用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 學校話唔幫手報 applied learning
go

學校話唔幫手報 applied learning [複製鏈接]

九月升中四,亞仔對 applied learning 有興趣,問咗學校,佢哋冇開,唔建議,亦唔會幫同學報名。

學校係咪可以唔幫同學報名?
   1    0    0    0

raymondcfc 發表於 21-6-3 18:02
九月升中四,亞仔對 applied learning 有興趣,問咗學校,佢哋冇開,唔建議,亦唔會幫同學報名。

學校係咪 ...

ApL正常係中五先報,你再問清楚學校。

https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/cross-kla-studies/applied-learning/ecc/index.html

今年中三的,有部份ApL 可以提早中四開始讀。

因為學校要求中四揀3X.

我問學校
如果報 ApL, 咁中五drop 一科,再報出面ApL,即2X加ApL可以嗎?

學校回覆
我地冇join ...

回覆 raymondcfc 的帖子

可以3科elective 加一科APL

raymondcfc 發表於 21-6-7 08:11
因為學校要求中四揀3X.
我問學校
如果報 ApL, 咁中五drop 一科,再報出面ApL,即2X加ApL可以嗎?
學校回覆
我地冇join .
我見教育局官方網站寫,ApL 甄選结果透過系统send 俾學校。咁如果學校無join 無系统及無老師負責,學生又真係無得報讀了
https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/cross-kla-studies/applied-learning/index.html

應用學習課程(2021-23年度)的學生甄選結果已透過聯遞系統傳送到學校。教師可按參閱本局於6月8日透過聯遞系統向學校發出的訊息,並按參閱上課資料及開課安排 ……

• 在2021/22學年於中四級開辦的應用學習課程(2022-24年度;2024年香港中學文憑考試)現已開始接受申請,截止申請日期為2021年6月1日。有意報讀的現屆中三學生,須經學校提交申請。教師可參閱本局於5月4日透過聯遞系統向學校發出的訊息,並按參閱由課程提供機構所提供相關的應用學習課程網上資源。

小時了了 發表於 21-6-11 23:21
我見教育局官方網站寫,ApL 甄選结果透過系统send 俾學校。咁如果學校無join 無系统及無老師負責,學生又 ...

學校就係答冇 join 呢個系統…

我有啲奇怪,係學校決定唔join,同學完全冇得揀,仲以為直資會多啲選擇,原來唔係…

raymondcfc 發表於 21-6-17 08:42
學校就係答冇 join 呢個系統…
我有啲奇怪,係學校決定唔join,同學完全冇得揀,仲以為直資會多啲選擇,原來唔係…

DSE 香港中學文憑科目共分為三個類別,包括24科高中科目、應用學習科目(ApL)及其他語言 (Language)類別: https://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/assessment/subject_information/
甲類 : 高中科目 (Category A Senior Secondary Subjects)
乙類 : 應用學習科目 (Category B: Applied Learning Subjects)
丙類 : 其他語言科目(只提供英文版本) (Category C: Other Language Subjects)

而每間學校可以提供 DSE 嘅科目絕對係唔一樣的, 又唔好 "以為" 直資有交學費就 "應該有"Category B: Applied Learning Subjects 或  Category C: Other Language Subjects 科目提供.

其實, 直資學校 Category A 嘅以下 Elective Subjects 亦唔係所有科目都有提供, 更何況 Cat B 及 Cat C 咁冷門嘅科目. 所以, 可以的話小六升中時選中學時睇埋該校高中選修科提供

甲類 : 高中科目 (Category A Senior Secondary Subjects Elective Subjects )

Chinese Literature

Biology

Business, Accounting and Financial Studies

Literature in English

Chemistry

Design and Applied Technology

Chinese History

Physics

Health Management and Social Care

Economics

Science: Combined Science

Information and Communication Technology

Ethics and Religious Studies

Science: Integrated Science

Technology and Living

Geography

Music

History

Visual Arts

Tourism and Hospitality Studies

Physical Education

回覆樓主:

Cat B 冷門嘅科目,係「一定」要經中學報名,可以逢星期六出去讀,而不是由中學提供。

學校無任何 ApL 的資料及報名join 個系統都唔肯,不知道原因係咩?

選科時,成日講搵有興趣的,最後同學仔好失望

回覆樓主:

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/curriculum-development/cross-kla-studies/applied-learning/repository/ApL%20Courses%20(2022-24%20cohort)_Early%20Course%20Commencement%20at%20S4_C.pdf

我仔當年4+2, 學校覺得佢會計科唔得,建議佢申請AL, Drop 學校1科,即學校讀5科加星期六AL。佢係讀直資。

raymondcfc 發表於 21-6-18 17:41
Cat B 冷門嘅科目,係「一定」要經中學報名,可以逢星期六出去讀,而不是由中學提供。

學校無任何 ApL 的 ...
學校係咪傳統名校,好多學校都唔想攪咁多嘢。要攪學校一定攪到的。
‹ 上一主題|下一主題