用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
go

[英國] HSBC ONE   [複製鏈接]

請教各位

1)我冇 HSBC account, 想睇吓如果依家(六月初)係香港開,再開埋英國 HSBC, 可唔可以趕及孩子八月尾過英國前收到 debit card?

2) 英國戶口要家長同孩子聯名才有兩張 debit cards, 但想問香港戶口是否也要兩人聯名,或只是家長名便可以?

3) HK HSBC 過錢去 U.K. HSBC 是否不需要手續費?

謝謝大家寶貴意見
   60    0    0    0

culver 發表於 21-6-4 08:01
請教各位

1)我冇 HSBC account, 想睇吓如果依家(六月初)係香港開,再開埋英國 HSBC, 可唔可以趕及孩 ...
上星期去HSBC,佢哋話兩個星期可以開到,然後會寄出debit card。

culver 發表於 21-6-4 08:01
請教各位

1)我冇 HSBC account, 想睇吓如果依家(六月初)係香港開,再開埋英國 HSBC, 可唔可以趕及孩 ...
另外,如果小朋友唔夠18歲係開唔到聯名戶口既。如果夠就無問題。兩邊唔係一定需要都用聯名,家長兩邊都有戶口,可以用global transfer將自己香港既錢轉去英國既聯名戶口。咁樣轉係唔需要手續費。

回覆 culver 的帖子

HK HSBC 過錢去 U.K. HSBC 不需手續費

我hk Hsbc one 轉去女 uk hsbc 免手續費。其實advance 轉左one 之後已免左手續費。

有時直接轉錢去女hk hsbc one, 等佢自己要幾多就轉幾多過英國。既然轉hk/uk account 都免費,等佢自己搞。

講開順便講下hk hsbc debit card, 呢張卡好好用,每次消費有0.4%現金回贈。

喺英國用呢張debit card ,直接戶口扣數,又有回贈,好方便。

多謝大家熱心回覆

我小朋友未夠18歲,咁 HK HSBC 冇佢名,但 U.K. HSBC 可以加佢名,開 debit card 比佢用,correct? 因為點要用佢 CAS 做英國地址證明

而家 ONE 好似可以網上開戶,我嘅如意算盤係大人網上開咗就約 oversea account department... 希望八月上機前小朋友有 card 到手

小朋友11歲就可以申請HSBC UK account, 唔需要有香港戶口, 我上個月幫阿女申請, 話需要7個星期, 結果3個星期就收到卡

大人可以直接上hsbc.co.uk online 申請, 大人如有香港HSBC 可以直接轉英鎊去UK account, 不需要手續費, 再用自己UK戶口轉俾小朋友UK戶口就不需要手續費

YuYuMother 發表於 21-6-4 09:34
講開順便講下hk hsbc debit card, 呢張卡好好用,每次消費有0.4%現金回贈。

喺英國用呢張debit card ,直 ...

請問係吾係可以contactless 付款購物及撘車?
Lilypie 5th Birthday Ticker

請問HSBC one有冇最低存款要求?

aylau 發表於 21-6-4 13:11

HSBC 係 Mastercard,當然可以~~~

王家爸爸 發表於 21-6-4 08:21
上星期去HSBC,佢哋話兩個星期可以開到,然後會寄出debit card。

請問你係網上預約定係電話預約開 U.K. account?

connielcl 發表於 21-6-4 10:05
小朋友11歲就可以申請HSBC UK account, 唔需要有香港戶口, 我上個月幫阿女申請, 話需要7個星期, 結果3個星 ...

我今日問hotline ,佢話家長要係香港先開戶,eg ONE account, 有account number 先可預約oversea account department 喎

mcl203 發表於 21-6-4 13:52
HSBC 係 Mastercard,當然可以~~~

唔好意思想再問清楚,你嘅意思係用呢張Mastercard,响英國拍卡付款,直接於香港英鎊戶口扣數?
Lilypie 5th Birthday Ticker

wslam1 發表於 21-6-4 13:47

好似冇要求,但要比$800 手續費開海外戶口

aylau 發表於 21-6-4 13:57
唔好意思想再問清楚,你嘅意思係用呢張Mastercard,响英國拍卡付款,直接於香港英鎊戶口扣數?
...

我未用過HSBC One,留待用家回答。Mastercard可以係外國用,分別係我理解,One可以扣你外幣戶口~~~

wslam1 發表於 21-6-4 13:47

aylau 發表於 21-6-4 13:11

搭車唔清楚,呀女應該用開student Oyster card。

Contactless 購物可以呀,我都加左入apple wallet。

aylau 發表於 21-6-4 13:57
...

直接扣英鎊戶口。

有12種貨幣,唔夠會幫你用港紙兌換,可以去Hsbc 網站睇睇。

‹ 上一主題|下一主題