用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學 留位費
樓主: kawaiiB
go

德萃小學 留位費   [複製鏈接]

回覆 hundred100 的帖子

你唔喜歡間學校咁就唔讀啦,人哋喜歡咁就讀啦,好簡單啫,視乎自己選擇啦~

xubin2008 發表於 21-6-14 22:59

你唔喜歡間學校咁就唔讀啦,人哋喜歡咁就讀啦,好簡單啫,視乎自己選擇啦~:happy ...
我都唔了解,談不上喜歡不喜歡哦。識得的小朋友轉校重讀,我也不知具體原因。不過好似你比你“識得”的用家更瞭解間學校。應該多滴介紹下。間學校短短几年間故事都幾多。我不過系當睇新聞咁睇罷了。

了解正常啊,有朋友仔讀緊嘛。揀學校本來就係自己選擇啊

你又唔care間學校~講多我又係打手啦

xubin2008 發表於 21-6-14 23:32

了解正常啊,有朋友仔讀緊嘛。揀學校本來就係自己選擇啊 ...

同意呀,揀學校從來都係個人選擇,有人轉走重讀佢有佢原因,有人轉校入去讀都係佢有佢原因,最緊要自己覺得適合,根本無絕對

hundred100 發表於 21-6-14 22:48
我都唔瞭解呢間學校。但識得一個同一個屋苑入面經常一起玩的哥哥讀呢間,最後搞到要轉校重讀小一。再者就前 ...

又講吓故仔:

校董好叻仔嫁, N年前入自由黨選區議員, 報咗自己係哥斯達黎加乜乜大學畢業 (不過好似校董畢業前10年已無再收學生), 比現任一D話自己係乜乜博士, 或國力大學銜頭既人更前衞, 更早懂得利用漏洞. 其餘個人之處還有:

未開小學之前,已開辧幼兒運動機構, 藉詞為小朋友攪運動比賽攞cert考學校, 其實係平租康文署場地攪收費運動會,向家長收取高昂比賽費牟利。

之後拉攏男神校 (校董曾係該校讀過, 仲係出名既運動員) 愛出位既前校長, 谷人氣攪gimmick開幼稚園同小學°

到開校之後,安排由親人開辦既公司承做校服供應商,又不停叫家長捐錢俾個由大埔鄉紳(人氣高層個老豆)有份開辦但唔知做過乜既非牟利機構(呢個機構好似係同校服供應商共用九龍工廈同一office)。

最近又搵老婆名下既公司, 幫D殼校整靚個殼°

仲要一家人得閒,就去不同傳媒做下軟性宣傳°

不過最緊要一樣, 校董知進退: 明知大埔鄉紳有心攪堆玩具俾個仔玩, 就陪佢一齊 (咁人地俾佢搵錢) 兼讓出幕前發言人既地位.

漢師 - 漢文師範同學會, 起源於大埔區
神召會 - 附咗大埔有間康樂中學, 未諗到同大埔區有咩關係
大光 - 唔駛講, 大埔區本來已等關門既中學
兩位近年加盟既校長夫婦, 多年前係大埔一間津小做課程主任, 後來一齊去咗真道, 之後一齊去德萃。

德萃同大埔區既人和事, 好大關係吓!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

xubin2008 發表於 21-6-14 23:37

你又唔care間學校~講多我又係打手啦
放心啦。有底氣就唔驚“打手”論。學校我當然只CARE我小朋友閒學校啦。但入得EK, 要知恩圖報。要CARE 其他家長。

有心睇POST,就知前幾年有人不聽衆人良苦用心勸告,最後都係落得後悔莫及。

評論呢閒學校好安全。大把實打實的資料。唔會好似其他學校一樣。你話下野就比人話自己小朋友等緊WAITING ,所以故意散佈負面消息。

我有底氣啊,我有朋友嘅仔讀緊,同埋幼稚園都有幾個小朋友去讀,我只係講公平去睇間學校啫。本身家長為自己小朋友揀都係自己選擇。優才小學依家都有校長辭咗職,一樣大把人考,家長自己選擇,冇問題呀!知恩圖報,咁你就報啦

回覆 LT1116 的帖子

謝謝你,其實我就係呢個意思

xubin2008 發表於 21-6-15 10:06

我有底氣啊,我有朋友嘅仔讀緊,同埋幼稚園都有幾個小朋友去讀,我只係講公平去睇 ...
我覺得分享事實和信息就系貢獻咯,亦系公平的體現。點都好過口花花你話好我話好,讚齊全港千幾中小學。讚埋多番上報的某“趙小”。
要記得EK系攞料平台。唔系宣傳平台。
我都期待真正用家多滴上來分享下。

其實呢小一遊戲玩到而家有啲家長手中可能暫時未有更好offer,小朋友又真心鍾意英小,重點係家庭完全負擔到德萃費用,以我所知有小朋友讀緊都開心嘅,咁德萃可以作為一個選擇,如果小朋友小一可插到更加好嘅學校,就可以轉校啦,咁又可能小朋友讀得開心都可以讀落去啦。揀學校家長選擇~

hkpapa852 發表於 21-6-15 00:22
又講吓故仔:

校董好叻仔嫁, N年前入自由黨選區議員, 報咗自己係哥斯達黎加乜乜大學畢業 (不過好似校董畢 ...
前輩,有人話佢睇唔到。

hundred100 發表於 21-6-15 10:41
前輩,有人話佢睇唔到。

無所謂啦!

正所謂 各花入各眼, 各有各眼花

有錢就可以任性, 用錢去話俾人知, 自己既胸襟/心態同平常家長相比之下係幾咁不凡

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-6-15 00:22
又講吓故仔:

校董好叻仔嫁, N年前入自由黨選區議員, 報咗自己係哥斯達黎加乜乜大學畢業 (不過好似校董畢 ...
仲有就係教育局都未批間學校, 就私下收學生學費, 玩到大一大咁, 之後出黎話可以退返學費, 呢單野都玩左幾耐
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 21-6-15 11:14
無所謂啦!

正所謂 各花入各眼, 各有各眼花

旺角校監/校長從缺 人事變動?

https://www.edb.gov.hk/en/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/school-list-ytm.html

徐飛夫婦用愛育七孩 樂當家庭活動編導

我在想,七個是不是香港記錄。。

Azzurro 發表於 21-6-15 15:38
徐飛夫婦用愛育七孩 樂當家庭活動編導
一定唔會係香港紀錄啦, 細個既時候, 有好幾個同學都係有8-10個兄弟姊妹

大家都係為自己最愛既小朋友搵合適既學校,亦感謝各路人既分享,我知SH係EK個名不太好,

但當我未有更心儀既英小收佢時,我都會比佢試吓,總好過迫佢讀中文小學,而明知佢想要入英文小學。

小朋友真正讀呢間小學既時候,先會知道夾唔夾到,到時有機會再同大家分享。

heamom 發表於 21-6-15 18:20
大家都係為自己最愛既小朋友搵合適既學校,亦感謝各路人既分享,我知SH係EK個名不太好,

但當我未有更心儀 ...
如果只因英文,去主收NCS既官津可能仲實際。
呢間學校好似沒有測考,日後想插班轉校去好既傳統官津,恐怕比係寶校級頭學生去考插班更困難。

hkpapa852 發表於 21-6-15 16:07
一定唔會係香港紀錄啦, 細個既時候, 有好幾個同學都係有8-10個兄弟姊妹
相等於女人 20-35 歲生育期之間不停生孩子。。。
‹ 上一主題|下一主題