用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人因今年差不多全用網課加冇晒活動而選擇留級 ...
go

有冇人因今年差不多全用網課加冇晒活動而選擇留級 [複製鏈接]

有冇人因今年差不多全用網課加冇晒活動而選擇留級?特別係中一?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

唔會啦,疫情幾時攪掂都唔知,大吉利事將來有機會再停,如非學業考慮,唔建議留班。將來大把機會留(dse repeat,大學轉校轉科重讀,出外做長期intern,去exchange,上莊做學生會)

winnie_kin 發表於 21-6-5 19:15
有冇人因今年差不多全用網課加冇晒活動而選擇留級?特別係中一?

應該冇得選擇架,成績唔達標學校先會比,留班位好珍貴架。

全用網課又唔係得你一個,全級同學都一樣,學期完前教唔曬的,學校會安排暑假補課,不如自己好好計劃暑假如何追返D課程吧

2jkidsfather    發表於 21-6-6 10:43

本身已經比其他小朋友遲入幼稚園一年,所以無考慮過,因為再留班就變左比其他小朋友大兩年。

成績達標,學校唔會批准,亦唔會鼓勵學生留班。

為無晒活動而留班,係好唔值。一來你唔知來年多唔多活動,二來留班對細路哥自信打擊都大。跟唔上就話無計,無事無幹搞咩呢

活動是指學界的活動? 學界的活動是按年齡,不是級別。
如果不是指學界的活動,更加不值得留級。

疫情都唔知幾時完,9月開學是否可以正常返學都唔知,活動都係當50%機會可以恢復。所以,好似唔值得因為呢個原因留級。不過,如果的確因為種種原因,學業方面落後比較多,可能讀多一年,打好基礎再上都可以考慮。

簽名被屏蔽

呢一年學校中一幾乎冇課外活動,我都有啲失望。
請問多唔多學校仍然有辯論合唱打波呢啲活動?

dingyan 發表於 21-6-8 15:11
呢一年學校中一幾乎冇課外活動,我都有啲失望。
請問多唔多學校仍然有辯論合唱打波呢啲活動?
...

有合唱團,樂團的zoom堂,球隊都有訓練

也聽過有男校有田徑球隊訓練

LeeCC 發表於 21-6-8 19:01
有合唱團,樂團的zoom堂,球隊都有訓練

也聽過有男校有田徑球隊訓練

羨慕

dingyan 發表於 21-6-9 12:46
羨慕

我聽返身邊的朋友仔,除了某些官校咩都無外,其他學校都有不同的音樂zoom,興趣學會zoom,或有限度的運動訓練

LeeCC 發表於 21-6-9 13:13
我聽返身邊的朋友仔,除了某些官校咩都無外,其他學校都有不同的音樂zoom,興趣學會zoom,或有限度的運動 ...

咁佢係官校。。可能都有少少嘅,記得有報過個樂器興趣班係有得zoom,但又同增潤課撞時間。。其他幾個報咗嘅clubs就完全冇動靜。。真係個非常之平淡的中一,希望唔好成個初中都係咁啦。。。

「特別係中一」,幾乎一定無得留級。

2jkidsfather 發表於 21-6-6 10:47
活動是指學界的活動? 學界的活動是按年齡,不是級別。
如果不是指學界的活動,更加不值得留級。
對中一嚟講,唔係值得唔值得留級既問題,係可唔可能既問題。
中一既留級位係新生既叩門位,中學寧願個中一學生走,都唔會留佢級。

2jkidsfather    發表於 21-6-12 11:19

王家爸爸 發表於 21-6-11 11:30
對中一嚟講,唔係值得唔值得留級既問題,係可唔可能既問題。
中一既留級位係新生既叩門位,中學寧願個中一 ...
但如果個學生成績差,點都要留級呀

winnie_kin 發表於 21-6-22 11:47
學生成績差都唔一定俾佢留級架, 由得佢上中二或自行退學轉校.

winnie_kin 發表於 21-6-22 11:47
中一既留班位就係小六既叩門位,所以從學校既角度睇,寧願你走。

LeeCC 發表於 21-6-9 13:13
我聽返身邊的朋友仔,除了某些官校咩都無外,其他學校都有不同的音樂zoom,興趣學會zoom,或有限度的運動 ...

我哋連中國鼓都可以zoom
可以打pillow, 亦可以打書
‹ 上一主題|下一主題