用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
樓主: culver
go

[英國] HSBC ONE   [複製鏈接]

好,等我又即刻試吓,唔該晒你呀(emoji)

cow 發表於 21-6-5 10:06
我仔女多用 visa signature card.
deblt card:
- 匯率自己定時間(找換時)
請問visa signature 意思是家長的附屬信用卡是嗎?

YuYuMother 發表於 21-7-4 09:39
可以換定錢,有12種貨幣,我多用英鎊同日圓就換定喺戶口,用時直接扣。

如果戶口無要扣既外幣,會用當日 ...
我去HSBC問過張DEBIT CARD,佢話本身張卡吾主張吾係卡主用,如對方要檢查用者身份,係有權吾俾用。同埋因為阿囡未夠18日歲,係申請吾到附屬卡。所以初時期否能要帶多點現金,吾夠用就滙俾佢啦。等夠18歲先申請卡,因為都吾係出國短時期,等多一陣再攪都OK既。或者我自己申請一張先,請問要收年費嗎?要就吾申住啦。

ydoris 發表於 21-7-9 08:27
我去HSBC問過張DEBIT CARD,佢話本身張卡吾主張吾係卡主用,如對方要檢查用者身份,係有權吾俾用。同埋因為 ...

豁免年費

janicetsang 發表於 21-7-9 01:04
請問visa signature 意思是家長的附屬信用卡是嗎?

是的!

HSBC credit card 額外2%海外簽賬, 已延長至2021年12月31日https://www.redhotoffers.hsbc.com.hk/tc/latest-offers/red-hot-online-and-overseas-spending-rewards/

YuYuMother 發表於 21-7-9 09:02
豁免年費
咁好?得閒申請先.謝謝妳.

回覆樓主:

update下大家, 我到今時今日都未收到 hsbc UK任何一封信... 我打去香港hsbc問sort code同account number, 之後叫佢駁過英國, 我uk戶口已經activate咗喇

回覆 Charissema 的帖子

我都等左1個月仲未見想問個hotline number是什麼?
thanks.

Joe8889 發表於 21-7-9 12:28
回覆 Charissema 的帖子

我都等左1個月仲未見想問個hotline number是什麼?

2233-3888, 你比P字頭嘅reference number 便可 check status.

我去HSBC問過張DEBIT CARD,佢話本身張卡吾主張吾係卡主用,如對方要檢查用者身份,係有權吾俾用。同埋因為 ...

我仔有排未夠十六(信用卡附屬咭),莫講話滙豐附屬咭要十八歲。

又唔敢借家長的Debit card比佢始終唔係持卡人,所以我哋都係幫佢開張佢自己名的Debit card 卡安全啲,我開東亞銀行,英國戶口轉帳去英國其他銀行的英國戶口不用收費。所以滙豐轉東亞又可以。同埋帶張Tap and Go Visa

cow 發表於 21-7-9 10:26
是的!

HSBC credit card 額外2%海外簽賬, 已延長至2021年12月31日https://www.redhotoffers.hsbc.com.hk/ ...
Thank you!

回覆 culver 的帖子

請教下, HSBC ONE 有咩好野幫到過錢去英國?

我HSBC 戶口, 佢最近話會自動幫我昇級去HSBC ONE 喎!

整張Tap N Go頂住先啦,好過無~~~

retriever 發表於 21-7-9 16:30

無英國戶口,係唔得嘅~~~

retriever 發表於 21-7-9 16:30
hsbc the one 戶口,可轉英鎊去任何英國hsbc戶口,無手續費。
攞張master debit card 可在英國hsbc atm 撳錢,無手續費,也可在英國碌卡,扣香港the one 英鎊如有(否則扣港幣)。 仲有其他貨幣好似歐羅美金等, 可在歐洲、美國用。

我直接用我名開左張One,比亞囡用,應該冇問題呱

我記得恒x , Aoxx可以申請附屬咭俾18歲以下的人, I mean credit card

veronica2006 發表於 21-7-11 08:38

持有及行使他人的提款咭,冇事就冇問題

veronica2006 發表於 21-7-11 08:38

無事就無問題,失咭,食咭或比人偷咗就麻煩

poonseelai 發表於 21-7-11 10:37
無事就無問題,失咭,食咭或比人偷咗就麻煩

我囡14歲,咁應該可以開咩卡,請指教一下,Thx
‹ 上一主題|下一主題