用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 VSA 2021/22 收生 完成??
go

[小學] VSA 2021/22 收生 完成?? [複製鏈接]

今年VSA 幾時會CALL WAITING LIST?
6月2-3日後大抽獎後會有人放位?

2021/2022 INTAKE 是不是不會收外校, 只有VEO 學生

LOCAL 邊間收可放棄 VSA? 謝謝!

0    0    0    0

jojochan95 發表於 21-5-31 14:22

我都滿頭問號!21/22好似暫時唔係收咗好多人咁!但仲未call waiting 咁嘅。

我估d人應該有st paul co edu/ 喇X 嗰啲先會放棄幾萬蚊留位費。

21/22好似最後一年只收veo(唔計 debenture holder)。

回覆 jojochan95 的帖子

請問你意思今次call嘅候補,係咪第二輪面試結果?

想打去問但無人聽電話

回覆 oilywater 的帖子

通常after lunch 先有人聽我問過佢話如果有2nd in , 18號前會出哂信
Good luck 🤞 希望大家做到同學😊

macychu1988 發表於 21-6-1 17:19

通常after lunch 先有人聽我問過佢話如果有2nd in , 18號前會出哂信

謝謝回覆!我諗樓主講緊上年interview 嗰批,2021/22 intake

想問下大家,call waiting possibilities 高嗎?

macychu1988 發表於 21-6-1 18:03

想問下大家,call waiting possibilities 高嗎?

我哋嗰年暫時唔覺有

21/22 intake,有人收到電話嗎?

coscos 發表於 21-7-7 05:38
21/22 intake,有人收到電話嗎?

用電話通知?

我地前幾年甲一中左 MPS 就放棄 VSA 嗰60k Levy。到而家仲覺得正確決擇。

LOCAL 邊間收可放棄 VSA? 謝謝!

Xxx

真係想讀IS/IB的就不會去抽津校,未決定或把VSA當backup去抽的(VSA會多啲呢個類別,因為有繁中),在抽到不錯的津校就會放棄VSA, 始終VSA學費都相差很遠。

不過我識幾個真係想讀IS的小朋友最後都wait唔到VSA, 有一個更以超大B身份即刻去考GSIS repeat K2又收咗。

lamlam0710 發表於 21-8-20 06:05
我地前幾年甲一中左 MPS 就放棄 VSA 嗰60k Levy。到而家仲覺得正確決擇。

請問你覺得 mps係邊方便最好呀我聽講今年 已經 比往年多咗 默書或者評估 因為轉咗新校長

honeymelonkids 發表於 21-8-21 00:39
請問你覺得 mps係邊方便最好呀我聽講今年 已經 比往年多咗 默書或者評估 因為轉咗新校長
...

每日功課大約3-4樣已經包括correction, 可能係初小honeymoon 階段關係。至於默書,隔個星期中默、英默唔算太辛苦。

lamlam0710 發表於 21-8-21 15:47
每日功課大約3-4樣已經包括correction, 可能係初小honeymoon 階段關係。至於默書,隔個星期中默、英默唔算 ...

聽落都覺得唔太辛苦,但官津教學方面,始終和VSA等bilingual 或國際學校有好大分別。如果我女有MPS vs VSA... 唔睇錢會VSA, 如錢有concern就應該 MPS

honeymelonkids 發表於 21-8-24 01:23
聽落都覺得唔太辛苦,但官津教學方面,始終和VSA等bilingual 或國際學校有好大分別。如果我女有MPS vs VSA ...

其實我嘅 Concern 係囡囡性格而唔係學費方面。囡囡偏向文靜、專心、好聽指令,當年VIC 班主任一直都話佢係非常適合 Local school, 硬要佢讀IS 佢反而因為唔夠active 而變得孤立,所以甲一抽到絕對係天主嘅安排。雖然囡囡係好受教但我都怕local School的功課壓力,而家正好 happy 類型, 而家讀得超開心。

lamlam0710 發表於 21-8-24 21:03

其實我嘅 Concern 係囡囡性格而唔係學費方面。囡囡偏向 ...
所以證實mps係一啲都唔谷,好happy? 一班幾多人?真係冇人會預甲一入到,恭喜你,天主安排得好好!
‹ 上一主題|下一主題