用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果阿媽陪讀,阿仔落機要做PCR檢測嗎
go

[加拿大] 如果阿媽陪讀,阿仔落機要做PCR檢測嗎

如果阿仔自己飛,未成年下機後唔使做PCR檢測同唔使去酒店隔離。
但如果我陪讀,阿仔跟住我,咁佢要唔要一齊做呢。有無朋友仔可分享下,THX

要,只有沒有成人倍同的小朋友才可以exempt 三天酒店隔離,檢測也是必要的

August07 發表於 21-6-6 14:37
要,只有沒有成人倍同的小朋友才可以exempt 三天酒店隔離,檢測也是必要的
...

ic, thanks

回覆 August07 的帖子

請問幾多歲至有得exemption? 16有嗎?  

joeyma 發表於 21-6-6 14:55
回覆 August07 的帖子

請問幾多歲至有得exemption? 16有嗎?

Under 18, 獨自飛,才可豁免三天酒店隔離

回覆樓主:

想問假如酒店住了一天已出機場檢測報告,咁係咪可以check out去自己地方繼續隔離,咁酒店有無得退返部份錢

joan921 發表於 21-6-7 13:56
想問假如酒店住了一天已出機場檢測報告,咁係咪可以check out去自己地方繼續隔離,咁酒店有無得退返部份錢
...
係可以離開酒店去家居隔離,酒店錢無得退,所以有啲人訂好平既酒店忍1晚,第2日收到報告立即走人

回覆樓主:

THX cfs

cfs 發表於 21-6-7 14:35
係可以離開酒店去家居隔離,酒店錢無得退,所以有啲人訂好平既酒店忍1晚,第2日收到報告立即走人 ...

請問知唔知第二日收到報告既人多唔多?

hellokids 發表於 21-6-7 18:17
請問知唔知第二日收到報告既人多唔多?

我認識的四個人分別三月五月六月也在第二天中午收到,在溫哥華!

cfs 發表於 21-6-7 18:23
我認識的四個人分別三月五月六月也在第二天中午收到,在溫哥華!

Thank you very much for the info!  My daughter will fly to Vancouver too.

回覆樓主:

請問落機做檢查要唔要俾錢,上網睇唔到有關資料。我要預下俾幾多錢阿仔跟身。thx

請問我小朋友第一次入境,是否在溫哥華落機辦Visa,再轉機去目的地?咁要預幾多個鐘辦Visa? 及去到目的地地,要在機場做檢測?

joan921 發表於 21-6-13 16:49
請問落機做檢查要唔要俾錢,上網睇唔到有關資料。我要預下俾幾多錢阿仔跟身。thx
...

Seems it’s free of charge.  If u r worried, I believe CAD300 should be enough for the test.