用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分試
go

呈分試

有無jm的小朋友因數學成績未如理想,而令排名跌後很多。我女數學臨呈分先失手,(emoji)

識很多朋友都係, 太過緊張

有朋友數學跌了20分,跌了20名,好慘

2009kid 發表於 21-6-2 19:10

真係慘,可能連banding 都跌埋

2009kid 發表於 21-6-2 19:10
跌20分只係跌20名叫跌得少啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可能太多網課,攪到d 野學得半桶水!朋友個女小5,大測唔合格,朋友知唔掂搵人急救,個私補話應該得小3程度,LCM,HCF,份數應用全部知係咩但做唔到,用左12日上5堂急救。昨日考完數,妹妹話應該有B!
呈分校內跌20名,全區可應跌左100名,全港可能跌200名,趁暑假各科打好個底,如果唔係小6d 野更深會跌得更慘烈!

仔仔錫錫你 發表於 21-6-3 09:18
可能太多網課,攪到d 野學得半桶水!朋友個女小5,大測唔合格,朋友知唔掂搵人急救,個私補話應該得小3程度 ...

多謝提醒,我都驚係咁。所以一至四年級考都好都浪費哂。

呢兩年實體課上太少啦,一定好多甩漏,學校又唔一定考試,或者online考,學生實際學到既野有限,操練考試既感覺又少左,唯有暑假追番,共勉之,加油!

我女今次數學都跌左15分, 中英KEEP到90分以上, 我都好擔心

網課一定好危,好易一科大跌就拜拜!
掉轉來講,有危必有機,呢個亦都係偷雞既好機會!平時不嬲喺前面果班你係好難過倒,但總有幾個會甩轆,所以一定唔可以鬆懈。

我仔而家中一。。
呈一時數差2分先合格,banding跌左去b3
呈2考得好拉返上b2, 呈3取消左

ho_yan2406 發表於 21-6-5 20:26
我仔而家中一。。
呈一時數差2分先合格,banding跌左去b3
呈2考得好拉返上b2, 呈3取消左 ...

仔結果入咗band幾嘅中學?(emoji)(emoji)

我哋數學得一份卷,上落十分整體全級排名可升跌20名

Tammylst 發表於 21-6-4 16:35
我女今次數學都跌左15分, 中英KEEP到90分以上, 我都好擔心
100 跌15分都頂唔住,如果係8字尾跌15分就

試下揾私補,我仔女小五小六時係搵單對單私補效果都幾明顯,呈分keep住9x分,反而一個衰中文,一個衰英文,全靠有科數頂住

試下揾私補,我仔女小五小六時係搵單對單私補效果都幾明顯,呈分keep住9x分,反而一個衰中文,一個衰英文,全靠有科數頂住

我女次次係先派中文英文,第二日至派數,通常中文得7字頭,英文8字頭 所以要靠科數去拉高5-6分平均分

BeeBee1129 發表於 21-6-6 17:18
仔結果入咗band幾嘅中學?(emoji)(emoji)
好彩自行入左間band 2頭既學校

回覆樓主:

唔好意思,借位問,我小朋友小三,
見你哋講90 分以上成績,是否一定B1 ?
學校試卷不一様,如90分左右(普通學校) 是否一定B1 呢?

謝謝

是否B1取決於,呈分排名,全級人數,派位往積,有埋校名就更好