用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國寄宿學校,有無人試過轉校,返緊boarding school 點 ...
go

[英國] 英國寄宿學校,有無人試過轉校,返緊boarding school 點interview? [複製鏈接]

請問有冇人試過中途轉校?
係boarding school 點安排另一間學校既interview ?
如果俾現在讀緊嘅學校知道有離心會有問題嗎?定預先同自己學校講定需要轉校原因好呢?

請求大家給予意見!
   4    0    0    0

有經歷過,不容易安排interview及考試,最好人在香港時做這兩part,例如half term、聖誕節回港期間做。不過去年疫情不能常回來,過程頗波折。
最好想定比較委婉動聽的轉校理由,學校老師職員都好玻璃心。
祝小朋友順利、搵到更理想的學校!

calbee6 發表於 21-6-2 23:55
請問有冇人試過中途轉校?
係boarding school 點安排另一間學校既interview ?
如果俾現在讀緊嘅學校知道有 ...

仲有,唔知點開囗問老師攞reference

我女當時要見兩間學校。咁我就同呢兩間學校夾到同一個星期6見,一個早上好早一個下午比較晏的時間。兩間學校互相距離都唔近,但因為儘量拉長中間的時間,都manageable. 我係自己申請,無經香港任何 agent, 覺得無需要。

我當年係自己飛埋去英國(因為我女無可能自己去到兩間學校同埋我都想自己睇下學校),原校見家長來左英國,就俾我星期5放學後接佢走,星期日晚上送回學校。學校唔知我女去interview, 以為家長過來同學生慶祝生日 (實際我女真係生日)。

最後兩間學校都收左我女,我女亦轉左校。我無同原本學校拎 reference letter , 因為知道唔會俾。兩間學校就憑原校成績表,interview同筆試來決定收唔收我女。

後來我女讀新校後問老師,老師都話無接觸過原校拎任何資料。

又咁講,只係中學轉校,又唔係考大學,與其睇原校reference,不如直接見同考個學生仲實際。

current school一定會chur下你, 可能有啲說話聽。最方便就返港去agent考。係英國就要current school / British Council考

我仔今年9月都轉校,最好起香港時揾Agent安排考試面試最方便,我仔舊年一直無返香港,又因疫情問題去唔到學校考試,所以面試就網上視像,但有時要請假唔上堂,筆試就靠Agent做監考,都幾麻煩下。

yuyueng 發表於 21-6-3 14:15
我仔今年9月都轉校,最好起香港時揾Agent安排考試面試最方便,我仔舊年一直無返香港,又因疫情問題去唔到學 ...

請問香港agent 點樣監考?一個係香港,一個係英國?(emoji)(emoji)

多謝大家給予意見!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

calbee6 發表於 21-6-3 14:17
請問香港agent 點樣監考?一個係香港,一個係英國?(emoji)(emoji)

Agent
同我仔一齊用Join Zoom Meeting, agent 比條Link 同埋Meeting ID

Passcode ,
我仔join左之後就可以考試,份卷都系校學比AgentAgent比我仔甘。

之後校長用Skype同我仔interview

yuyueng 發表於 21-6-3 14:41
Agent 同我仔一齊用Join Zoom Meeting, agent 比條Link 同埋Meeting ID
Passcode , 我仔join左之後就可以 ...

請問你哋有冇攞current school reference? 我哋煩腦緊呢樣野,張表已經填左,學校再問攞一個老師嘅specific contact

想問一般什麼原因想轉校?找成績好啲嘅學校嗎?定係同學關係的問題,一般小朋友未必想轉,點同小朋友講?

jor_mankiu 發表於 21-6-4 11:19
想問一般什麼原因想轉校?找成績好啲嘅學校嗎?定係同學關係的問題,一般小朋友未必想轉,點同小朋友講?
...
我女情況係佢自己提出。原校有 A level同IB....IB係比較出色...咁佢想讀 A level,所以轉間只 offer A level而成續好的讀 sixth form...

jor_mankiu 發表於 21-6-4 11:19
...
我仔自己主動提出,佢想去間成績同排名都高D既學校讀Y12 .

Carry_On 發表於 21-6-4 06:02
請問你哋有冇攞current school reference? 我哋煩腦緊呢樣野,張表已經填左,學校再問攞一個老師嘅specifi ...
有!一共申請過三間,三間都要,係申請學校send email 去現校攞reference, 有一間就叫你比現校攞reference 既聯絡資料,跟住佢send 去學校攞。我仔係佢tutor 出既reference letter ,tutor 比校長助理,助理再send 比申請嘅學校。

謝謝你!
睇嚟要諗下點樣同依家間學校講

醒目開學勳章

Carry_On 發表於 21-6-4 16:26
謝謝你!
睇嚟要諗下點樣同依家間學校講

新校會向現校索取學生的相關資料(成績, 品格操行), 學校知道後會問學生轉校意願, 會請老師及舍監嘗試說服學生留低,我收過舍監電郵叫阿仔留低

申請學校send email 去現校攞reference或叫你俾現校攞reference 既聯絡資料。我女就同舊校 夾時間同新校interview 和考試。

啊,我以為打算Y12轉校好common,原來過程也不可太揚㗎,我仲天真以為原校會facilitate添(如提供考場,authorised absence for interview咁...)

回覆 scootaloo 的帖子

其實邏輯啲喺學校方面諗,少一個學生就少30幾40萬收入。又未必趕得切揾到學生fill個位,揾到又未必有原本學生嘅能力,影響咗最終整體學術/運動/音樂成績。
所以冇乜學校會好願意甚至facilitate學生轉校。

scootaloo 發表於 21-6-5 10:45
啊,我以為打算Y12轉校好common,原來過程也不可太揚㗎,我仲天真以為原校會facilitate添(如提 ...

我之前聽Agent講都以為係好common,所以一早計畫six form轉校。去到開始著手安排面試先知道咁多麻煩。後來才知道一般都唔想學生轉走,除非某些同學想讀的a level subject原校沒有,或者成績未達理想,學校才會幫忙協助entrance test 監考等。 不過英國的學校老師們都頗厚道,唔想放還唔想,到新學校問取reference letter還是會回覆公道的評語的。
‹ 上一主題|下一主題