用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學 留位費
樓主: kawaiiB
go

德萃小學 留位費  

ShunCheongBaBa 發表於 21-6-16 23:40
就這個善於宣傳的辦學機構來説,6 年讀準校  外補 後的學術水平應該好過 交 完6 年高昴學費後的所謂無壓力  ...

太多廣告,對於教育嚟講,個人唔buy!

Babyfungmama 發表於 21-6-14 19:57
回覆 heamom 的帖子

唔鐘意既家長根本無了解過德萃,覺得學費貴,學校新,難道CKY學費唔貴?只不過佢做到 ...
如果有上開呢度, 就知道有某幾間嘅學校特別多人讚, 特別少人踩

而其他學校(特別係私立)就好多人踩, 你都估到咩事喇

chiying1004 發表於 21-6-22 17:10
如果有上開呢度, 就知道有某幾間嘅學校特別多人讚, 特別少人踩

而其他學校(特別係私立)就好多人踩, 你都 ...
咦,咁得意?我上呢度幾年。私立仲有邊間比人踩?開個名來見識下?

hundred100 發表於 21-6-22 17:45
咦,咁得意?我上呢度幾年。私立仲有邊間比人踩?開個名來見識下?
大把啦, 點會冇呀, 你上左幾年點會唔知

KumamonJ 發表於 21-6-19 01:32
interview 難嗎?
interview都唔算難,不過都係考驗小朋友嘅一部分,
我覺得幾好呀都

回覆樓主:

不用見家長?

vincentchiu888 發表於 21-6-22 18:30
大把啦, 點會冇呀, 你上左幾年點會唔知
花生友評論某校多系基於新聞報章,情有可原吧?沒有利益衝突,沒有人會去無故去攻擊某校。用家無需介意。相反有潛在利益的護校家長更多。

foxli 發表於 21-6-16 14:25
其實只要家長喜歡,小朋友又鍾意,咁就已經可以,間學校本身都冇乜問題,又冇其他人講得咁差,語景真係幾好 ...

鬧嘅人黎黎去去都係講朱校長老豆以前點點,個主席又唔知生幾多個仔
正常家長點會係咁講呢d野呀
朱校長同其他幾個校長日日都企嚮學校門口接送學生,你會唔會走去講人地老豆咩背景,生幾多個仔
我都睇到悶....

回覆 yoyojoma 的帖子

我好認同你

yoyojoma 發表於 21-6-23 13:11
鬧嘅人黎黎去去都係講朱校長老豆以前點點,個主席又唔知生幾多個仔
朱校長同 ...

過去幾年呢間商業教育機構不停吹,睇嘅人都睇到悶….吹少啲,俾啲效果/成績大家睇吓先啦!

好嘅效果/成績永遠都係任何學校最好嘅宣傳!

keechoi 發表於 21-6-6 13:11
收神校級數學費

收神校學費,九流質素

朱校長同 ...

依間學校人前扮好人,乜有教無類,背後唔高興就踢學生走,行政又混亂,永遠扮出一副我係私校,我無王管,你又耐我乜'可?<創校用家評語>

回覆樓主:

我小朋友由好谷嘅津校轉去SH, 幾個月已經變返一個開朗又自信的正常人,之前讀到好似人乾咁,比學校咋乾哂佢啲精神思想,還影響埋生理狀況,每天似奴隸式操練,人唔似人,又影響家庭關係,在SH遇到好老師,老師小息時會幫助我小朋友適應校園生活,真係後悔轉得太遲,現在成績有顯著進步,但老實講轉得校都是想佢做返一個正常人多過追成績,雖然近8千學費,但是語境及教學模式真係值回票價,沒有最好學校只有最適合!

有人話佢九流學校,但佢又每班都收爆喎,相反之前津校32人走剩20個,插班係要做中英數卷,見兩個校長,睇得出學校真心想幫學生,我唔理佢marketing 做過啲乜啦,幫到我小朋友就是好學校 :)

朱校長同 ...

如果我唔係幾個朋友用家,我都比Ek comment嚇怕,問用家最清楚學校係點!

tuelovefei 發表於 22-5-18 12:09
如果我唔係幾個朋友用家,我都比Ek comment嚇怕,問用家最清楚學校係點!
...

呢度嘅SH haters覺得管理層犯過規就等於間學校永遠所有方面都唔會好。
等於覺得一個犯過事嘅人以後都唔會做好事,永不超生,咁樣make sense 嗎

回覆樓主:

德萃本身仍然係利用緊幾間屬於公帑嘅津校個殼做生意,繼續做緊一啲不公義嘅行為。

唔少德萃用家對呢間學校評價十分正面,學生又開朗又有自信開心返學,成績又好咗云云….不過呢啲評價比較主觀同抽象,最客觀都係離不開睇學校升中派位嘅成績。據校網公布咗兩間小學嘅學生合共得到十間八間B1(多數B1b以下)中學嘅offer,最吊詭係公布內亦冇好似其他私校一樣公布埋升中所屬中學入讀人數。而且校網內提及大部分學生都係選擇升讀大光德萃書院。呢啲事實都係反映緊呢間學校所謂讀得開心又有好成績背後最客觀嘅質素。

https://www.sthilarys.edu.hk/2021年小六畢業生中學取錄名單/

Soundervolt 發表於 22-5-29 11:27
德萃本身仍然係利用緊幾間屬於公帑嘅津校個殼做生意,繼續做緊一啲不公義嘅行為。

唔少德萃用家對呢間學校 ...

講真,揀得德萃都唔係為追成績啦,加上中學又唔係行DSE,比較band 幾其實都無乜意思。總之無論咩學校,只要家長覺得適合小朋友嘅就係最好,各有各選擇。

LT1116 發表於 22-5-29 15:00
講真,揀得德萃都唔係為追成績啦,加上中學又唔係行DSE,比較band 幾其實都無乜意思。總之無論咩學校,只 ...

您講得啱!就好似當年就算揀萃華、格致、威靈頓…..其實家長唔追求成績,知道自己嘅需要,唔好有落差,讀任何學校甚至倘平都與人無尤。不過,借個津校殼返嚟做生意就係關大家嘅事。而且最後搞到好似朗思/崇正事件咁,就唔只喜唔喜歡返學咁簡單。

讀任何學制,如果希望子女能夠升讀大學都需要講成績。不過對唔需要子女讀大學嘅家長當然冇乜所謂啦!

LT1116 發表於 22-5-29 15:00
講真,揀得德萃都唔係為追成績啦,加上中學又唔係行DSE,比較band 幾其實都無乜意思。總之無論咩學校,只 ...

將來要讀書大把有得讀,香港走咗幾多學生大家心中有數,不如先諗好現在對小朋友得到什麼好處好過啦,大學去邊度都有得讀,小朋友一要爆發,個力度可以好強,喜歡學校自然會喜歡讀書,入得 SH唔通仲追求B1A咩 :-)

Poyau 發表於 21-6-6 11:31
全年學費
SSCPS $89,500
德萃 $80,520 ($7,320 x 11)

姜太公釣魚