用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
樓主: culver
go

[英國] HSBC ONE  

veronica2006 發表於 21-7-11 12:40
我囡14歲,咁應該可以開咩卡,請指教一下,Thx

去HSBC and 東亞總行預約開個英國戶口,而家排隊好似要好耐

poonseelai 發表於 21-7-11 12:53
去HSBC and 東亞總行預約開個英國戶口,而家排隊好似要好耐

HSBC & 東亞開英國戶口,要手續費?

veronica2006 發表於 21-7-11 13:49
HSBC & 東亞開英國戶口,要手續費?

東亞唔洗,但要係 premier gold 戶口和出示 school offer/acceptance, HSBC 就唔知

匯豐如果開俾18歲以下嘅小朋友,要收$800手續費但唔使家長一定要有匯豐戶口
我預約匯豐總行搞手續,用了一星期
上到總行,前後用咗50分鐘就走得

回覆 Charissema 的帖子

我終於收到信,但唔係welcome pack,係一封verification letter, 請問大家有冇收過這類信, check d personal details 啱唔啱…

Joe8889 發表於 21-7-12 18:21
回覆 Charissema 的帖子

我終於收到信,但唔係welcome pack,係一封verification letter, 請問大家有冇收過 ...

有收到

回覆 大笨鐘 的帖子

是否之後才有卡收到?

Joe8889 發表於 21-7-12 18:39
回覆 大笨鐘 的帖子

是否之後才有卡收到?

我地收到封信成個月喇,仲未收到張卡。

回覆 大笨鐘 的帖子

我今日收到去信dated14/6
咁可能真係要等多一個月先有卡

Joe8889 發表於 21-7-12 19:33
回覆 大笨鐘 的帖子

我今日收到去信dated14/6

我到今時今日乜都收唔到

如果可以嘅話,建議開UK戶口好過HSBC ,我用咗幾日,好多時都要簽名,包括去超市自助機/Superdrug 咪好細銀碼。另外月結單亦沒有購物詳情,只寫POS。

HSBC UK 每項支出淸楚,我turn on notifications 錢銀出入都即刻響機。

請問各位家長如果係自己開 HSBC U.K. 戶口,是否要有 U.K. or EU address?

我上 HSBC U.K. 網,佢話:
To apply, you’ll need to be 18  and live in the U.K. or EU

Chole 發表於 21-7-13 15:21
如果可以嘅話,建議開UK戶口好過HSBC ,我用咗幾日,好多時都要簽名,包括去超市自助機/Superdrug 咪好細銀 ...
請問,意思是HSBC UK account 的debit card 好用D嗎?Thanks!

回覆 culver 的帖子

不用

可以online申請

#28有個網址

Joe8889 發表於 21-7-17 11:05

不用

Thx!

因為我上 HSBC U.K. 網,佢嗰頁open account online , 第一句就係「To apply, you’ll need to be 18+ and live in the U.K. or EU」所以冇再入去睇

Joe8889 發表於 21-7-17 11:05

不用

啊見到28樓,原來係要入HK 嘅網站 !

謝謝你

Joe8889    發表於 21-7-17 15:27

culver 發表於 21-7-17 00:00
請問各位家長如果係自己開 HSBC U.K. 戶口,是否要有 U.K. or EU address?

我上 HSBC U.K. 網,佢話:
Correspondence address 是 HK 開到 HSBC UK,但一早已有 HK HSBC account

janicetsang 發表於 21-7-17 10:57
請問,意思是HSBC UK account 的debit card 好用D嗎?Thanks!

係,UK debit card 大銀碼先至要入四位數字密碼,通常拍卡已經可以。

HSBC One 一時時,入密碼都唔得,好多時要簽名,我試過喺Sainsbury 自助機俾£1.80 唔掂要搵Assistant ,佢要我簽名。

Chole 發表於 21-7-17 15:28
係,UK debit card 大銀碼先至要入四位數字密碼,通常拍卡已經可以。

HSBC One 一時時,入密碼都唔得,好 ...
請問UK debit card是否申請了HSBC UK account 便會自動有,還是要另外申請才有呢?Thanks

janicetsang 發表於 21-7-17 16:06
請問UK debit card是否申請了HSBC UK account 便會自動有,還是要另外申請才有呢?Thanks  ...
UK account 即 UK debit card