用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (更新:book到啦)有機票,不過隔離酒店無房,點算? ...
樓主: lumfamily
go

[英國] (更新:book到啦)有機票,不過隔離酒店無房,點算?   [複製鏈接]

FennieMan 發表於 21-6-2 15:01
我明你呀!我女舊年12月返香港,因為得14歲,都係得兩間酒店肯唔使大人陪住。今年佢都係得15歲,經歷過舊 ...

好多謝你安慰呀!
我今朝再打電話去幾間酒店求佢哋如果有人取消麻煩佢接受我預約,有d表示有機會。
希望一切順利啦,希望準時見到我女,唔想再延期,已經十個月無見。疫症下,一切不似預期多謝你message呀

kkluk 發表於 21-6-2 00:52
回覆 lumfamily 的帖子

我明天會打電話去衛生署提出要加多幾間隔離酒店。

知唔知可打去邊?我都想打去反映,有同學訂唔到酒店,非常著急!

Isaacmommy 發表於 21-6-2 22:33
知唔知可打去邊?我都想打去反映,有同學訂唔到酒店,非常著急!
...
可以打電話去衛生署21251111投訴。你個朋友要日日打電話去酒店問,上網唔準的。

Chole 發表於 21-6-2 01:18
1. 留意每日press conference,可能會加occupancy (宜家好似係max 80%),或者加隔離酒店。
2. 每日打去酒 ...

對,有幾家係入住14日前可以免費取消的,6月底入住的最full,應該差不多放出一些房了,別沮喪,希望在明天

FennieMan 發表於 21-6-2 15:01
我明你呀!我女舊年12月返香港,因為得14歲,都係得兩間酒店肯唔使大人陪住。今年佢都係得15歲,經歷過舊 ...

我四月中已經訂咗酒店,明知會返香港而且一定多人飛回來,反正可以免費取消,加上又係因為得十四歲,只有幾間酒店收,不過今次都已經多咗酒店收足十五歲,好左好多

lumfamily 發表於 21-6-1 22:34
求救! 七月初 的隔離酒店房好爆,15歲唔係間間收,家長要返工搵食唔可以安排同住。一直等位都似 ...

我小囡13歲book咗Dorsett MK 七月頭一個人隔離,如果你小朋友係囡囡坐CX返香港又真係搵唔到房,我可以問吓囡囡介唔介意同人share?你可以直接PM我,希望幫到你。

qqeternity 發表於 21-6-3 10:22
我小囡13歲book咗Dorsett MK 七月頭一個人隔離,如果你小朋友係囡囡坐CX返香港又真係搵唔到房,我可以問吓 ...

好多謝你呀!人間有情
我打咗電話去求,暫時2間覆我好有機會,我應該呢2日會知,必要時改回程日子。

唔打攪你,不過真係好多謝你俠義相助!多謝!

ing2004 發表於 21-6-2 00:00
我今日都喊左出黎,冇唸過甘爆,之前問酒店仲叫我不用甘早book , 而家唯有希望政府放多d酒店出來
...

其實計下條數就知道唔夠酒店位,當淨系英國返港一星期一共7班機計,3星期已經要6千個位,政府完全無計過留學生返港及積左成半年留起英國既人。

我由518號開始日日等政府個網頁出第4輪酒店名單,到20號一出就即刻book酒店。

cfs 發表於 21-6-3 07:09
我四月中已經訂咗酒店,明知會返香港而且一定多人飛回來,反正可以免費取消,加上又係因為得十四歲 ...

四月中亞女先剛剛飛返英國。其實我想佢考完試就早啲返,但個女又話想暑假先返。今次訂房,酒店冇得免費取消,一訂就要比全數。

yuyueng 發表於 21-6-3 11:07
其實計下條數就知道唔夠酒店位,當淨系英國返港一星期一共7班機計,3星期已經要6千個位,政府完全無計過留 ...

我一向都話班政府高官不食人間煙火。個個都用個pat pat 諗嘢。年年6月中開始啲留學生就會由世界各地返香港放暑假。剩係計英國返黎都過萬人啦!
雖然唔係同一時間返,但而家要隔離21日,唔係7日,啲房邊有可能咁快放出黎

FennieMan 發表於 21-6-3 11:24
四月中亞女先剛剛飛返英國。其實我想佢考完試就早啲返,但個女又話想暑假先返。今次訂房,酒店冇得 ...
岩架喇,飛走就訂,我果隻3月飛走,我已經睇實幾時訂得,因為佢年齡細好少選擇,一知道4月中可以訂,立即通知晒同年齡既同學仔,反正一定返香港,不過一定係可以免費取消先訂因為除左各國學生會回香港,仲有好多外籍人士想同香港工作既伴侶團聚,所以6-7月係最多入境.

yuyueng 發表於 21-6-3 11:07
其實計下條數就知道唔夠酒店位,當淨系英國返港一星期一共7班機計,3星期已經要6千個位,政府完全無計過留 ...
控制入境人數呢個都係一個方法,分散人流手快有手慢無

FennieMan 發表於 21-6-3 11:41
我一向都話班政府高官不食人間煙火。個個都用個pat pat 諗嘢。年年6月中開始啲留學生就會由世界 ...
咪係囉!我真係以為第四輪起碼有50間酒店揀架,所以日日望佢個網站,睇吓有咩新加入嘅酒店,居然只係多左一間。好離地。

cfs 發表於 21-6-3 11:50
控制入境人數呢個都係一個方法,分散人流手快有手慢無
都係既,可能政府唔想咁多人返港,每日名額有限先到先得!

2 additional hotels outside of the ones previously announced will be added to the 4th cycle, starting June 20th.

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/designated-hotel-list-v4_en.pdf

JUNE 3 - Two more q hotels added! Sheraton Hotel and Crowne Plaza as of June 20 are q hotels

Sheraton Hotel is a confirmed q hotel
[email protected]
852-2732-6771

Crowne Plaza is a confirmed q hotel
[email protected] 3980 3980

yuyueng 發表於 21-6-3 18:27
JUNE 3 - Two more q hotels added! Sheraton Hotel and Crowne Plaza as of June 20 are q hotels

Sherat ...

其實我心儀係Crowne Plaza, 可惜現在才有,阿仔已經住緊另一間。

yuyueng 發表於 21-6-3 18:27

Sherat ...

唔該晒你資料呀

lumfamily 發表於 21-6-1 22:34
Book 到酒店啦,唔洗改期返港。之前我勁驚同唔開心,真係好多謝留言嘅members,好安慰同理解我,多謝你哋嘅 ...

恭喜,可以放下心頭大石

llmom 發表於 21-6-3 18:43
其實我心儀係Crowne Plaza, 可惜現在才有,阿仔已經住緊另一間。
佢D房夠大仲係一張大床,有得揀我都會揀佢,呢2間新加既質素唔差。
‹ 上一主題|下一主題