用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升F.3 暑假Physic 和chem 班
go

升F.3 暑假Physic 和chem 班

阿仔想暑假補定Physic 和chem請問港島區有冇推介?
天后Winston Academy 好嗎?我見只有4堂,每堂45mins,有用嗎?但見平日多QC同coEdu嘅學生去。

回覆樓主:

識得有人暑假上過,但就吾係你所講4堂,但間間學校教都吾多吾少有出入,最好自已學校同學組到班。再講45分鐘4堂,除非些notes好堅同齊,同個學生好自覺,如果純綷介紹皮毛,招攬學生暑假後繼續補,當試堂可以,但吾會唸到可以教到甚麽。不如去書局買本補充又或者早些睇定學校教科書,讀phy chem bio 要有研究心,遇到吾明,上網大把資料,只要有心吾一定要補。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

如果真係想補, 不如找個私補老師 phy 同 chem 一齊教,有效率之餘,仲容易問書
大型補習社較適合自律學生,高中較適用
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 21-6-8 10:50
如果真係想補, 不如找個私補老師 phy 同 chem 一齊教,有效率之餘,仲容易問書
大型補習社較適合自律學生 ...
我都覺得如果真係想補習,搵幾個同學,一齊私補會好啲。

eeob01 發表於 21-6-5 17:42
阿仔想暑假補定Physic 和chem請問港島區有冇推介?
天后Winston Academy 好嗎?我見只有4堂,每堂45mins,有 ...
Phys、Chem有唔同既範疇,間間學校既先後同進度都唔同,坊間既補習社好難迎合唔同學校同學既需要。去坊間既補習社,未必好過上YouTube睇CrashCourse Physics同CrashCourse Chemistry。

可以去download 免費的開源textbook
Openstax是一個開源textbook項目
經過學者審閱,可以免費下載pdf
有high school physics同chemistry
高中的phy chem syllabus 大同小異
只是後期某d topic有分別,例如外國可能教d 相對論 同 量子力學
而香港dse electives可能會教d外國無教的野

但基礎都差不多

我聽過香港某d系外國教過的大學教授講,美國高中已經教量子力學
所以美國科技好勁

另外都可以youtube 搵d片 如果吾明
香港人好多都推薦印度人拍的教學片,因為講得非常清楚明白
或者外國名牌大學的片

謝謝你們寶貴的意見

王家爸爸 發表於 21-6-8 12:15
Phys、Chem有唔同既範疇,間間學校既先後同進度都唔同,坊間既補習社好難迎合唔同學校同學既需要。去坊間既 ...

skywalker167 發表於 21-6-8 13:52

有推介嗎?

skywalker167 發表於 21-6-8 13:52

很真誠的意見!可否推薦幾個相關的YouTube channel?Thank you!