用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖保祿幼稚園SPK
樓主: EmiChan765
go

聖保祿幼稚園SPK

小朋友不能太靜同怕羞,通常上唔番小學都係呢類

我朋友個女好勁,當年N班in K1時有齊大部份名幼Offer (SC, LH, KV, GH, SPK, 維記..etc),最終都係揀SPK, 不過聽佢講學校課程實在太淺,所以個小朋友靠自己,K3學期初已經用文筆寫到個簡單英文故事出來

yee123480 發表於 21-6-9 18:37
小朋友不能太靜同怕羞,通常上唔番小學都係呢類

佢個小朋友一定唔係怕羞、如果唔係都唔會攞到神校Offer。

其實個小朋友係SPK時上堂專心, 聽教聽話,老師問既問題全部都答到、又對老師恭敬有禮,K3學期初小學校長黎觀課時又答到校長問嘅問題,所以咁都只係俾waiting  offer, 好多其他家長都跌哂眼鏡.

EmiChan765 發表於 21-6-11 00:13
我朋友個女好勁,當年N班in K1時有齊大部份名幼Offer (SC, LH, KV, GH, SPK, 維記..etc),最終都係揀SPK,  ...

主要係鍾意睇中英文故事書、有時睇YouTube 學英文、屋企成個書架百零本書、基本上每星期都會睇完一兩本,成個COVID-19 期間都睇左好多好多本書而自學學生字和講故事。

SPK 課程太淺,基本上讀到K3時,compare with LH, GH, d學生相對地冇咁大競爭力去考名校小學

回覆 EmiChan765 的帖子

因為佢無跟學校😃😁

回覆 EmiChan765 的帖子

咁其實係咪班主任心目中已經有個List ... 小學校長見一見就揀到要邊D唔要邊D?

回覆樓主:

今年小學部偏向收又叻又乖既女仔,坐唔定或成日唔知要交咩功課既小朋友就waiting, 所以無意外。

年年準則可能都有唔同。

EmiChan765 發表於 21-5-31 21:41
小一叩門準則唔清楚,但今年幼稚園升上個批就真係見證住有啲好叻又好乖嘅學生,升小都只係原校waiting 、反 ...

年年都有唔少呢啲不公情況出現,公開嘅秘密,係 Sister 決定,唔會放權比老師去揀,所以老師都好坦白叫家長一定要有兩手準備,品學兼優唔係必收標準。

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
princesscupcake 發表於 21-11-24 16:57

年年都有唔少呢啲不公情況出現,公開嘅秘密,係 S ...

所以無論小學幼稚園,如果唔係真一條龍一樣無得輕鬆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊