用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (更新:book到啦)有機票,不過隔離酒店無房,點算? ...
樓主: lumfamily
go

[英國] (更新:book到啦)有機票,不過隔離酒店無房,點算?   [複製鏈接]

ing2004 發表於 21-6-2 10:00
今日打咗去幾間酒店問,佢哋已經話放曬啲房出嚟, 全部信用卡全數付款, 連waiting都冇
...

我個仔五月尾返,四月尾book 到普通房,叫reservation 幫我留意有海景房就轉,佢話梗係可以啦不過所有人客都full paid ,冇乜機會,咁我唔介意咪等囉,到尾都話冇。

點知佢入住後我至知道同學仔遲過我book 到海景房

所以都有機會㗎,可能要降低要求,食物唔掂 地點又遠就Foodpanda ,點都好過佢想返但返唔到嚟。

宜家隔離酒店唔憂做,無乜customer service ,都係靠不停call 。希望快啲加房啦!

Garuda禁飛兩星期,如果只求一房,可以打去多印傭住個幾間酒店問。
你keep住問啦。我個朋友佢因為想要connecting room, 佢在心儀酒店book了兩間房,wait connecting room...在另一間酒店 book 了 connecting room...咁佢最後一定會放房 (錢不是佢考慮的問題)。我相信唔止佢一個人會咁訂房(送錢給酒店)...不過會遲放房

你最好問到附近日子有房就改機票,機票易過酒店房...

lumfamily 發表於 21-6-1 22:34
求救! 七月初 的隔離酒店房好爆,15歲唔係間間收,家長要返工搵食唔可以安排同住。一直等位都似 ...
我都試過打電話去幾間酒店,都話無房。最後揾相熟既旅行社訂,貴啲,但有房。

Chole 發表於 21-6-2 01:18
1. 留意每日press conference,可能會加occupancy (宜家好似係max 80%),或者加隔離酒店。
2. 每日打去酒 ...
我都係揾呢幾間

求救! 七月初 的隔離酒店房好爆,15歲唔係間間收,家長要返工搵食唔可以安排同住。一直等位都似 ...

七月二日入住21 晚,有房,Ramada Hong Kong Grand view ,7日前可以取消,上網訂丫

醒目開學勳章

lumfamily 發表於 21-6-2 08:56
如果無辦法,唯有改,係唔想打攪監護人家庭,不過無辦法之下都係唯一出路。
希望到時候夾到有房又有機位的 ...
機位唔難, 7月初好多航班, 你要搵酒店房先, 路唔轉人要轉才能解決問題, 監護人收錢辦事, 不用想太多

王家爸爸 發表於 21-6-2 10:57
我都試過打電話去幾間酒店,都話無房。最後揾相熟既旅行社訂,貴啲,但有房。 ...

無錯,我朋友都搵唔到房比仔,最後經agent就book到。

回覆 lumfamily 的帖子

我星期日, 打晒全部酒店, 得, ECO TREE CWB 比我WAITING,  今日通知有ROOM.  如果仲有時間, 不妨都打去WAIT, 祝願: 大家都能訂到如期房間

GogoCheung 發表於 21-6-2 12:03
回覆 lumfamily 的帖子

我星期日, 打晒全部酒店, 得, ECO TREE CWB 比我WAITING,  今日通知有ROOM.  如果 ...
EcoTree剛剛放咗好多房出嚟,我已經訂到了。

回覆樓主:

我即刻睇下先

kkluk 發表於 21-6-2 12:32
EcoTree剛剛放咗好多房出嚟,我已經訂到了。

請問你喺邊度訂,我剛打去說沒有房, 同埋好似18歲以下不能入住

請問香港訂隔離房要否先通知酒店或直接網上訂便可?  謝謝。。。
英囯隔離酒店有分的嗎?要check什麽酒店嗎?

kaetsu 發表於 21-6-2 13:56
請問香港訂隔離房要否先通知酒店或直接網上訂便可?  謝謝。。。
英囯隔離酒店有分的嗎?要check什麽酒店嗎 ...

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/designated-hotel-list-v2_tc.pdf

kaetsu 發表於 21-6-2 13:56
英囯隔離酒店有分的嗎?要check什麽酒店嗎 ...

政府指定了31間酒店,有家長上面已 share the link

回覆 ing2004 的帖子

Sorry, 我個已經夠18, 所以無注意條款,  希望政府會加酒店, 你小朋友早日訂到合適酒店

回覆 ing2004 的帖子

我直接打電話去訂,網上係話無曬房。

回覆 kkluk 的帖子

我剛剛收到Mira Moon七月中有房。你可以打電話去問。

朋友今早打電話訂到7月5日Dorsett Wanchai

我明你呀!我女舊年12月返香港,因為得14歲,都係得兩間酒店肯唔使大人陪住。今年佢都係得15歲,經歷過舊年搵酒店,搵到人都癲事件。所以我5月中已經開始訂房,當時有朋友仲話我誇張,使唔使咁早訂,但當時真係驚遅訂會冇房。
你試吓問實酒店最早幾時有房,你訂咗先 ,再問如果有人放房,可唔可以比你改日期提早入住。

https://www.hk01.com/社會新聞/632766/強制檢疫-姚思榮-檢疫酒店九成滿-政府與高級酒店商討增千間房
‹ 上一主題|下一主題