用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中文中學選科
go

中文中學選科

請問有無人中文中學選科讀物理,生物和化學?
考完dse 再升學,中文讀這幾科會否比下去難揀科?
有經驗可分享嗎?
謝謝!

有冇人可以分享經驗之旅談?

回覆 jenny10 的帖子

其實去到大學選科, 不會分你是中文考還是英文考. 只是睇分數. 所以沒有影響的.

qkhui 發表於 21-6-22 10:57
回覆 jenny10 的帖子

其實去到大學選科, 不會分你是中文考還是英文考. 只是睇分數. 所以沒有影響的.

如果中文中學中文考夠分入去醫護,是否重新背讀認識Bio Chem 的英文生字內容,難跟上嗎?

回覆 Vickymouse 的帖子

我聽朋友說是. 大學要背讀返英文的.

中文讀非常難在大學適應, 因都是用英文授課

回覆 Vickymouse 的帖子

事實係會較英中的要用多時間去適應. 不過我自己覺得, 中文中學都好多學生入到大學同樣都選這些科目. 絕大部份都應付到, 只要自己有決心, 沒問題的

jenny10 發表於 21-6-1 11:27
請問有無人中文中學選科讀物理,生物和化學?
考完dse 再升學,中文讀這幾科會否比下去難揀科?
有經驗可分 ...
以前三年既時候,確實有差異,現在大學係四年制,第一年係基礎野,基本上無跟唔上既問題。

Vickymouse 發表於 21-7-22 22:11
如果中文中學中文考夠分入去醫護,是否重新背讀認識Bio Chem 的英文生字內容,難跟上嗎?
...
我都有問過老師,如果用中文讀化學,出去(升學)再用英文讀,會唔會好難適應?
老師表示,化學係用好多化學代號表達,例如H2O代表水的化學代號。
去到全世界,都是用這套代號的,所以只要讀好英文,基本上問題不大。

我以前亦有同學係中文中學上大學的,她第一年係好吃力好困難,好多英文詞彙都唔識,但慢慢會適應到。

反而用中文考可能優勢更大,夠分入到大學,過海就係神仙!