用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (更新:book到啦)有機票,不過隔離酒店無房,點算? ...
go

[英國] (更新:book到啦)有機票,不過隔離酒店無房,點算?  

Book 到酒店啦,唔洗改期返港。之前我勁驚同唔開心,真係好多謝留言嘅members,好安慰同理解我,多謝你哋嘅時間!祝大家身體健康,生活愉快!
多謝!

救! 七月初 的隔離酒店房好爆,15歲唔係間間收,家長要返工搵食唔可以安排同住。一直等位都似乎機會渺茫,大家有乜訂房心得可以教下我⋯⋯

先多謝大家時間!

lumfamily 發表於 21-6-1 22:34
求救! 七月初 的隔離酒店房好爆,15歲唔係間間收,家長要返工搵食唔可以安排同住。一直等位都似 ...

Yes,超級full

先打去心儀酒店hold 房, 20/6 有新一輪房推出

edithtsoi 發表於 21-6-1 22:44

多謝你呀!好,我再試下,其實我有打電話去幾間問,不過職員話:online booking 有就有,冇就冇
所以先忍唔住上呢度求救⋯⋯無見十個月啦,所以好擔心

預訂21日檢疫酒店爆棚 僅剩一間有房 $16000一晚
[size=18.005px]

本港目前提供31間檢疫酒店供入境人士預訂,惟酒店房間近日供不應求。有港人原打算本周四(3日)由南韓返港,惟近日發現除了1.6萬元一晚的總統套房,所有檢疫酒店房間已滿,持有商務簽證的他或要滯留南韓。本報昨瀏覽目前檢疫酒店可供訂房的日子,若入境者要檢疫21日,最快要到本月底才有位,部分酒店更要等到9月,料暑假房間將更「爆棚」。

[size=18.005px]持有商務簽證到南韓公幹的朱先生工作一個月後,打算本周四返港,目前南韓返港者須於指定酒店檢疫21日,並於登機前提供酒店訂房證明。惟他上周六打算訂房時,發現只餘下富豪機場酒店仍有房間提供,但屬1.6萬元一晚的總統套房,其餘所有酒店均無法預訂連續21日的入住日期。

[size=18.005px]向衞署求助 只覆「會跟進」

[size=18.005px]他隨即致電衞生署查詢有否替代方案,僅獲回覆表示「會跟進」。他指不介意入住竹篙灣檢疫中心,只求盡快回港,「我是持商務簽證到南韓,由於是豁免檢疫,活動範圍只能在指定位置,所以不想留在當地。」他指若最終沒有解決方案,可能會先飛往內地,完成內地的檢疫期後再回港。

[size=18.005px]部分滿額至9月 暑假更爆

[size=18.005px]本報昨瀏覽31間檢疫酒店的訂房情況,若以21日檢疫期計算,除了小量酒店仍有總統套房提供外,一般房型的房間預約已滿,僅有一間酒店表示最快本月底有房提供,其餘大部分要等到7月,部分甚至等到9月,料暑假房間將更「爆棚」。不過,若以14日檢疫期計算,有小量酒店本月初仍有房間提供。收費較貴的香港置地文華東方酒店,最平的單人客房一晚索價3,630元,住夠21日要逾7.6萬元,同樣預訂已滿。

[size=18.005px]食物及衞生局回覆表示,目前檢疫酒店房間數目約為8,300間,由於近日需求增加,部分酒店正陸續開放其備用房間供預訂,若全數開放,可提供房間將會增至約10,000間。下一輪的檢疫酒店將於本月20日開始,屆時會有8,500間房間,並因應本月下旬及7月的酒店需求增加,會繼續開放備用房間供預訂。

[size=18.005px]當局承認現時預約酒店情況較緊張,但估計開放備用房間及增加下一輪檢疫酒店數量,將有助滿足回港人士的需要。至於被問到工作簽證已到期、但無法預訂檢疫房間的港人如何回港,當局未有回應。

求救! 七月初 的隔離酒店房好爆,15歲唔係間間收,家長要返工搵食唔可以安排同住。一直等位都似 ...

我今日都喊左出黎,冇唸過甘爆,之前問酒店仲叫我不用甘早book , 而家唯有希望政府放多d酒店出來

ing2004 發表於 21-6-2 00:00
我今日都喊左出黎,冇唸過甘爆,之前問酒店仲叫我不用甘早book , 而家唯有希望政府放多d酒店出來
...

我又係,好絕望,你都保重!

回覆樓主:

係,好冇助

edithtsoi 發表於 21-6-1 22:44

第四輪20/6 至八月已經出咗一段時間,房間供不應求。

回覆樓主:

政府改了打左針可只隔離14日,應該稍後有房會騰空返,你keep住日日打電話去酒店check, 唔好灰心

longlokma 發表於 21-6-2 00:29
政府改了打左針可只隔離14日,應該稍後有房會騰空返,你keep住日日打電話去酒店check, 唔好灰心
...

知道,希望有,好多謝你安慰!

回覆 lumfamily 的帖子

我明天會打電話去衛生署提出要加多幾間隔離酒店。

1. 留意每日press conference,可能會加occupancy (宜家好似係max 80%),或者加隔離酒店。
2. 每日打去酒店問,如果太忙又要求唔高,專攻Dorsett Group , Four Points Sheraton , Hotel Indigo,因為呢幾間唔使full pay ,可能有人會放返啲房出嚟。

希望大家快啲搵到酒店!

王家爸爸    發表於 21-6-2 11:00

Chole 發表於 21-6-2 01:18
1. 留意每日press conference,可能會加occupancy (宜家好似係max 80%),或者加隔離酒店。
2. 每日打去酒 ...
多謝你的提醒!我今日check曬31間酒店,除了機場Regal Hotel還有房,其他30間已經無房。機場Regal真的太遠了,希望政府加多幾間酒店比我哋。

呀仔6月頭返,我5月初上網定房。佢要由6月頭隔離到6月尾共21天,當時酒店只出到19/6,其實好多間網上可訂到月尾。我無理照預定幾間可以退款的酒店,再一路睇網上評語口碑,到5月中揀定一間付全款,其餘的酒店就立即取消。
唔使等政府出第五批,邊間有位可以網上/電話預定的要立刻定。

hongkeikei 發表於 21-6-2 07:48
呀仔6月頭返,我5月初上網定房。佢要由6月頭隔離到6月尾共21天,當時酒店只出到19/6,其實好多間網上可訂 ...

收到,我再試下。
很累,online booking 永遠顯示無房,打電話又話好full⋯⋯
我再努力,多謝你!

Chole 發表於 21-6-2 01:18
2. 每日打去酒 ...

Hotel Indigo 在到港前一天才付全數。

lumfamily 發表於 21-6-2 07:53
收到,我再試下。
很累,online booking 永遠顯示無房,打電話又話好full⋯⋯
我再努力,多謝你!

近排定的機票都可以免費改期,會唔會考慮改前後幾日飛,睇吓夾唔夾到酒店有房的日子?

hongkeikei 發表於 21-6-2 08:49
近排定的機票都可以免費改期,會唔會考慮改前後幾日飛,睇吓夾唔夾到酒店有房的日子?

...

如果無辦法,唯有改,係唔想打攪監護人家庭,不過無辦法之下都係唯一出路。
希望到時候夾到有房又有機位的日子啦。多謝你message

回覆樓主:

今日打咗去幾間酒店問,佢哋已經話放曬啲房出嚟, 全部信用卡全數付款, 連waiting都冇