用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有咩cert 同奬對考中學有幫助
go

有咩cert 同奬對考中學有幫助

本身小朋友小四,係乒乓球校隊,但近年疫情無比賽,仲可以有咩cert同獎可以儲呢?

happynewyear16 發表於 21-6-4 10:30
本身小朋友小四,係乒乓球校隊,但近年疫情無比賽,仲可以有咩cert同獎可以儲呢?
...
如果小朋友係小四,又係乒乓球校隊,咁最簡單既就係乒乓球比賽上落多啲功夫,疫情之後比賽會返嚟。
我唔建議諗其他野,集中精神喺呈分考試,攞高一個名次比任何證書都有用。如果你主要既獎都係同乒乓球有關,面試既話題好可以就係乒乓球。而小朋友又真係鍾意乒乓球,應該可以講得好好。太多小朋友唔熟識既野,反而影響小朋友既面試。

如果真係想做啲額外既野,我建議叫小朋友練習好英文同普通話口語。如果英文同普通話口語都好,申請時唔需要講,面試時俾老師有意外驚喜,效果會更好。

王家爸爸 發表於 21-6-4 11:17
如果真係想做啲額外既野,我建議叫小朋友練習好英文同普通話口語。如果英文同普通話口語都好,申請時唔需要 ...

多謝你意見!佢而家間直資係英小同普教中,對答應該不是問題

王家爸爸 發表於 21-6-4 11:15
如果小朋友係小四,又係乒乓球校隊,咁最簡單既就係乒乓球比賽上落多啲功夫,疫情之後比賽會返嚟。
我唔建 ...
同意

最好的cert就係印有校名的個張紙,而上面的班級/年級人數前的數字越細越好.

尼張紙係最主要的,其他頂籠咪算作錦上添花.

JojoDad    發表於 21-6-5 09:24

呈「分」試,分數大過天。

happynewyear16 發表於 21-6-4 10:30
...

未有疫情前成績是王道。疫情中更是成績是王道。

放心吧!全港小四生都冇乜cert做陪襯。

王家爸爸    發表於 21-6-4 18:37
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

1998Ruby1998 發表於 21-6-4 13:13
呈「分」試,分數大過天。
名次先係.
分數?僅僅有分數可以講明咩?高分但名次后,低分名次前,要邊一樣?

回覆 happynewyear16 的帖子

女兒差不多完成S1了,仍可新鮮分享。呈分試成績即級排名係主菜,壓倒一切,其他乜證書、乜獎、乜學校崗位,連甜品都唔到,勉強只是調味料而已,體育成績(我女兒都是小學校泳隊),除非間中學好想在那方面學界有獎,而小朋友又攞到,否則一定不及成績品行(B基本上B1機會好少了)重要,及自行時自信有禮就夠了。

2jkidsfather    發表於 21-6-5 10:35

在香港教育制度自行升中最重要是:
第一是呈分RO;
第二是呈分RO;
第三是呈分RO;
完~

除非有代表性的獎,如全港性以上的獎項。

王家爸爸    發表於 21-6-11 10:59

其實有邊位家長真係有認受性高嘅證書/活動/代表,而又真係覺得完全係升學路幫唔到手呢?~~~

除了名次,我覺得最有幫助的是品行優良獎

JojoDad    發表於 21-6-5 15:21

幫手做多d 服務,只要有心也出到力,就可以有證書。幫人也幫自己。真正體會到做服務的樂趣,將來都多一個有意義的活動。

比賽獎項,考各種試的證書太難。豬肉獎意義不大,含金量高的獎/證書要天份加努力。

其實上面5、6個post 都好坦白咁講左,
直資 - 小四到小五呈一、二成績重要,

自行 - 小五到小六呈二成績重要,

叩門 - 小五到小六畢業試+叩門試重要!

除非老師們好唔鐘意你,一般小六都起碼B+~A-,而且係校方連校長一致的,無謂誤人機會。

雖然為殘酷,但是事實,無得執雞,講得出係過來人,無謂雞你。

b3410 發表於 21-6-5 14:53
幫手做多d 服務,只要有心也出到力,就可以有證書。幫人也幫自己。真正體會到做服務的樂趣,將來都多一個有 ...

面試時老師見你有服務,有可能叫你分享關於服務的經驗和感受,有用心做過還是只係出席,回答系有分別的

JojoDad 發表於 21-6-5 15:27

部分直資早出結果,睇小四和呈一成績

LeeCC 發表於 21-6-5 15:29
面試時老師見你有服務,有可能叫你分享關於服務的經驗和感受,有用心做過還是只係出席,回答系有分別的
...
有心做,可以分享到細節,如果再有更深層次的思考.......

JojoDad 發表於 21-6-5 15:27

當全級大部分人都係B+至A-,個品行優良獎就起到作用

一般來講,有呢個獎的學生都唔會系搞C棍,唔會一言九頂,應該比D牙尖嘴利的叻仔叻女易教好多,老師舒服D

b3410 發表於 21-6-5 14:53
幫手做多d 服務,只要有心也出到力,就可以有證書。幫人也幫自己。真正體會到做服務的樂趣,將來都多一個有 ...

多謝你既意見!請問有無咩服務介紹?

happynewyear16 發表於 21-6-5 19:57
多謝你既意見!請問有無咩服務介紹?
離不開班長,風紀。