用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
樓主: culver
go

[英國] HSBC ONE  

aylau 發表於 21-6-4 13:57
唔好意思想再問清楚,你嘅意思係用呢張Mastercard,响英國拍卡付款,直接於香港英鎊戶口扣數?
...

如果你問英國戶口嗰張卡master debit card,係扣英國戶口,要英國戶口內要有錢先用到,唔會扣香港英鎊戶口。

8-)

阿仔剛剛18歲,月頭用HSBC One 戶口申請 UK 戶口,網上申請,大約月尾會收到 debit card。聯名戶口我就唔清楚喇~

culver 發表於 21-6-4 13:54
請問你係網上預約定係電話預約開 U.K. account?
我去中環總行6樓開

culver 發表於 21-6-4 10:00
多謝大家熱心回覆

我小朋友未夠18歲,咁 HK HSBC 冇佢名,但 U.K. HSBC 可以加佢名,開 debit c ...

不是加名,又不是聯名,係小朋友戶口,佢自己個名同debit card, 但要家長有HSBC uk account先可以幫佢申請child saving account (My Money account),上HSBC uk 網站就有,地址證明反而係用家長名的,但一定要有school offer email or letter,未有CAS都可以申請

Child account 係講緊12歲以上但未夠18歲的小朋友的戶口

jenhk 發表於 21-6-4 21:21
Child account 係講緊12歲以上但未夠18歲的小朋友的戶口

Thanks! 我小朋友未夠18歲

上咗 hsbc.co.uk 搵到child account 相關資料:前提係 “parent is a personal HSBC customer “但我哋住喺HK的家長,冇英國本土地址就不能自己online 申請 HSBC U.K. account

所以似乎都係要先做 HSBC ONE customer->聯絡 HK International bank center make appointment -> 上總行佢哋幫手開一個家長 U.K. account ;一個小朋友child account

culver 發表於 21-6-4 22:56

上咗 hsbc.co.uk 搵到child account 相關資料:前提係 “parent is a personal ...
我前幾日打去HSBC問題,如果家長有HSBC One,可以online 轉錢去小朋友UK account ,唔需要再開一個家長UK account

culver 發表於 21-6-4 22:56

上咗 hsbc.co.uk 搵到child account 相關資料:前提係 “parent is a personal ...
有 HK HSBC account, 可以上網開 UK HSBC:
www.hsbc.com.hk/toUK

經驗大約一個月收咭,但你八月要開到小朋友戶口,可能上去總行辦理穩陣啲。

多謝大家分享經驗!感激感激

YuYuMother 發表於 21-6-4 09:34
講開順便講下hk hsbc debit card, 呢張卡好好用,每次消費有0.4%現金回贈。

喺英國用呢張debit card ,直 ...

我仔女多用 visa signature card.
deblt card:
- 匯率自己定時間(找換時)
signature card:
- 當天匯率(計埋手續費,較銀行差2點幾%)
- 回贈3.6至6.4%

未夠18歲要去總行,不可以經網上開英國戶口

cow 發表於 21-6-5 10:06
我仔女多用 visa signature card.
deblt card:
- 匯率自己定時間(找換時)

不是所有野都計當天匯率的,如果嗰段時間匯價上落大,隨時得不償失。

香港張debit card 今年先新出,唔同國家都可以用。

自己衡量下邊種方法好就ok啦。

YuYuMother 發表於 21-6-5 10:47
不是所有野都計當天匯率的,如果嗰段時間匯價上落大,隨時得不償失。

香港張debit card 今年先新出,唔同 ...
我仔都用咗5年,扣除匯率同手續費都有約3%回贈,就算幾日蝕10%,都無所謂!不過7月後可能無額外2%海外簽賬回贈!

connielcl 發表於 21-6-4 10:05
小朋友11歲就可以申請HSBC UK account, 唔需要有香港戶口, 我上個月幫阿女申請, 話需要7個星期, 結果3個星 ...

想請教係普通bank account ? or student account? 我仔11歲,9月去開學, 謝謝!

如果開左child account之後18歲要有咩手續?

YuYuMother 發表於 21-6-4 09:34
講開順便講下hk hsbc debit card, 呢張卡好好用,每次消費有0.4%現金回贈。

喺英國用呢張debit card ,直 ...
呢張卡同英國戶口個張係未吾同?見佢寫住DEBIT MASTER CARD,有12種貨幣。

ydoris 發表於 21-6-9 12:05
呢張卡同英國戶口個張係未吾同?見佢寫住DEBIT MASTER CARD,有12種貨幣。

唔同,香港呢張可以用12種貨幣,直接喺多種貨幣戶口扣數。

我女剛去完泰國都有用呢張,照用港幣兌返泰銖扣,又有回贈。

去其他國家用都方便。

YuYuMother 發表於 21-6-9 12:34
唔同,香港呢張可以用12種貨幣,直接喺多種貨幣戶口扣數。

我女剛去完泰國都有用呢張,照用港幣兌返泰銖 ...
一張卡可以用12種貨幣。。。要簽名嗎? 好似幾好。。妳入錢,佢洗錢。。。哈哈。。。

ydoris 發表於 21-6-9 14:29
一張卡可以用12種貨幣。。。要簽名嗎? 好似幾好。。妳入錢,佢洗錢。。。哈哈。。。 ...

我又無研究要唔要簽名,主要contactless 拍卡同網上用。我擺apple wallet 好方便。

如果想用既外幣匯率好,可以換定擺戶口,去到用直接戶口扣數。我都諗住換定啲日圓。

YuYuMother 發表於 21-6-9 14:53
我又無研究要唔要簽名,主要contactless 拍卡同網上用。我擺apple wallet 好方便。

如果想用既外幣匯率好 ...
英國戶口個張有上限,超過要簽名。等我得閒去銀行問下先。