用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
樓主: culver
go

[英國] HSBC ONE   [複製鏈接]

ydoris 發表於 21-6-9 15:00
英國戶口個張有上限,超過要簽名。等我得閒去銀行問下先。

印象中睇過daily limit好似係港幣5萬。

好呀,你問左大家update 下。

ydoris    發表於 21-6-9 15:42

回覆樓主:

我新鮮熱辣尋日我同呀女各自在網上申請hsbc uk戶口, 網上自己申請要有e-banking, 不用見面,  任何戶口完全不用收手續費, 佢話14天完成, 會寄張debit card嚟香港

Charissema 發表於 21-6-13 13:00
我新鮮熱辣尋日我同呀女各自在網上申請hsbc uk戶口, 網上自己申請要有e-banking, 不用見面,  任何戶口完全 ...

請問你女滿18歲未?
要否滿18歲先申請得?
我自己就4月尾申請,到現在都未收到文件。

minmin 發表於 21-6-13 14:03

呀女已滿18歲, 可以自己申請.
我致電 問過HSBC國際部熱線,他說兩星期應該ok. 另外我朋友上個月也網上申請, 他說三星期收到debit card.
你也是網上申請? 是否有致電hsbc國際部問status?

Charissema 發表於 21-6-14 04:19
呀女已滿18歲, 可以自己申請.
我致電 問過HSBC國際部熱線,他說兩星期應該ok. 另外我朋友上個月也網上申請, ...

我在網上申請啊!
已電郵問佢哋,申請status
我仔末夠18歲,不能自己申請!

請問係咪要家長先有英國戶口,才能幫18歲以下小朋友申請英國戶口?

大笨鐘 發表於 21-6-4 17:14
阿仔剛剛18歲,月頭用HSBC One 戶口申請 UK 戶口,網上申請,大約月尾會收到 debit card。聯名戶口我就唔清 ...
請收到debit card後上來這裡通知一聲, 等大家知道大概要多久才收到。

幸好看了大家在此分享的訊息,我也打了電話去國際查詢。孩子可以在網上先開HSBC One account, 開完後再在網上開UK Account, 之後就等 debit card寄來香港, 全程不用收費。

CircleFat 發表於 21-6-16 14:52
請收到debit card後上來這裡通知一聲, 等大家知道大概要多久才收到。 幸好看了大家在此分享的訊息,我也打了 ...
先開HK HSBC ONE Account, 再開 UK HSBC Account是不是要18歲以上

回覆 whoo99 的帖子

Yes, must be over 18

CircleFat 發表於 21-6-16 15:30

Yes, must be over 18
謝謝,這樣18歲以下開聯名戶口,18歲以上自己開

HSBC 真好, 提供了更方便的開UK戶口服務給18歲以上的人, 不用去銀行辦理, 又不收費, 。

CircleFat 發表於 21-6-16 15:36

HSBC 真好, 提供了更方便的開UK戶口服務給18歲以上的人, 不用去銀行辦理, 又不收費,  ...

直頭好識做生意啦! 其實學生過到英國都會開戶口, 而家喺香港開咗HSBC UK, Barclay Bank咪無行lor... 另外連所有唸住用BNO Visa 過UK既都做埋佢地生意

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 1%E6%9C%8D%E5%8B%99

"滙豐回覆本報查詢指,強調香港客戶可以如常於海外使用網上及流動理財服務,沒有更改相關服務的計劃。是次條款更新,是將目前的「滙豐網上理財條款及細則」及「香港滙豐流動理財應用程式及流動保安編碼條款及細則」合併為單一文本,方便客戶能一併查閱。滙豐在其他營運地點亦有類似條款。滙豐就此事為客戶帶來不便致歉。"

https://inews.hket.com/article/2988421/%E3%80%90%E6%BB%99%E8%B1%90HSBC%E3%80%91%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E5%8F%8A%E6%B5%81%E5%8B%95%E7%90%86%E8%B2%A1%E6%9C%8D%E5%8B%99%E5%8F%AA%E4%BE%9B%E5%9C%A8%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BD%BF%E7%94%A8%EF%BC%9F%E3%80%80%E6%BB%99%E8%B1%90%E6%81%92%E7%94%9F%EF%BC%9A%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%AE%A2%E6%88%B6%E6%96%BC%E6%B5%B7%E5%A4%96%E5%8F%AF%E5%A6%82%E5%B8%B8%E4%BD%BF%E7%94%A8%EF%BC%88%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E7%89%88%EF%BC%89?mtc=80010

滙豐今晚引來幾大廻響, 如果佢唔轉軚, 睇怕聽日股價......

回覆樓主:

想請教一下, 我已收到debit card, 但我跟指示去hdbc uk spp active張咭係唔得. 剛打去hotline問話一定要打去英國電話active. 請問是否這樣?(emoji)(emoji)

CircleFat 發表於 21-6-16 14:52
請收到debit card後上來這裡通知一聲, 等大家知道大概要多久才收到。 幸好看了大家在此分享的訊息,我也打了 ...

等咗兩個幾星期都未有消息,我地 email 咗 HSBC 國際部查詢,覆返嚟話要一至兩個月先會收到 debit card,叫我地耐心等候。

dlh525 發表於 21-6-23 16:06
想請教一下, 我已收到debit card, 但我跟指示去hdbc uk spp active張咭係唔得. 剛打去hotline問話一定要打 ...

RM 都係咁同我地講,要打電話過英國 activate 個 account

回覆 大笨鐘 的帖子

咁申請兩個星期之後,佢會唔會通知你申請成功?

dlh525 發表於 21-6-23 16:06
想請教一下, 我已收到debit card, 但我跟指示去hdbc uk spp active張咭係唔得. 剛打去hotline問話一定要打 ...

打香港Hsbc hotline 叫佢接去UK Hsbc就得, 記得3pm後先打, 如果太早, UK冇人聽
‹ 上一主題|下一主題