其實今屆出生率低,無雙非,多人移民和轉讀國際學校,扣門相對容易。抽籤頭三志願已經亦係九年新高

已經好左好多

jennylady 發表於 21-6-7 00:27
當初選了happy school ,想必已經為了女兒安排了讀什麼小學。要happy 為甚麼會考tsl? 3私一直出名谷。唔谷點 ...

的確好無奈,基本上要玩這場飢餓遊戲,就冇得唔加強某啲訓練。我小朋友都係happy幼稚園,算係熱門嗰種。學校集中做多元智能發展,少中文數學操練,寫字唔多。我覺得呢個安排幾好,因為多元智能嘢尤其是社交發展,屋企做唔到。中英數就我FTM地自己響屋企同佢做,去考MOVERS都係自己教。其他雙職家長就小朋友下晝放學日日上外面啲班。不過我唔算谷,我心目中谷嘅意思係好似極限訓練咁操練。
‹ 上一主題|下一主題