用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 外語
樓主: kirstyau
go

外語

kirstyau 發表於 21-5-30 11:41
你哋有讀音樂嘅誘因,動力大好多
佢而家又話唔想讀音樂, 想讀其他科, 所以冇咁有動力去學, 但都比面繼續學, 但話唔會考試囉.

回覆 mypineapple 的帖子

其實有讀過英國寄宿學校就知, MFL之中,法文嘅地位異常地高,我認為同歷史上拉丁文係必修科有直接關係(法文係拉丁語系文法同拉丁文最相似)。雖然近年係多咗人揀德文或者西班牙文,但法文喺大多數英國寄宿學校都仲係default嘅MFL,而多人考法文GCSE都係咁原因。
法文同西班牙文都係拉丁語系,西班牙文易啲上手但難啲精,法文難少少上手但之後唔太難。先識法文,之後學西班牙文或者意大利文易啲,調轉難啲。所以我個人認為學法文著數少少。

如果純計將來溝通用途,好似某啲網友講,係歐洲,加拿大或者非洲就法文著數啲,喺西班牙,美國,中南美洲就西班牙文著數。德國,奧地利,瑞士就德文著數啲。睇下有用嘅定義如何。

b3410    發表於 21-5-31 13:19

關於法語德語英語,最近都有相關新聞:
法國在盧旺達圖西族慘遭種族滅絕大屠殺中負有“壓倒性”的責任
德国承认在纳米比亚的殖民暴行是种族灭绝
駭人「種族滅絕」 加拿大原民學校舊址驚現215孩童遺骨

七大工業國:美國、加拿大、英國、法國、德國、意大利及日本
基本上都係種族滅絕的民主道德模範。。人類係這些國家領導下前進。。
當語言擴張到各殖民地,種族滅絕是不可或缺一環。。

講呢尐

起碼人地認,唔會收理,唔會話人生安百造屈佢。錯就要認,打就企定。人類係醜陋既,唔分黃白黑紅,但起碼敢做敢認。

海之風    發表於 21-5-31 18:13

Yanamami 發表於 21-5-31 08:53
講呢尐

起碼人地認,唔會收理,唔會話人生安百造屈佢。錯就要認,打就企定。人類係醜陋既,唔分黃 ...

冒住被封post都要Like

kirstyau 發表於 21-5-31 08:56
冒住畀被封post都要Like

咦?我無講過乜野吖~又無敏感字眼,唔會封啩~
我係咁教女㗎,衰左就認,唔好卸膊,唔好一個大話com一個大話, 打就同我企定。最增尐女同我講,隔離位考得仲差過我、邊個邊個做先,blar blar blar, 打得少,人地差,你要跟住人地差咩?人地差你又差埋一份,好理所當然咩?仲理直氣壯,成何體統?

beastiebistro 發表於 21-5-31 00:03
回覆 mypineapple 的帖子

其實有讀過英國寄宿學校就知, MFL之中,法文嘅地位異常地高,我認為同歷史上拉 ...

又長知識了,謝謝。

盧安達大屠殺:1994年
纳米比亚屠殺:1904年至1908年
加拿大印地安人寄宿學校系統:1876年-1996年

隱藏,否認都好多年了。。。

https://www.channelnewsasia.com/ ... ing-school-14908094

kirstyau 發表於 21-5-31 08:56
冒住畀被封post都要Like

x 2

人地個post講學外語,講到種族屠殺?!

Yanamami    發表於 21-5-31 18:45
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 Azzurro 的帖子

抱歉我睇唔到呢啲同學外語有咩直接關係。莫非閣下意思係我哋同有黑歷史嘅國家/種族唔應該溝通往來?

Yanamami    發表於 21-5-31 18:44

beastiebistro 發表於 21-5-31 13:16
回覆 Azzurro 的帖子

抱歉我睇唔到呢啲同學外語有咩直接關係。莫非閣下意思係我哋同有黑歷史嘅國家/種族唔 ...

對不起 是我過度離題了
最近剛好有這些新聞 加上網友提到殖民地 我就想起語言如何擴張而已。。
請各位見諒

Yanamami 發表於 21-5-30 20:08
阿女係咁,中二時同我講要學韓文,我話好吖,佢尐同學唧唧稱奇,點解佢阿媽俾佢學哩哂尐唔等洗野。到中三 ...

請教吓你女女係邊度學日文?或上咩網學呀?

Yanamami 發表於 21-5-31 08:53
講呢尐

起碼人地認,唔會收理,唔會話人生安百造屈佢。錯就要認,打就企定。人類係醜陋既,唔分黃 ...
趁仲留到言, 俾個LIKE你

Yanamami    發表於 21-5-31 18:57

S-Kwok 發表於 21-5-31 15:45
請教吓你女女係邊度學日文?或上咩網學呀?

第一日語暨文化學校,係旺角差館對面座藍馬之城一樓。

Yanamami 發表於 21-5-31 18:56
第一日語暨文化學校,係旺角差館對面座藍馬之城一樓。

謝謝

Yanamami 發表於 21-5-30 14:25
學語言,學果個本身有興趣會學得快尐好尐。-日到黑煲劇,事半功倍。
呢點我同意。首先好睇小朋友有無興趣,如果真係好有興趣既話,小朋友學得快,揾套當地既劇煲下,自然學到啲。

1998Ruby1998 發表於 21-5-29 19:04
發音應該係西班牙文最容易,簡單直接,係嗰個字母就係嗰個讀音,a 就 「吖」,e 就「欸」。法文同英文一樣 ...

學德文簡直係挑戰大腦,句構複雜,讀音亦唔好聽

利申:以前學德文,去德國打過工,好鍾意德國

gabejang 發表於 21-6-2 16:53
學德文簡直係挑戰大腦,句構複雜,讀音亦唔好聽

利申:以前學德文,去德國打過工,好鍾意德國

Thanks! 好有用的意見

IS 的人學foreign language係會來考GCSE or IB,有的LS都有GCSE考試,甘學著就可以考試。你可以試下揾的資料卑個女望下,了解多的先決定讀邊個language
https://collins.co.uk/pages/revi ... practice-flashcards